Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРИТЕСНЕНИЕ: Надя Пелова умирала от страх, че дъщеря  й Никол може да загуби слуха си.
ПРИТЕСНЕНИЕ: Надя Пелова умирала от страх, че дъщеря й Никол може да загуби слуха си.

"Повече от седмица дъщеря ни беше с температура над 39 градуса. Водихме я при шестима лекари и нито един не можа да установи какво е, а състоянието се влошаваше. За всички беше пълна мистерия от какво и как се е разболяла", разказва с треперещ глас 24-годишната Надя Пелова.
Преди дни младата майка изживява истински кошмар. След като нито един от специалистите, с които се консултира, не успява да постави точна диагноза и да назначи адекватно лечение, 4-годишната дъщеричка Никол внезапно започва да губи слуха си. Това подсказва на специалистите къде се крие проблемът и след щателен преглед те констатират, че детето има възпаление на двете уши, известно като двустранен отит.
"Причинява се от бактерии и вируси, които се предават много лесно по въздушно-капков път, но са упорити и трудни за лечение. Ако си пипнал нещо, което е било заразено и след това докоснеш ухото си, може да заболееш. Така ми обясниха лекарите", описва с простички думи начина на предаване на отита Надя Пелова.
Лекари коментират, че
ушните възпаления са често срещани при малки деца
"Според официални данни около 75 на сто от малчуганите до 3-годишна възраст са прекарали отит или възпаление на средното ухо, което засяга тъпанчето и не може да се открие на пръв поглед, освен ако не се отделя секрет. При половината от заболелите деца се регистрират повтарящи се прояви на отит, което означава, че те могат да боледуват многократно. Отитът при децата протича болезнено и мъчително за цялото семейство и крие риск от трайни усложнения", коментира личният лекар д-р Ивайло Григоров.
В думите на специалиста преди дни се уверява и семейството на 4-годишната Никол. Родителите никога няма да забравят деня, в който отишли да я приберат от градина и заварили енергичната си дъщеря посърнала и отпаднала.
"Детето лежеше напълно безпомощно, никой не му обръщаше внимание и не забелязваше, че му е зле. Беше много топла, очите бяха сълзливи, личеше си, че не е добре, и дори и неспециалист би могъл да прецени това. Въпреки това никой не беше предприел каквито и да било мерки. Премерихме температурата на място и
термометърът
отчете 39 градуса
След това температурата се покачи още, детето започна да повръща и си помислихме, че е класическият вирус с разстройство", обяснява Надя Пелова.
Двамата със съпруга веднага завеждат дъщеря си във врачанската болница. Първоначалната диагноза на лекарката съвпада с предположението на родителите. Въпреки че започват лечение, състоянието на детето остава непроменено.
"Никол не повърна втори път и помислихме, че се е натровила с нещо, което е яла в градината. Същият ден им бяха давали риба с прясно мляко и решихме, че това е причината. Температурата обаче не спадаше, а останалите лекари се затрудняваха да поставят точна диагноза, тъй като Никол нямаше други симптоми освен висока температура и никой не можеше да обясни на какво се дължат лошите резултати от направените изследвания", обясняват в един глас майката и бащата на 4-годишното момиченце.
Лекари признават, че този случай не е изолиран. През последните седмици в кабинетите им идват все повече
деца, чиито оплаквания
се изчерпват с висока температура и обща отпадналост
Поради липсата на други симптоми и заради недостатъчна ефективност на указаното лечение много родители се притесняват дали специалистите са поставили точната диагноза. В началото на месеца шефът на детската клиника на столичната инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров предупреди, че в момента върлува т. нар. летен грип, който има всички симптоми на грип, но не се причинява от грипен вирус, а в този случай се дължи на ентеровирус. Опасното при него е, че макар и в малък процент от случаите той може да засегне и обвивките на мозъка. През последните седмици действително са регистрирани повече случаи на вирусен менингит в Хасково, Пловдив и София. Такава е и една от диагнозите, поставена от един от лекарите, прегледали 4-годишната Никол от Враца.
"Много се стресирахме и добре, че болестта се оказа друга. Факт е, че малката не можеше да каже какво точно я боли и първоначално обясни, че това е главата", разказват родителите на момичето.
Общопрактикуващи лекари признават, че понякога наличието на общи симптоми, както и неспособността на децата да локализират болката и да посочат ушите като източник на проблема, може да ги затрудни в поставянето на диагнозата.
"Винаги съществува вероятност от грешка. Въпреки това се изненадвам, че колегите не са проверили ушите на детето и са позволили болестта да се задълбочи. Макар и рядко, ако не се вземат мерки навреме,
пациентът може да започне да губи слуха си
- обяснява д-р Ивайло Григоров.
Точно това се случва с 4-годишната Никол.
"Не може да си представите колко много изстрада и тя, и ние. Въртяхме се в омагьосан кръг, без да знаем какво става, близо седмица, но истинският шок дойде, когато Никол престана да ни чува. Много се изплашихме. Беше една седмица така. Телевизорът е усилен докрай - тя ни казва, че не чува и ни моли да увеличим звука, а то повече от това не може. Първоначално си помислихме, че е някакъв детски номер и се преструва. Направихме експеримент. Тя си седи, ние си говорим, тя изобщо не знае за какво става въпрос. Пратихме я при приятели и при тях се случи същото", с разтреперан глас разказва майката Надя.
Притеснени, двамата с бащата на Никол веднага тръгнали да търсят лекар в София. За тяхна изненада и специалистите в столицата също се затруднили с поставянето на диагнозата и решили, че проблемите със слуха се дължат на непочистена ушна кал.
"Изчистиха ушите, но тя продължи да не чува. Не знаете какво е детето ви да ви гледа в устата и да се опитва да разбере какво му говорите. Лошото на бактериите, които причиняват отита, е, че се предават съвсем лесно по въздушно-капков път", обяснява бащата Валери.
Струпването на деца и в частност детските градини са идеалното място за разпространението на тази болест, особено в летния сезон, когато
специалистите в страната отчитат ръст на различните видове бактерии, вируси
и гъбички
Точно по тази изпитана схема родителите на 4-годишното момиче са убедени, че се е заразила и дъщеря им.
"Дори и да има и други заразени деца в градината, никой няма да ни каже. Подобни неща се пазят в тайна. Факт е, че дъщеря ни се е заразила там. Докторите ни обясниха, че в момента по басейните е пълно с гъбички, вируси и бактерии в ушите. Не сме водили детето си изобщо на подобни места. Вероятно някой от групата е хванал отит от басейна, и след това го е предал в градината", разяснява сам на себе си системата за предаване на болестта бащата Валери.
След приемането на общо 4 антибиотика, два от които венозно, и пукане на мембраната на тъпанчетата, в момента Никол отново е здрава.
"Радваме се, че се оправи, но преживяването беше ужасно. Гной, кръв, болки! Неописуемо. Съветваме и останалите родители да са по-внимателни и да имат предвид, че вероятността детето им да се зарази с тези бактерии в момента е по-голяма", обясняват двамата родители.

 

На Запад правят ваксини

Причинители на отита при деца са бактерии и вируси. Най-често виновникът е бактерията стрептококус пневмоние, известна още като пневмококи. Сред най-честите вирусни причинители са респираторно-синцитиални вируси, грипни вируси, риновируси и аденовируси. Оплакванията при възпалението на средното ухо са в зависимост от възрастта, но като правило при кърмачетата и малките деца те не могат да се локализират. Затова лекарите съветват родителите да заведат детето си на преглед при наличието на един или повече от следните симптоми: висока температура, неспокойствие през деня, безсъние, липса на апетит, повръщане, изтичане на секрет от ухото, докосване на болното ухо или заболявания на горните дихателни пътища.
Лечението на болестта включва задължително прилагане на антибиотици, а по-честите случаи на отит и съответно по-честото прилагане на подобни медикаменти могат да доведат до антибиотична резистентност. Лекарите твърдят, че пневмококовите заболявания могат да бъдат предотвратени с ваксинация, като в много европейски държави е въведена програма за масова имунизация.

 

Обриви в столицата

Бум на ентеровируси в София и в още няколко града в страната е причина за болест, която наподобява ситна шарка. Обривите обхващат дланите, ходилата и гърлото. При някои от заболелите деца състоянието е по-тежко, с висока температура и разраняване на лигавицата на устата. Тази болест е известна като симптома “ръка-уста-крак”. Обривите са ситни, но сърбят изключително силно, а по лигавицата на устата се появяват афти.
Инфекцията се причинява от специфичен ентеровирус, който освен деца засяга и възрастни. Състоянието е заразно и детето може да прихване лесно вируса от другарче в детската градина.

ПРОБЛЕМ: Родители се оплакват, че лятно време басейните са пълни с бактерии.
ПРОБЛЕМ: Родители се оплакват, че лятно време басейните са пълни с бактерии.