Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ

До час ще качим предложенията си за реформа  - на български и английски, заяви депутатът на ДПС преди началото на заседанието

Без да споменава името на Делян Пеевски от ДПС съпредседателят на ДБ Христо Иванов намекна, че той трябва да се оттегли от конституционната комисия. В декларация от парламентарната трибуна той атакува включването му в комисията, с което предизвика и такoва от Йордан Цонев, който от името на ДПС защити съпартиеца си.

"Отнасям се с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като останалите. Трябва да подходим изключително внимателно. Трябва да направим усилия форматът и съставът и да не предизвикват разделение. Опитваме се да направим базата да живеем всички заедно. Не става дума някой да бъде посочен с пръст, но не и да рискуваме целият процес да е фокусиран върху един или двама души", заяви Христо Иванов. И призна, че макар да е искал да "сложи името си" в комисията, не го е направил, защото го е "страх, че ще си сложа името в нейния провал" и затова не се опитал да влезе. 

А оценката му за избора на Пеевски бе: "не стана добре". "Една ПГ показа, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича, че с нейното неучастие стана този избор. От ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този НС - а ла карт, шведска маса. Мисля, че трябва да си дадем сметка, че този процес е крехък и трябва да подхождаме внимателно", продължи той.

Преди това Христо Иванов се оплака ,че днес същите хора, инсталирали Гешев, ще се опитат да го отстранят. "Дейността му бе белязана от години прикриване на казуси. Сега изведнъж ги откри и започна да бомбардира НС с тях. Това няма нищо общо с европейските стандарти. Трябва реконструкция на базата, на която стъпва нашето правосъдие. Това минава през конституционни промени, след това трябва да попълним реконструирания ВСС и Инспектората", настоя лидерът на ДБ.

Йордан Цонев обаче припомни, че до тук се е стигнало след като е имало нарушение на конституцията, а нарушители искали промяната й. "Чудесно, всеки има право на прогрес и развитие. Имате това право вие и вашата ПГ. Да видим как стигнахме до тук все пак да има базов консенсус за тая промяна. От 2020 г. искате смяната на главния прокурор, ние от години говорим, че смяната му не е съдебна реформа, а е "стани да седна". Вие го интерпретирахте като ДПС защитава този главен прокурор", контрира обаче Цонев.

И изтъкна, че ДПС са направили анализ на фигурата на главния прокурор за последните 33 г. Освен ДПС никой не казал, че в този и вид фигура създава политически турболенции.

"Днес ще предложим да си дадем няколко дни да се успокоим, следващата седмица да проведем още един кръг консултации. Ще проговорим каква да е комисията, че тя да си свърши работата убедително, така че гражданите да вярват в това което правим. За да има този процес ефект. Сега признавате, че нашият проект е разглеждан от вашите специалисти и бил нелош, а бе пуснат в кошчето преди", ядоса се той. "Знаете ли кой е в разработката на този проект - г-н Пеевски е! И ще бъде той в тази комисия, защото той направи този анализ с нашите специалисти и изработи този проект, който вашите специалисти харесват. Реформата ще бъде направена в този парламент с участието на ДПС и господин Пеевски. И не е инат. Няма какво да перем. И ако не сте лицемерни, ще я направим така. А който иска да се подвизава във фейсбук и да пише каквото иска. Прегръдката с вас нашия електорат не я харесва. Но България има нужда от тази реформа", категоричен бе Цонев.

Според него ДПС има най-правилната визия, тъй като е най-първа. "Никой от вас няма доказателство, че е искал да променя конституцията, защото няма такъв проект. Успокойте топката и дайте да вървим напред. Никакви смени няма да има, няма да се поддадем на отношения отвън. Реформата ще бъде направена по този начин, по който всички решим, но всяка група решава кой от нея ще участва. Нашето разбиране е да дадем път на хора, които разбират от темата", отсече Цонев, давайки заявка, че няма да отстъпят и Пеевски остава в комисията.

До час ще качим предложенията си за реформа - на български и английски, заяви пък Делян Пеевски преди началото на заседанието.