Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обикновено или Велико народно събрание може да премахне фигурата на главния прокурор. Юридическата мисъл е разделена.
Обикновено или Велико народно събрание може да премахне фигурата на главния прокурор. Юридическата мисъл е разделена.

Депутат Делян Пеевски дискутира с представители на ПП-ДБ и правосъдния министър Атанас Славов ключова конституционна реформа - премахването на фигурата на главния прокурор. Това съобщи самият народен представител след разговорите. Идеята се върти от известно време в публичното пространства.

Може ли обаче това да стане без Велико народно събрание (ВНС)? И да, и не, защото юридическата мисъл е разделена на две.  

Според част от правниците Обикновено народно събрание не може да премахне фигурата на главния прокурор. Според други обаче не е необходимо да се свиква Велико народно събрание. Те се позовават на прословутото решение №3 от 2003 г. на Конституционния съд. То се отнасяше до "промени във формата на държавно устройство и на държавно управление".

В решението си съдиите говорят за ролята и мястото на прокуратурата, но не и за главния прокурор, е аргументът на тези, които смятат, че и Обикновено народно събрание може да премахне фигурата на главния прокурор. 

Според конституционалисти обаче, ако няма главен прокурор, се отварят три празнини. 

Първата е кой ще сезира Конституционния съд. Главният прокурор е един от тези, които имат право да отправят питания до КС и да искат отмяната на законови текстове, за които се смята, че са противоконституционни. 

Второто е кой ще упражнява надзора за законност и третото е кой ще представлява прокуратурата като институция.

Вероятно законодателите обаче ще помислят за тези празнини.