Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каменов - Къро
Снимка: Интерпол
Красимир Каменов - Къро Снимка: Интерпол

Реабилитиран е през 1993 г. Искал от полицията да заличи криминалната му регистрация, но му отказали

Красимир Каменов-Къро все пак е лежал в затвора, но в края на 80-те години на миналия век, показа проверка на “24 часа”. Той беше разстрелян на 25 май в дома си в РЮА заедно със съпругата му, бавачката на децата им и бодигарда.

Два месеца преди това Къро беше обвинен като подбудител на убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая. Това се случи дни след като прокуратурата публикува негови разговори с приближените му у нас. Дотогава известният като подземен бос Къро не беше обвиняван и съден за престъпления.

През всички години от 1986 г. обаче Каменов е имал криминална регистрация в МВР. През 2020 г. е искал да бъде заличена, но тогавашният директор на националната полиция отказва. Това се случва месеци след като официално Къро е вписан като действителен собственик на две акционерни дружества (за тях - виж в карето) по влезлия в сила Закон за мерките срещу изпирането на пари.

След отказа на полицията да заличи криминалната му регистрация Къро обжалва в Административния съд в София. От делото става ясно за какво е била тя. През декември 1986 г. Красимир Каменов е обвинен по разследване за обир. Тогава е на 19 г. От материалите на следственото дело се разбира, че Къро е нахлул в частен дом, като е разбил прозореца. Отмъкнал е сребърни и златни монети. По това време той е едно от момчетата, които се обучават в занаята от легендарния крадец Йордан Цонков-Джиджи. Той беше убит близо до дома си в кв. “Люлин” през януари 2009 г.

Тогавашните ченгета от отдел “Криминална полиция” разплитат случая и стигат до Красимир Каменов. На 5 декември 1986 г. му правят и полицейската регистрация - пръстови отпечатъци, снимка и лични данни. Още на следващата година в Районния съд в София започва дело срещу Къро. Осъден е на 5 г. затвор и глоба от 2000 лв. Така попада зад решетките в края на комунистическия режим и излиза на свобода във времената на демокрацията. Реабилитиран е с решение на съда на 1 ноември 1993 г. и оттогава се води неосъждан. Но полицейската му регистрация остава и винаги е бил в полезрението на МВР като криминално проявен.

Едва през лятото на 2020-а Къро пуска молба до националната полиция регистрацията му да бъде заличена. Позовава се на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Твърди, че от регистрацията е изминал голям период, както и че съхраняването на данните му е намеса на държавата в личния му живот.

От националната полиция отказват да заличат криминалната регистрация на Къро с мотив, че няма основания. Тя се премахва, когато е направена в нарушение на закона, при прекратяване на разследването, при оправдателна присъда или смърт.

Съдът потвърждава заповедта на директора на националната полиция и отхвърля жалбата на Каменов. На втора инстанция делото е спряно, защото по същия казус е сезиран Конституционният съд, който през 2022 г. отказа да го гледа. Но ВАС е изпратил преюдициално запитване за защитата на личните данни при полицейска регистрация, което е висящо. Така делото на Къро е спряно, а той междувременно бе убит.