Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер е в най-висшето ръководство на “Продължаваме промяната” заедно с Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков.
Даниел Лорер е в най-висшето ръководство на “Продължаваме промяната” заедно с Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков.
  • Трябва да имаме кандидат след искането от ЕК
  • Председателката залага на пълно полово равенство в комисията и май очаква 2 кандидатури
  • “Промяната” не е част от нито едно европейско политическо семейство

Даниел Лорер, когото “Продължаваме промяната” възнамеряват да издигнат за поста на еврокомисар, създава напрежение между партньорите в кабинета “Денков” ПП-ДБ и ГЕРБ. А арбитър в спора може да се окаже шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лобиране за бившия министър на иновациите е имало още преди в четвъртък вечер правителствената информационна служба да обяви, че кабинетът трябва да излъчи нов комисар на мястото на Мария Габриел, която напусна ЕК, за да поеме вицепремиерския пост тук, а след 9 месеца - и премиерския.

Първоначално се очакваше председателката да не поиска нов комисар от София, тъй като мандатът на комисията изтича догодина. Фон дер Лайен обаче е уведомила в телефонен разговор премиера Денков, че все пак очакват номинация, обясни пресслужбата на кабинета.

Формално кандидатът се номинира от правителството. ПП възнамерявали да се възползват от това, че то е с техен мандат, и да предложат Даниел Лорер. От ГЕРБ обаче са категорични, че наследникът на Габриел трябва да бъде посочен от тях или

поне да не е ярка партийна фигура

Лорер бе министър на иновациите в кабинета на Кирил Петков и номиниран пак за поста в първия вариант на кабинета “Денков”, но изпадна при преговорите с ГЕРБ именно като ярко политическо лице и член на ръководството на “Промяната”. Той е сред водещите фигури в нея редом с Петков, Асен Василев и Денков.

И друг проблем се явява пред кандидатурата му - Фон дер Лайен държи българският еврокомисар да е жена, за да се запази балансът в комисията. При съставянето ѝ през 2019 г. председателката

поиска всяка държава да излъчи по двама кандидати - мъж и жена,

от които тя да си избере. Целта бе пълно полово равенство в комисията. В момента има 12 комисарки.

Друго препятствие пред кандидатурата на Лорер е, че ПП не е част от нито едно европейско политическо семейство. А за назначаването на комисар е нужна подкрепата както на евродепутатите, така и в Европейския съвет. В съвета е нужно единодушие, а има вероятност някой от 8-те премиери от ЕНП да заеме страната на ГЕРБ, ако Лорер стигне до този етап.

Според източници от Брюксел Урсула Фон дер Лайен ще очаква София да ѝ посочи не едно, а две имена. Това било обичайна практика, когато в една държава има сериозно разклащане, през каквото минава България в последните две години.

Ресорите на Мария Габриел бяха разпределени към зам.-председателите на ЕК Маргрете Вестагер (тя пое иновациите и научните изследвания) и Маргаритис Схинас (за образованието, културата и младежта). Заради това

новият ни еврокомисар едва ли може да се надява на тези ресори отново

Засега не е ясно дали акад. Денков ще преговаря с ГЕРБ кой да е новият комисар. Първоначалното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ предвижда всички назначения за изпълнителната власт да се съгласуват. Но излъчването на еврокомисар е в правомощията на самото правителство.

Междувременно евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова лансира, че следващият български комисар би могъл да поеме дори ресор “Енергетика”, ако той бъде разширен. Ресорът обаче ще бъде определен едва след одобряването на кандидата. При влизането на България в ЕС за Меглена Кунева дори бе създаден нов - “Защита на потребителите”, тъй като тя се присъедини към ЕК в средата на мандата.