Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Негов филиал копае в четири “червени зони” в Африка, грабят и убиват миньори

За три години изнасят благородни метали на стойност 12 млн. долара, трафикират ги нелегално през Камерун и Судан, когато нямат сертификат

Компаниите му продават скъпоценности в Обединените арабски емирства, транспортират ги и към Антверпен

Какво е общото между кървавия бизнес с диаманти в Централна Африка и шефа на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин?

Не е тайна, че бойци на групировката му охраняват ключови райони за добив на скъпоценни камъни в Републиката. Според доклади военните пазят големи африкански мини, докато работници копаят изнемощели в търсене на диаманти. По данни на международни служби Централноафриканската република отдавна не контролира дейността на руските фирми, въпреки че по закон трябва да го прави.

С Пригожин уговорката е друга - той може да плячкосва необезпокоявано в замяна на това Кремъл да осигурява наемници и необходими оръжия на президента Фаустин Арчандж Туадера, който се бори с бунтовнически формирования в страната си.

Днес стотици хора по света носят обеци, колиета и гривни със скъпоценни камъни за милиони долари, които са купили от антверпенски бижутерии, но зад транспортирането им стои не кой да е, а “Вагнер”. Голяма част от диамантите тръгват от Южна Африка и стигат до Белгия с любезното съдействие на руската компания “Диамвил”. Тя е един от четирите най-големи износителя на скъпоценности от Централноафриканската република. По документи е изрядна - има официално разрешение да купува и продава. Неин директор е мъж на име Биенвеню Патрик Сетем Бонгенде, който е южноафриканец по народност. Публично известно е, че той е шофьор на Димитри Сити - старши изпълнителен директор във “Вагнер груп”.

След съвместно разследване на European Investigative Collaborations, френската организация All Eyes on Wagner и базирания в Обединеното кралство Dossier Center, спонсориран от руския олигарх в изгнание Михаил Ходорковски, става ясно, че “Диамвил” е фиктивна компания, зад която стои Пригожин. Сред служителите дори са руснаци, близки до него. Имало и прихванати обаждания на част от тях към инструктора по стрелба на “Вагнер” Валери Захаров.

В доклада на организациите се заключава: “Бойци, свързани с групировката, принуждават бедни миньори и колекционери в страната да предадат своите скъпоценни камъни, или да ги продадат на ниска цена на фиктивната компания Diamville. Където има мини и копачи, тези хора, които са свързани с “Вагнер”, са там и са въоръжени. Когато някой попадне на нещо добро, той отива първо при тях от страх. Има и убийства, за да бъде взета стока.”

Дори заместник-директорът на “Международната кризисна група за Африка” обяснява: “Получаваме редовни сигнали за нападатели, които пристигат с хеликоптери, убиват занаятчии, златотърсачи и бунтовници. След това грабят всичко, което могат, и си тръгват. Понякога се връщат месец по-късно и правят същото. Няма нищо общо с осигуряването на място за копаене, а с кражба. Десетки миньори са били убити при най-малко три големи атаки през 2022 г., предполагаемо включващи наемниците.”

За изготвяне на доклада изследователите говорят с работници, чиято анонимност е запазена. Търсят за коментар и Пригожин: “Всичко, което изброихте, е необоснована западна пропаганда. Ние вече представихме нашите изследвания, в които се посочва, че руски инструктори и други граждани на Руската федерация никога не са извършвали горепосочените дейности, а именно - никога не са се занимавали с продажба на диаманти от конфликтни зони извън нормите на “Кимбърлийския процес”. Не са участвали в кланета и атаки срещу цивилни.”

Докладът на EIC твърди, че за период от 3 години (между 2019 г. и 2021 г.) компанията му е изнесла от Африка общо 1000 карата диаманти на стойност 12 млн. щатски долара.

Според службите “Диамвил” е основана през 2019 г. и е трафикирала благородни метали на стойност 132 хил. долара от Републиката за Белгия през ноември същата година. През юни 2022 г., четири месеца след началото на войната между Русия и Украйна, служби засичат, че диаманти на стойност близо 400 млн. евро са били пренесени от Русия отново в Белгия.

В края на февруари 2023 г. Европейският съвет налага санкции срещу “физически лица и организации”, свързани с групата “Вагнер”, включително и фирмата “Диамвил”, за “ролята им в незаконната търговия със злато и скъпоценности, ограбени със сила от местни търговци”.

Къде групировката продава скъпоценностите?

Повечето от тях се транспортират в Обединените арабски емирства. Стигат лесно до всичките седем – Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас Ел Хайма, Аджман, Ел Фуджейра и Ум Ал Кувейн. Не малко отпътуват и към диамантената столица Антверпен, където цената им достига космически размери. Службите твърдят, че Белгия е рай за вноса на скъпоценни камъни от вагнеровци, тъй като руската разузнавателна мрежа е пуснала здрави корени в страната.

Къде в Африка копаят?

По данни на международни организации служителите на компанията работят в райони, които са забранени от “Кимбърлийския процес” (целта на който е да не се допускат на световния пазар т.нар. кървави диаманти - използвани за финансирането на военни конфликти).

През 2018 г. филиалът Lobaye Invest, който също е под контрола на Пригожин, съмнително получава разрешение за добив на скъпоценности и злато на пет места, четири от които са в “червените зони” на “Кимбърлийския процес”. Според изискването “грубите” диаманти, които се търгуват през националните граници, трябва да се транспортират в контейнери, защитени от подправяне, придружени от издаден от правителството сертификат за произход. Вносът им без валиден сертификат е забранен. Предвид факта, че

“Диамвил” добива от червени зони, се предполага, че диамантите напускат границите нелегално и скрити в тайници. Възможният маршрут е през съседните Камерун и Судан, въпреки че минават и през официални канали вероятно с фалшиви свидетелства.

Към днешна дата няма как да се посочи с точност в кои зони копаят служителите във фирмите, близки до Пригожин. Африканските служби дават информация само за райони, които фигурират в правителствените документи. Според Службата на Върховния комисар на ООН вагнеровците работят в тясно сътрудничество с правителството на Африканската република, което им позволява пълни своеволия - от това да търсят скъпоценности на забранени места до брутално насилие над местните.

Благодарение на близките си връзки с президента Фаустин Арчандж Туадера компаниите на Пригожин генерират 250 млн. долара приходи, преди Русия да нахлуе в Украйна, показва проверка на Financial Times. Печалбите идвали от търговия с газ, диаманти, злато и петрол в Африка и Близкия изток. Една от фирмите - санкционираната M Invest, прави 2,6 млн. долара от продажби през 2021 г. след добив на злато в Судан.

Да разследваш връзката на Пригожин с диамантите в Африка, се оказва смъртоносно. Преди 5 години в Републиката бяха убити трима известни руски журналисти, които са работили по документален филм, свързан с дейността на частни военни компании в размирната африканска държава. Телата на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джамал бяха намерени в района на град Сибю, на около 200 км от столицата Банги. Според властите срещу автомобила им е стреляно от засада. За жертвите стана ясно, че са сътрудничели на опозиционера Михаил Ходорковски по проект за публикация, озаглавена “Руски наемници”. Проучвали частната фирма за сигурност. И до днес няма задържани за смъртта на репортерите.