Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Саймън Коуел. Снимка: Инстаграм
Саймън Коуел. Снимка: Инстаграм

Устройството струва само 750 паунда, а неутрализира суперзащита за десетки хиляди

Лондонският дом на известния съдия в телевизионни програми за таланти Саймън Коуел е трябвало да бъде ограбен отново с български шперц.

Вестник “Сън” разкри заговор как това да стане между специалист по сигурност, който е работил за създателя на “Х Фактор”, и човек, готов да извърши проникването в имота. Британският вестник даже успява да запише със скрита камера разговор между двамата в заведение. На видеото се вижда и брава със суперзащита като тези в дома на Саймън Коуел, върху която да се тества българското устройство.

От разговора им се разбира, че то струва само 750 паунда, или 1720 лева. Поръчано е онлайн и е пристигнало за девет дни съвсем легално на Острова чрез една от най-големите куриерски фирми в света. Английският експерт по сигурност казва, че с него вратите в дома на телевизионния продуцент могат да се отключат само за секунди, макар всяка от тях да струва по 15 000 паунда заради скъпите си защитни механизми.

Става дума за електронно устройство, което успява да дублира оригиналния ключ и да отключи механичния патрон. Експертът твърди, че с него ще може да се проникне в стотици домове на богаташи, на които в миналото е помагал да подобрят системите си за защита. Той говори и за имоти на музикална звезда, футболист от Висшата лига, китайски и руски мултимилионери в Лондон, които също успешно могат да се атакуват с българския шперц.

“Сън” описва експерта като 49-годишен баща на едно дете и самият той притежава

дом с пет спални

за 1 млн. паунда Напоследък обаче имал финансови затруднения и затова решил да използва наученото за имотите на свои бивши клиенти, за да увеличи приходите си, свързвайки се с хора, занимаващи се с кражби.

Лондонският дом на Саймън Коуел, който се оценява на 45 млн. паунда, бе ограбен през 2015 г. Крадец се промъква през прозорец, докато дежурният охранител е бил в тоалетната, и успява да задигне бижута за 1 млн. паунда. Тогава продуцентът каза, че не откраднатото е важно, а психическата травма, която случилото се е нанесло върху семейството му. “Още сънувам кошмари. Този човек се е разхождал, докато малкият ми син спи. Дори не искам да си представям какво друго можеше да се случи”, каза славещият се с остър език телевизионен съдия. Той призна, че е инвестирал над 500 000 паунда за нова охранителна система на лондонското си имение. Тя включвала камери, инфрачервени датчици за движение, лъчеви сензори и бодигардове. По думите му къщата вече изглеждала като “излязла от “Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот”.

Затова сега, когато журналисти от “Сън” му се обаждат, че са разкрили заговор за готвен нов обир в нея, е шокиран. “Бях в пълен шок. Фактът, че е възможно човек да получи софтуерния код, за да го продаде на някого, за да може да ограби къщата, в която живее семейството ми, е отвратителен. Дори самото обмисляне как да се направи това е опасно и безразсъдно”, коментира 63-годишният продуцент. Английската полиция е започнала разследване по случая, като записаният от вестника експерт по сигурност е бил задържан, но след това освободен.

От видеото става ясно, че той има доста добра представа как се охранява в момента имотът. По думите му вече има двама охранители, които стоят в малка стаичка и наблюдават на 16 монитора записи на различни камери. Така че единственият начин да се проникне е, като се манипулират ключалките на входните врати с българското устройство, което позволява това да стане без никаква драскотина,

все едно се отключва с оригинален ключ

Заради работата си за най-големите английски и американски телевизионни формати за таланти Саймън Коуел разделя живота си между къщите си в Лондон и Малибу. Английският му дом се намира в района на Холанд парк, където живеят и семейство Бекъм, които също пострадаха от крадци.

Миналата година обирджии проникнаха през прозорец на втория етаж на къщата им, докато Виктория и Дейвид са с дъщеря си на първия. Буквално за минути те успяха да задигнат ценности за хиляди паунди, преди семейството да се усети, че става нещо нередно.

Български джаджи и друг път са били свързвани с кражби в Англия на неща, които се смятат за добре заключени. През 2018 година нашумяха случаи на задигнати луксозни автомобили чрез нашенски устройства, също поръчани онлайн и доставени съвсем легално на Острова чрез куриерска фирма. С тях бандити успяваха да

отворят автомобили с електронни ключове само за 23 секунди

Преди десетина години Италия също пропищя от български шперц, който отключва и най-сигурните врати за секунди, без да оставя никаква следи по тях. Местните медии даже твърдяха, че устройството първоначално е било измислено от българските тайни служби, след което преминало в ръцете на организираната престъпност. То бе свързано със стотици обири на италиански имоти, но сред задържаните крадци нямаше българи.

Две български фирми правят джаджи за отваряне на коли и врати, на братя са

Две български фирми правят специфични джаджи за отваряне на вратите на коли и жилища. Те са на братята Димитър и Георги Ивайлови.

Двамата от години водят дела за патента за джаджата, която обучава компютъра и колата се отключва и пали. Не е ясно дали от техните магазини е купен уредът, с който е трябвало да бъде отворен домът на Коуел.

Историята на конфликта започнала през март 2014 г. Тогава фирма “Лъкилокс” ООД продала на “Алегро 7” ЕООД турбодекодер. Джаджата е специфична, патентована от “Лъкилокс” и идеята е “Алегро 7” да е дистрибутор. Първата фирма е свързана с Георги Ивайлов и Даниел Атанасов, а втората е близка до Димитър Ивайлов. Тъй като договор не бил подписан, а почват спорове пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), се появява и нова фирма - “Алегро ТД 7”. Двете дружества, близки до Димитър, пуснали своя джаджа, доста подобна на турбодекодера, кръстена продекодер.

Всяка компания настоявала, че има авторски продукт, има спор дори за подобни имена на сайтовете и заблуждаващи съобщения в тях.

В крайна сметка КЗК решила, че няма нарушения, а Върховният административен съд потвърдил.

В момента и двете фирми продават джаджите. Цените варират, почват от 10 000 лева. Преди 2 години пък Димитър Ивайлов бе нападнат пред магазина си и пребит с чукове. Не стана ясно дали фирменият спор е причината за конфликта. Тогава се появи версия и че автокрадци, недоволни от уреда, който взели, за да задигат автомобили, не работел.

Повечето български автокрадци разчитат на чужди джаджи. В момента актуален е уред, познат като куфар. С него се крадат автомобили с безконтактно запалване. Джаджата е от две части. Едната прехваща сигнала от ключа на автомобила. За целта бандитът се приближава до нищо неподозиращия собственик. Носи джаджата в раница или куфар, оттам е и нейното име. През това време другарят му е с другата част до колата. Уредът предава сигнала и колата се отключва и пали. Обикновено разстоянието между двете части трябва да е не повече от 10 метра и да няма стени. В последно време обаче се появиха удължители, които предават сигнала на по-големи разстояния и през прегради. За да се защити човек, трябва да носи ключа си в калъф, който изолира сигнала. Другите бандити ползват уред, който лъже компютъра. Цената му е около 30 000 лева. Най-популярен е руски модел.