Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА
ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА

Чикаго ми е България 🙂

Всъщност, от местния език в превод името на града означава "Вонящ лук", но днес е само Чикаго, а за българите - "и назад" 😉

Невероятно е колко у дома се почуствахме: колите масово минават на червено на кръстовища; не спират на пешеходна пътека; колоездачи се мушкат, където си щат и правят разни знаци на водачите, които в последния миг са успели да спрат; звучат клаксони по-бурно отколкото в Истанбул; всеки пресича, където си ще, независимо дали е насред булеварда, или ловко на червено И! - на куп места са спрели патрулки с включени сини светлини, в тях седят униформени, които на нищо не реагират. Можем да предположим, че са инструктирани да проявяват активност само при вида на човек с тежко въоръжение 😉

Градът е с подчертано европейско излъчване дори заради множеството стари и красиви сгради, които са прекрасно вплетени във всичко ново и огледално. За разлика от Торонто, булевардите са широки и красиви, но за нас е стряскащо, че метрото излиза над повърхността, като е качено над самите булеварди и трясъкът на вагоните не само иде над главата, ами тези релси минават на няколко метра от прозорците на 3-4 етаж на сгради с прозорци. Какви са хората, които седят зад тези прозорци - не ми се мисли. Факт е, че Чикаго разполага с отлично уредена схема на градски транспорт, която мнозина предпочитат, защото цените за паркинг в града достигат и до 80 долара за час!

Градът е пълен с улични изненади - уникално красиви фасади, причудливи часовници, денонощно светещи улични лампи, невероятно изрисувани калкани на сгради, които обаче можеш да видиш само с късмет и фантастични ракурси от всички страни.

Отново по силата на късмета се оказа, че хотелът ни се намира на мястото, откъдето е започнало създаването на града.

Никога не публикувам големи албуми, но Чикаго си заслужава всеки кадър!

Специални благодарности на Violeta Dikova, която не спести и минута от това да ни посрещне още от летището, да обиколим целия град, да спира винаги там, където е най-подходящо за снимки. Горещо препоръчвам на всеки туроператор, който изпраща туристи в Чикаго да се обърне към нея - тя може да е професионален и изключително забавен гид.

От фейсбук