Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Липите са поразени от вредител, от дърветата се образува маса, която омазни улици и площади

Липите в цяла Варна са нападнати от вредители, под поразените дървета се образува лепкава маса, на пръв поглед улиците приличат на мокри, а когато стъпиш на тъмното петно, обувките залепват.

Напаст голяма, почти всички липи са така, поражения има и по други видове дървета, оплакват се варненци. Вместо да цъфтят, липите през този юни създават само неприятности. Потърпевши са и колите, паркирани под тях. Само за броени минути лепкава течност омазва всичко под нея.

Според специалисти това се дължи на листни въшки, които всмукват големи количества сок от растенията. Милионите малки, бели и бледо зелени насекоми изсмукват хранителния сок от все още неразцъфналия липов цвят и секретират излишъка като лепкава субстанция, наречена мед. Естествен враг са калинките, но те все по-рядко се забелязват в градовете.

От община Варна не са съобщили дали ще предприемат конкретни действия, очаква се със затоплянето на времето, гадинките да намалеят и това обезсмисля евентуалното ѝм пръскане.

Проблемът не е нов, но в такива размери никога не е било, коментират запознати.

От цялата ситуация са доволни единствено собствениците на автомивки, защото варненци са принудени да мият автомобилите си много по-често от обикновено.