Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фанка Иванова, която мъжът ѝ дебнел на всяка крачка. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Фанка Иванова, която мъжът ѝ дебнел на всяка крачка. СНИМКА: ФЕЙСБУК
  • Мъжът от Пъдарско се изправя пред съда по обвинение в умишлено убийство и притежание на незаконен пистолет
  • След поредица от скандали и насилие Фанка заживяла в Пловдив при сестра си, но после се върнала в селото

Около 5 часа сутринта на 25 ноември 2022 г. в пловдивското село Пъдарско един мъж се крие зад уличен контейнер за смет. Облечен е от глава до пети в черно, носи ръкавици, а на главата си е сложил маска с формата на череп. Александър Пашов знае, че по това време оттам минава Фанка Иванова - бившата му жена, на път към спирката, от която се качва на автобус. Жената отивала на работа в индустриалната зона в село Стряма.

Когато Фанка приближава, той изскача, хваща я и я прострелва в главата. Тя издъхва на място. Александър прави опит да укрие тялото – първо го оставя край входа на гробищния парк в селото, а след това в изоставен гараж.

По-късно през деня Фанка не се прибира от работа, връзка с нея няма и близките ѝ започват да я търсят.

Звънят в полицията и 2 дни по-късно униформени от Раковски откриват тялото ѝ в неизползваемия гараж, а няколко часа по-късно като заподозрян е задържан Александър.

Според Пловдивската окръжна прокуратура, която внесе в съда обвинителния акт и предстои насрочването на делото, в основата на престъплението стои патологична ревност.

32-годишният Александър и 4 години по-младата Фанка живеели заедно в Пъдарско и имали две деца - дъщеря на 8 и син на 14 г. Мъжът я ревнувал много – ограничавал социалните ѝ контакти, забранявал да напуска дома им сама и да се среща с други хора. Вдигал чести скандали и нееднократно ѝ посягал. Накрая нервите не жената не издържали и през есента на 2021 г. тя се изнесла от семейното жилище и отишла да живее при своята сестра в Пловдив.

После обаче се върнала в Пъдарско и заживяла в дома на майка си. Децата останали при бившия ѝ съпруг. Александър много искал да се съберат отново, увещавал я и я заплашвал, следял я и според обвинението през януари или февруари 2022 г., точната дата не е установена, се опитал да я отвлече.

Причакал я пред работното ѝ място в Стряма и се опитал да я качи в лек автомобил, за да я върне насилствено в дома им. Тя обаче успяла да избяга. Тогава Александър решил да я убие.

Снабдил се с боен пистолет и боеприпаси за него и по думите на хората от селото започнал да се учи да стреля с него в близката гора.

След задържането си Александър Пашов признал всичко, а когато съдът решаваше дали да го остави в ареста, стана ясно, че преди извършеното престъпление е правил 2 опита за самоубийство. Адвокатката му Анастасия Будакова изтъкна, че няма опасност клиентът ѝ да извърши друго престъпление, защото е с чисто криминално минало и редовно е ходил на работа.

Окръжният съд обаче постанови “задържане под стража”, Пашов не направи друг опит да излезе на свобода и оттогава е в ареста.

“Голяма беля стана”, бяха единствените думи на бащата на Александър – Алекси, който присъстваше в залата.

Сега Александър Пашов ще се изправи пред окръжните магистрати в Пловдив по две обвинения – освен в умишлено убийство и в притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси. Става дума за пистолета, с който според прокуратурата е застрелял Фанка, и откритите у него 19 патрона.

Жената беше погребана на 1 декември м. г. при засилено полицейско присъствие в селото. До разправии между двата рода обаче не се стигна. Децата ѝ не отишли на погребението, искали да я запомнят жива.

 

Александър Пашов в съдебната зала с адвокатката си Анастасия Будакова
СНИМКА: РАДКО ПАУНОВ
Александър Пашов в съдебната зала с адвокатката си Анастасия Будакова СНИМКА: РАДКО ПАУНОВ