Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков Снимка: Радио Китай
Дмитрий Песков Снимка: Радио Китай

Достъпът на представители на ООН до териториите, засегнати от последиците от разрушаването на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ), е опасен поради продължаващия обстрел от украинска страна, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Там (от украинска страна - бел. ТАСС) има постоянен обстрел, постоянни провокации, обстрелват се граждански обекти, обстрелват се хора, населението, загиват хора, така че всичко това тук е много трудно - много трудно е да се гарантира тяхната безопасност", каза представителят на Кремъл, обяснявайки трудностите за това да бъде предоставен достъп до левия бряг на река Днепър на представителите на ООН.

Помолен да коментира изявлението на координатора на ООН по хуманитарните въпроси в Украйна Дениз Браун относно получаването на достъп до районите, засегнати от последиците от разрушаването на Каховската ВЕЦ, Песков призна, че не знае точно всички нюанси. "Там има много въпроси: как да се премине, къде е линията на съприкосновение, гарантиране на сигурността", обясни той.

Представители на няколко специализирани агенции на ООН, сред които Световната здравна организация и Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, заявиха на брифинг в Женева, че нямат достъп до руската територия в районите, засегнати от разрушаването на Каховската ВЕЦ, и очакват зелена светлина от Русия за това. Ден по-рано Браун заяви, че ООН няма да се откаже от опитите си да получи хуманитарен достъп до контролираните от Русия райони на левия бряг на река Днепър, за да предостави помощ.

Руските граждански активисти възприемат като провокация и елемент на информационна война изявленията на ООН за предполагаеми опити за допускане до зоната на извънредната ситуация след разрушаването на Каховската ВЕЦ от украинските войски, заяви днес пред ТАСС първият заместник-председател на Комисията по медии и масови комуникации на Обществената палата на Русия, заместник областен депутат и съветник на и.д. губернатора на Херсонска област на свободна практика Александър Малкевич, предаде БТА.

"Трябва да изясним кой точно е поискал, кога, кой е бил потърсен, какъв е бил съставът на делегацията, имената на участниците? Няма нищо за това. Ние възприемаме тези изявления на ООН като акт на информационна война и провокация", каза Малкевич. Според него представителите на ООН трябва да покажат писмата, които са изпратени до руските власти, и отговорите, които са получили. "Напротив, ние сме заинтересовани да дадем възможност на световната общност да погледне безпристрастно, да види последиците от катастрофата, която киевският режим създаде, като унищожи Каховската водноелектрическа централа", добави Малкевич.