Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив

Нова Каховка.

Зеленски за първи път спомена опасността от руски саботаж на грамадния бент, който удържаше язовир с 18 кубически километра вода и гарантираше водоснабдяването на южен Херсон и части от Крим, през октомври миналата година.

Язовирът се намираше под руска окупация и сега, когато контраофанзивата изглежда напълно неизбежна, бентът рухна. Международните съюзници на Украйна разследват случилото се и, въпреки високата вероятност извършителят да е очевидният, все още не се наемат да декларират, че бентът е бил взривен от контролиращите обекта руски сили без оглед на последствията.

А последствията са неописуеми и дълго време пълният им мащаб ще остане неизвестен. Отнесени от стихията и влачени към Черно море са цели къщи и руски противопехотни мини, изровени от придошлите води на Днепър. И удавници. Човешки жертви, както и хиляди животински трупове. Вчропем, един от реакторите на Запорожката ядрена централа все още е нагрят на 200 С и зависи от водите на Нова Каховка за охлаждането си.

Несметни количества тор, нефт, горива и химикали в момента отравят почвите на огромни земеделски площи по пътя на потопа. Към момента петно от около 150 тона мазут се носи към Черно море, но очакванията са за разливи достигащи общ обем от 600 до 800 тона.

Бедствието се разраства в реално време. Десетки хиляди се евакуират, като на места спасителните служби биват обстрелвани свирепо от оцелелите руски позиции, защото в тази война отдавна няма непозволими и немислими неща. Цивилните в окупираните зони са оставени на произвола на съдбата, макар че според Кремъл цялата тази "военна операция" се случи с цел освобождаването на тези хора от гнета на украинските нацисти. Това е същността на Кремъл - за Кремъл човешкият живот, свой или чужд, сам по себе си няма никакво значение.

Това е същността на режима на Путин - на всеки авторитарен режим. Хората не се делят на цивилни и военни, на виновни и невинни. Всички волно или неволно в обсега на авторитарния режим са редуцирани до пешки без капка човешка стойност. Владее абсолютното, отмъстително бездушие. Путин и шайката му сластно въздигат абстрактния блян за велика Русия, но мачкат, употребяват и похарчват руснаците и тези, които искат да превърнат в руснаци, като цигарени хартийки. Не може да има по-зловеща перверзия от това системно и безмилостно да съзнателно да пращаш или безгрижно да захвърляш на нелепа смърт онези, в името на които си започнал да сееш смърт. Всеки, който се възхищава на това, всеки който го подкрепя, не бива никога да бъде допускан до власт. Каквато и да е власт, където и да е по света.

*От фейсбук!