Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова и Томислав Дончев
Десислава Атанасова и Томислав Дончев

 "Голяма изненада беше съставът в тази среща. За нас на първо място стои въпросът за лидерската среща и подписване на споразумение, което според нас трябва да бъде коалиционно. Трябва да е ясно кой носи отговорността и кой отстоява решенията". Това заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която със зам.-председателя на партията Томислав Дончев бе на разговори в парламента с ПП-ДБ, за да обсъдят конституционната реформа и опциите за управленско споразумение между двете коалиции. 

"Не видяхме нито представители на парламентарни групи, нито оторизирани лица", възмути се тя от формата на втората днешна среща, посветена на управленските теми. Реално не е присъствал нито един от лидерите на на ПП-ДБ и затова са разговаряли по темата само 20 мин. Тя добави, че програмата, с която МС действа е тази, която ПП "направиха в екселска таблица". "На тази среща присъстваха лица, които нямат дори качеството на народни представители за нас бе смущаващи. Те не могат да носят политическата отговорност. Тя се носи от лидерите - с подписи под общо споразумение и с ясни ангажименти", настоящ Атанасова. 

Тя подчерта, че новите назначения и взимането на решения не се съгласуват с ГЕРБ, макар с техните гласове да е избрано правителството. И припомни, че неслучайно няма номинации за областни управители и кандидати за заместник министри. Съгласие не се постига. МС си взима решения, назначава някакви хора. Отговорност за тези номинации не следва да носим", подчерта Атанасова. С г-н Дончев сме участвали на 2 срещи, на които с поставяни въпроси за обща координация по вземане на решения. Това не се е случило", настоя тя и добави, че по някои номинации има обструкции, а никой не я е питал съгласна ли е някой да е директор на агенция или приход а администрация. 

"Няма политическа формула, в която да не споделяш властта, а да искаш споделяне на отговорността. Ние носим отговорност, че сме дали шанс и право на живот на това правителство. Носим отговорноат и за външния министър. Каква отговорност носи Десислава Атанасова за действията на Асен Василев? Или Екатерина Захариева за Спецов?" заяви Томислав Дончев. Той предупреди, че има сигнали, че се "планират употреби или злоупотреби на държавния апарат в полза на една партия за местните избори във вреда на друга". 

Дончев призова за яснота  дали има правителство на малцинството, или има мнозинство. На тоя въпрос към момента не е отговорено, каза той. Единствената валута, с ковот кабинетът можел да си купи живот са резултатите, а такива още няма. Той също настоя за коалиционно споразумение, "писан текст, с който всички да следят кой изпълнява ангажиментите си". А ако такова не бъде подписано, Дончев смята, че правителството " ще има трудно съществуване". Той се възмути на 7-те Условия, които ПП-ДБ вече поставиха. Те са в изолация, а ни поставят допълнителни условия, каза Дончев. 

По-дълъг е бил разговорът за "общата цел  - конституционна реформа в частта съдебна реформа".  В него са се включили ПП-ДБ и ДПС. Целта е била да се очертае посокат. "Детайлите ще са, когато заработи конституционната комисия. Всяка ПГ има различни идеи за промени в конституцията. Търсим допирни точки, ако успеем да внесем общ проект за промяна в конституцията.", каза тя, заявявайки готовност за разговори и с други партии.