Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Николай Денков и вътрешният министър Калин Стоянов (на преден план) на заседанието.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Премиерът Николай Денков и вътрешният министър Калин Стоянов (на преден план) на заседанието. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Прокуратурата се самосезира за “Възраждане”, след като я подсети Николай Денков

Подбужда ли към насилие и омраза лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов с публикациите си в социалните мрежи и изказванията си в публичното пространство, ще проверяват ГДБОП и ДАНС по настояване на Софийската градска прокуратура.

Държавното обвинение се самосезира часове след пресконференция на премиера Николай Денков, в която той настоя институциите да вземат мерки.

“Този тип действия от страна на “Възраждане” започнаха преди 2 г., но през последния месец виждаме активиране на тази агресия, включително с постове от лидера и призиви за използване на насилие по улиците и нелегитимна забрана към народните представители да се изказват”, заяви Денков.

“Историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип”, допълни премиерът. Призова срещу това поведение да се противопоставят и президентството, и партиите.

“Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция за заобикаляне на административна или наказателна отговорност. Призивите за агресия и насилие са наказуеми”, подчерта правосъдният министър Атанас Славов. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пък увери, че МВР ще вземе всички мерки за опазване на обществения ред и няма да допуска провокации.

В една от последните си публикации във фейсбук след опита за метеж на шефа на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин за “родната демократична общност” Костадинов написа: “Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството”.

В последния месец пък хулигани с тениски на “Възраждане” атакуват прожекциите на филма “Близо”, който са набедили, че пропагандира гейвръзките.

Проверката срещу Костадинов ще продължи до 3 месеца. Ако бъде признат за виновен, лидерът на “Възраждане” може да бъде наказан със затвор от 1 до 4 г., глоба от 5 до 10 хил. лв. и обществено порицание.

Обявяване на война от страна на правителството, видя Костадинов. Той даде специална пресконференция, за да отговори на Денков. По-рано с публикация във фейсбук пък настоя телевизиите да излъчат цялото му изказване така, както направили с Денков. Безпрецедентно за него пък БНТ прекъсна излъчването си в 15 ч.

От “Възраждане” поискаха Денков да обясни думите си в парламента в сряда. Премиерът обаче не е в България.