Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жозеп Борел КАДЪР: Туитър/@JosepBorrellF
Жозеп Борел КАДЪР: Туитър/@JosepBorrellF

Нещата се поуспокоиха, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод обстановката в Русия от последните дни. Някои събития ми напомнят за 1917 г. и за повторение на историята - първо като трагедия, после - като комедия, обобщи той.

Борел изнесе лекция в Института на ЕС по въпросите на сигурността. Политиката на силата се завърна и променя света, посочи той. Според него на думата "сигурност" трябва да се гледа широко - не само като въпрос, свързан с военна заплаха.

Надпреварата във въоръжаването е повсеместна, всичко се превръща в оръжие. Бяхме зависими от руския газ и оставаме зависими за важни суровини от Китай. Технологиите ще бъдат ключ в стратегическата надпревара за превъзходство, добави Борел.

По неговите думи, освен преход към цифровизация и опазване на околната среда, ЕС трябва да предприеме промени и по отношение на сигурността. Трябва да виждаме света от гледната точка на сигурността, а не толкова на търговията и върховенството на закона, заяви той.

Борел призна, че заради необходимостта от единодушие при взимането на решенията на ЕС от областта на външната политика, се налага понякога гласуването да бъде пренасочвано като част от европейската търговска политика, където единодушие не е необходимо, предаде БТА. 

Дезинформацията също е част от въпроса за сигурността, изобличихме над 15 хиляди случая на подобни кампании, включително с опити за намеса в европейския политически живот, отбеляза той.

Трябва да защитим сигурността, но и свободата да разцъфтява. Борбата с дезинформацията не трябва да ощетява свободата на изразяване. Действията за ограничаване на заплахите не трябва да засягат отворената икономика, обобщи Борел.