Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Кметство "Аспарухово"
Снимка: Кметство "Аспарухово"

Днес се навършват 9 години от наводнението във варненския квартал “Аспарухово”, в което загинаха 13 души.

На 19 юни 2014 година, малко след 19 ч., само за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха улици, потопиха къщи и предизвикаха невиждано бедствие с чудовищен размер.

Проливен дъжд през вчерашния ден припомни със страшна сила за трагичните събития от 2014 г.

За кратко по улиците тръгнаха реки, колите закъсаха и местните изпаднаха в ступор. За щастие наводнените пътища бяха бързо отводнени, нямаше нито пострадали, нито щети.

Всички наводнени участъци в квартал "Аспарухово", в резултат на силния порой са отводнени, благодарение на бързата намеса на служба Пожарна и аварийна безопасност, успокои жителите кметът на района Ивайло Маринов.

По-сериозни поражения са нанесени на ул. "Злетово" в участъка от ул. "Найчо Цанов" до ул. "Средец", където дейностите по отстраняване на щетите ще продължат и в следващите дни. Участъкът е в ремонт и все още не е положен асфалт.

Повече време ще ни отнеме да възстановим ул. "Боровец", тъй като там водата е изровила асфалта и се нуждае от по-сериозен ремонт, допълва кметът.

Като причина за трагедията преди 9 г. тогава експертите посочиха комбинацията от невиждани валежи с блокираният от човешка дейност път на водата през естествените дерата.

Там е имало струпване на изсечени дървета, клони, нерегламентирани сметища. друг фактор е масовото незаконно строителство, без осигуряване на необходимия воден отток, състояние на ВиК мрежите, липсата на дъждовна и битова канализация, липса на иновативни проекти „за захващане и отвеждане на повърхностни води в рискови райони”.

Така изглеждаше главната улица в квартала в неделя. Снимка: А. Борисова, фейсбук групата "Аспарухово"
Така изглеждаше главната улица в квартала в неделя. Снимка: А. Борисова, фейсбук групата "Аспарухово"