Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тагарев представи екипа, с който ще работи в МО. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Тагарев представи екипа, с който ще работи в МО. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
  • Поради наложената политика в предни кабинети, това се правеше полутайно, което изискваше да има посредници, уточни министър Тагарев
  • Няма авиация и тежка бронетанкова техника във втория пакет помощ за Украйна

България ще опита да продава боеприпаси на Украйна директно, а не чрез посредници, както се правеше досега. Как и дали може да стане това обаче тепърва ще изясняват Министерството на отбраната и Министерството на икономиката.

Това стана ясно ясно от изказване на военния министър Тодор Тагарев след представянето на екипа му в министерството днес.

Поради наложената политика в предни кабинети, това се правеше полутайно, което изискваше да има посредници. Ще се постараем да работим директно, що се отнася до поръчки от Украйна, коментира Тагарев.

Запитан какво все пак включва вторият пакет помощ за Украйна, каза: Вече имаме две решения на Министерския съвет. Списъкът е поверителен, но мога да кажа, че няма авиация и тежка бронетанкова техника.

А на въпрос има ли в помощта системи за противовъздушна отбрана каза: Няма да коментирам повече.

Министърът не посочи кога точно ще пристигне българската помощ в Украйна. “Не е един камион”, обясни той. А от думите му стана ясно и че има още неизпратени неща от първи пакет.

На Украйна са ѝ необходими много, много неща – започвайки от бойни самолети - в момента ориентацията е изцяло към F-16 - до бинтове за ранени войници. Списъкът е огромен. Работим стриктно спрямо решението на Народното събрание. Ние даваме неща, с които ние спазваме нормативите за поддържане на запаси за кризисна обстановка, обясни Тагарев.

Правителството ще работи и за разширяване на производствения капацитет за 155 мм снаряди.

"Пълно разбиране от страна на кабинета, работим, върви съгласуване за решение. Ние нямаме такова въоръжение. Говорим за разширяване на капацитета и модернизирането му, за да минем към производство на такива снаряди от натовски стандарт. Използвайки и европейско финансиране, ще допринесем за това нашата отбранителна индустрия да влезе в тази ниша. Ще бъде в помощ на нашата индустрия. Дали ще бъде ВМЗ-Сопот, или друга фирма – това ще видим", каза министърът.