Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА
ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА

Шок, боНба! Буквално.

Влизате в мол - голям, напудрен, лъскав и... кьорав търговец няма. Светлините са приглушени, минавате през огромни площи, гигантски и там няма нито един човек - не да попита дали търсите нещо, или да ви посочи къде е пробната - просто няма никой. Ако нещо ви интересува, вдигате го, гледате, търсите номер, ако се налага ровите по шкафове...

Първата изненада е в Торонто. Молът е точно до хотела и понеже с любимия сме изморени от път и часова разлика, решаваме да пресечем по моста, да хапнем там и да се помотаем, без отново да шофираме.

Първо научаваме, че закриват американския магазин Nordstrom, известен с това, че продава скъпи маркови изделия. Закриват цялата верига в Канада, като уволняват и 2500 служители. Разпродават всичко - от останалата стока през манекените за дрехи, мебелите, щендерите. Там поне пробните работят, защото трябва да разкарат наличностите бързо. Мъж, посветил 29 години от живота си на мъжката секция в магазина с тъжна усмивка казва, че времето хич не е добро за работещи в магазини.

Навлизаме в другата част на мола и се оказва, че освен няколко места за хапване, всички други са без персонал. Обикалям, гледам, пипам, вдигам, местя някакви артикули, бъркам където искам - няма кого да попитам дори за някаква справка.

Е, пристигаме в Щатите и сме вече в Калифорния. С щерката отиваме до мола, за да купи тя още някои дребни неща за сватбата. Този път наистина е стряскащо. Отиваме на щанда на гримовете МАС. Огромна площ и нито един асистент (така беше и в Канада). Сами търсим каквото ни трябва, обслужваме се, намираме спрей за почистване, кърпички, ровим по чекмеджетата, за да открием запечатани артикули. Отсреща е територия за свръх скъпи чанти - можеш да ги правиш каквото си щеш - пак няма кой да види или дори да направи забележка.

Накрая, с много обикаляне, на щанд за диаманти намираме търговка, която хуква с нас, че трябвало да платим на друга каса. На следващия етаж са дрехите, където вече няма нито един човек. Пробните са преградени с мебели. Решавам да пробвам панталон. Събувам своя насред магазина, обувам другия, не ми харесва, връщам го - само ние сме там. Идва девойка, нарамила три рокли и се чуди какво да прави. Щерката пристъпва към пробната и с крак избутва дивана, сложен пред вратите за клиенти и жената влиза.

Може да се каже, че американските молове в традиционно натоварени райони са вече на "командно дишане" - търговци се виждат само при диамантите и скъпите бижута. На по-евтините пак няма никой, всеки пробва каквото си ще. Обяснението на една от служителките беше, че онлайн търговията ги е оставила без клиенти. Всеки поръчва с безплатна доставка каквото иска, в количества, в каквито иска, каквото не му харесва може да го върне безплатно, никой не му досажда, никой не му дава акъл. "Мисля, че това пак е някаква фаза и в недалечното бъдеще на хората ще им се иска да ходят между щандовете, да говорят с истински човек зад щанда - не е забавно само да натискаш копчета на телефона или компютъра." - каза продавачка, застанала зад пръстени по 3-4 хиляди долара.

В Чикаго туристите са много, но и там натоварени са магазини като Ross, TJ Maxx и Burlington. Традиционно туристи се събират в аутлет центровете във Вегас, например.

Ако можеха американските търговци да видят каква активност е по нашите молове, вероятно те щяха да защитят правото на българите да пътуват безвизово до Щатите 😁

Между другото, то може да е празно, но в никакъв случай не е по-евтино.

От фейсбук