Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Пране на пари чрез стриптийз клубове и бизнес със стероиди! Влиза в сделките с диаманти и си подписва смъртната присъда”, разказва пред “24 часа-168 истории” разследващата журналистка Карин Доли

“Никой извън Южна Африка не знае за това, може би дори и вашите служби, но в Кейптаун, където беше застрелян заедно с жена си Незабравка Пеева през 2018 г., Анджело Димов беше известен като Тhe ecstasy guy. Причината за прякора му идваше от факта, че той можеше да набави на всеки този наркотик много лесно и бързо.”

Това разказва пред “24 часа-168 истории” южноафриканският журналист Карин Доли, която разследва връзката между българската и африканската организирана престъпност години наред. От свои източници тя събира информация за Анджело Димов, за когото до момента у нас се знаеше, че е съден единствено за източване на кредитни карти.

“Това са дела, по които е оправдан”, обясни пред медията ни личният му адвокат Уилям Буут. Близките на мъжа също твърдят, че той не е рецидивист и не си обясняват защо е убит с жена си от наемници. (Виж мнението им в карето долу - бел. ред.).

В свое разследване Карин обвързва Димов с подземни кръгове в родината й, които са много опасни. Казва, че приживе той работи с Брайън Уейнщайн (наричан Стероидният крал, който е разстрелян в дома си в Кейптаун през август 2017 г. - бел. ред.). Членувал в “Бандата на 28-те” - конкуренция на “Бандата на 27-те”, които искали да наложат монопол върху незаконната търговия с анаболи.

“За клонирането на стотици банкови карти и теглене на пари от тях вече знаете и вие - разказва Карин. - Съден е няколко пъти за това, но има и други престъпления, в които нашите служби не просто са го подозирали, а и са имали известно количество доказателства. Аз научих, че той си е партнирал с фигури, занимаващи се с изкупуване на повредени луксозни коли, тоест претърпели някакъв инцидент, който ги е повредил сериозно. След това са ги закърпвали, макар и не добре, но все пак са придобивали някакъв приличен вид. Продавали са ги като първокласни (чисто нови) коли на много високи цени.”

Карин твърди, че парите от нелегални дейности и измамни сделки Анджело и компания изпирали чрез стриптийз клубове в Южна Африка.

В разследване, което тя изпрати до медията ни, пише още: “Около Димов се носят и други интригуващи слухове. Посоченият му жилищен адрес в Кейптаун съвпада с адрес, на който е регистриран друг българин, описан от медии в България като фигура, за която се знае, че е била много близка с големия български наркотрафикант Методи Методиев, известен още като Мето Илиенски. Същият човек е близък и до фигура, широко известна като Таки.”

Вероятно се има предвид Красимир Каменов-Къро, но името не се споменава.

“Усилено се говори, че Димов се е забъркал в незаконна търговия на диаманти и с това подписва собствената си смъртна присъда, както и тази на съпругата си”, обяснява още Доли.

През 2018 г. южноафриканските власти смятат труповете на Анджело и Незабравка като 36-ти и 37-ми, чиято екзекуция е предполагаемо свързана с наркотици.

“Към момента на покушението Димов е бил изправен пред наказателни обвинения за измама с кредитна карта по дело, датиращо отпреди десетилетие - припомня Карин. - Той беше заподозрян в работа с няколко лица, включително мъж от Сърбия.”

Тя твърди, че според властите в Кейптаун Анджело и съдружниците му са управлявали „схема за използване на дублиращи се кредитни карти или дебитни карти за извършване на неразрешени тегления“ при банкомати. Припомня, че Димов и още един заподозрян са задържани през ноември 2008 г. в провинциалния град Муурсбург, на около 90 км. от Кейптаун. Това било прецедент, тъй като за първи път в арестувани са намерени няколко “бели пластики”, които се оказват клонирани банкови карти.

Как разбират, че са дубликати на оригиналите?

Картите с идентична информация на магнитните ленти принадлежали на държави извън Южна Африка, а местните картодържатели били неизвестни на страната. Тогава Димов искал да се “дистанцира” от тази престъпна дейност, става ясно от материали по делото.

Той твърдял, че е „претърпял тежък емоционален и финансов стрес, напрежение“ след ареста му през 2008 г. Казвал още, че това е имало негативен ефект по начина, по който обществото след това възприемало него и семейството му, тъй като ги “етикетирало” като „престъпници“.

Обвиненията срещу него са временно оттеглени. Има затишие до 2013 г., когато е арестуван отново по дело за измама. Задържан е и през 2015 г., а първоначалните обвинения за клониране на банкови карти са възстановени. Пред “24 часа-168 истории” роднина на Анджело коментира: “Тогава го натопиха, изпращаха сигнали срещу него, защото явно бяха поискали да направи нещо, но той отказа, и така му го върнаха. Наистина имаше дела и разследване, но беше напълно оправдан и се доказа, че е невинен. Никога не се е занимавал с нелегална дейност. Имаше хора, които искаха да му направят лошо и пускаха фалшива информация до местната полиция.”

Според Карин престъпленията с кредитни карти, прането на пари чрез стриптийз клубове, трафикът на наркотици и нелегалните сделки с диаманти са най-често споменаваните “прегрешение” на фигури от българския подземен свят в Република Южна Африка. Тя казва, че всичко това фигурира и в разследването около двойното убийство на Пеева и Димов.

Нещо, което също не беше известно до момента у нас, е, че полицията разследвала връзка между екзекуцията на семейството с наркосделки, извършвани край бреговете на Южна Африка. Причината - след смъртта им службите откриват 930 хапчета Mandrax (мандракс, известен и като “метаквалон” - синтетично лекарство със седативно и хипнотично действие - бел. ред.) в градинска барака в дома им.

Близък на Димов: Недоброжелатели подаваха фалшиви сигнали! Никога не е бил престъпник 

Пред “24 часа-168 истории” близък на Анджело Димов отрече твърденията на Карин Доли да са истина. Признава, че мъжът е разследван и задържан в Южна Африка, но не е бил осъждан, защото не са събрани доказателства.

“Натопиха го недоброжелатели, които подаваха сигнали срещу него, защото явно бяха поискали да направи нещо, а той им е отказал - разказва познат на застреляния през 2018 г. - Това беше начинът да му го върнат. Наистина имаше дела и никой не го отрича, но каква беше развръзката според вас? Напълно го оправдаха и се доказа, че е невинен. Никога не се е занимавал с нелегална дейност. Имаше хора, които искаха да му направят лошо и пускаха фалшива информация до местната полиция. Насочваха вниманието на службите към него, но не го вкараха в затвор, защото нямаха нищо налице. До убийството му никога не е споделял, че го заплашва някой. Никога не е казвал, че се притеснява за живота си. Може и да е криел от роднините си, за да не ги тревожи, но съм склонен да вярвам, че не е имал причина да се страхува. Нещо, което със сигурност мога да кажа, е, че той не е рецидивист. Погледнете досието му и вижте дали някога е осъждан. Елементарно е. Точно затова никой не очакваше покушението срещу него и жена му. Виждате, че когато срещу престъпник има атентат, властите казват - “Жертвата се занимаваше с нелегална дейност и беше въпрос на време”. При Анджело никой не каза подобно нещо. Мога да гарантирам, че беше добър човек и изключителен баща, а убийството му - напълно неочаквано и шокиращо. Трябва да се спре завинаги със спекулациите.”