Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов СНИМКА: Велислав Николов
Тошко Йорданов СНИМКА: Велислав Николов

ИТН още нямат покана за преговори по конституционната реформа

"Има си законова процедура. Не знам от колко години говорим, че проблемът не беше личността на главния прокурор или по-скоро не това е съдебната реформа. И ДБ, и ПП се вкараха в този проблем, защото вързаха съдебната реформа със свалянето на главния прокурор. Сега би трябвало да излязат и да празнуват, че са извършили съдебна реформа". Така шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира казуса с ръководството на прокуратурата, след като Иван Гешев вчера официално бе освободен като главен прокурор.

"Тя цялата прокуратура има нужда от реформа. Като махнаха Гешев, който по принцип беше за махане, трябваше да помислят. Този същият въпрос важи и за изтеклия мандат на ВСС, и може ли да ги махнем. Тази гледна точка, след като може да го маха, би трябвало да може да избере и нов. Ако не може, Гешев би трябвало отново да стане главен прокурор. Ако някой иска да попита Конституционния съд", добави Йорданов.

ИТН още нямат покана за преговори. А на новината, че по-рано Стою Стоев от ПП обяви, че вече за изпратили писмени покани, Йорданов иронизира: "Той може да е изпратил официална покана за нещо друго, може би за обяд. Не знам, трябва да питате баща му, защото той работи при него."

Шефът на ПГ на ИТН включи сатира и в коментара си, че ПП-ДБ най-сетне са открили, че освен ДПС има и други партии, с които да водят разговори.

"Не знам защо ни се обаждат при положение, че си имат партньори, при които пълзяха в стаята и след това се правеха, че не го искат а им е в комисията, може и председател да им стане", каза Йорданов. И добави, че ИТН са гласували за членството на Пеевски в конституционната комисия, за да "си го получат и да не се правят, че не са с него". За липсващите представители на ИТН в нея той обясни, че само с 11 депутати няма как да покрият всички 25 комисии. Освен това една комисия не можела да промени нещата. Като са си го поели, да си го носят на гърба, лаконичен бе той.

"Прокуратурата видимо е под политическо влияние. Назначаването на Гешев бе политическо решение, махането му бе такова", настоя Йорданов. И изрази надежда, че прокуратурата все пак ще натисне за имунитетите на Бойко Борисов и Кирил Пеевски - и двамата били за отнемане на защитата и били страхливци.

Шефът на ПГ на ИТН смята, че ПП-ДБ правят каквото се е чуло на записите, пуснати от бившия им съпартиец и настоящ независим депутат Радостин Василев.

"Каквото казаха там, това правят. Направиха комисия, мотаме имунитетите, държим си правителство, пробутваме си роднините - започнаха с жената на Лорер и не се получи, ще продължат със службите", обясни той.