Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наталия Киселова КАДЪР: NOVA NEWS
Наталия Киселова КАДЪР: NOVA NEWS

Не мога да кажа дали президентът ще има основания да отхвърли предложението на ВСС за отстраняването на главния прокурор, но може да има основание да го забави.

Това каза доцентът по конституционно право Наталия Киселова пред Би Ти Ви за внесените от главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд питания - за отмяна на механизма за разследването му и по-ниския кворум за отстраняването му, както и за легитимността на ВСС в изтекъл мандат. 

След като ВСС взе решение да направи предложение да президента за освобождаване, то трябва да постъпи днес или утре. Държавният глава ще има няколко дни да се запознае. Той ще може да освободи главния прокурор или да го върне предложението, напомни Киселова.

Част от тезата на г-н Гешев е, че той изразява право на мнение по думите, по които беше задвижена процедурата за отстраняването му. Член 10 от Европейската конвенция казва, че правото на свобода на мнение трябва да гарантира авторитета и безпристрасността на правосъдието, продължи тя.

Указите на президента подлежат на контрол за конституционност в КС, затова и г-н Гешев избърза и го сезира с две искания. В близките дни може да има заседания за искане по допустимост, но Конституционният съд все още не е задвижил процедурата да насрочи заседание, подчерта тя.

Да, в момента г-н Гешев е главен прокурор. Повдигат се няколко въпроса - дали е в командировка или в отпуск. Част от действията, които е предприел, са във време, в което твърди, че е в отпуск. Мандатът му ще бъде прекратен, когато указът за освобождаването му не се подпише от президента, допълни Киселова.