Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марихуаната ще се смята вече по 1600 лв. за килограм.
Марихуаната ще се смята вече по 1600 лв. за килограм.

Сега прекратявали дела заради ниска стойност

Прокуратурата масово прекратява дела за наркотици заради ниската стойност, която се определя с наредба още от 1998 г. С този мотив правителството предлага актуализация на цените на наркотичните вещества в постановление на Министерския съвет. По него държавата смята стойността им за нуждите на съдебните производства. Това ще е първа промяна в нея, откакто е приета.

Най-разпространеният наркотик у нас - марихуната, в момента се оценявала на 6 лв. за грам. В новия проект цената се увеличава с 333% до 20 лв. В доклада към постановлението, подписано от правосъдния министър Атанас Славов, пише, че дела срещу арестувани с марихуана често се прекратяват по маловажност заради цената, по която държавата изчислява стойността на забранената стока. За килограм при трафик вече ще се смятат 1600 лева.

Двойно по-скъп - 40 лв., е оценен хашишът. При трафик сумата за килограм ще е 16 хил. лв. Вдига се и цената на амфетамините. Те ще се оценяват на 40 лв. за грам при 12 досега. При трафик сумата е 16 000 лв.

Интересното е, че екстазито е с 10 лв. по-скъпо на улицата, но на едро е оценено с цели 4000 лв. по-малко от амфетамините. Метамфетаминът пък вече ще бъде оценяван на 70 лв. на дребно и 24 000 лв за кг.

Кокаинът отново е без твърда цена. Той ще се смята по специална формула, като водещо ще е активното вещество в него. По същия начин ще се изчислява и хероинът.

В постановлението се добавят и редица нови наркотици, включително дизайнерските дроги, които са се появили след приемането на първото постановление. “Често оценката се базира на аналогия, като например синтетичните канабиноиди се приравняват на марихуаната”, пише в мотивите си Славов и посочва, че за други наркотици е неприложимо.