Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Соколов беше вътрешен министър в правителството на Филип Димитров.
Йордан Соколов беше вътрешен министър в правителството на Филип Димитров.

Десните се опитват да уволнят бившите от ДС, защото се опасяват от съпротивата им срещу реформите, но това се оказва много трудно.

“Заварихме формално разпусната ДС, но навсякъде с присъствие”, казва тогавашният министър на МВР Йордан Соколов. Предшественикът му Атанас Семерджиев уволнил 11 000 души, повечето от които според него млади хора, а апаратът на комунистическата структура бил запазен. За 13 месеца на власт кабинетът на Филип Димитров уволнява още 4800 души, повечето от които са били в ДС. А така също ръководния състав - главния секретар и шефовете на служби.

Почти в началото Соколов издава заповед за съкращаване на всички, които са работили в 6-о управление. “Чух за това по радиото, докато пътувах към службата - разказа бившият шеф на ЦСБОП полк. Тихомир Стойчев. - Влязох при министъра и му предложих да не ги освобождава, а да ги прехвърли в оглавяваната от мен структура. Бяха ценни кадри, работили срещу корупцията по високите етажи на властта. Така той отмени заповедта си.” А служителите от политическата полиция остават на работа.

В отчета си Йордан Соколов посочва, че е назначил нов началник на „Гранични войски“ и четирима генерали, както и подменил всички 28 директори на РДВР, защото те също са принадлежали на Държавна сигурност.

Битката с ДС продължава и при следващото синьо управление. Начело на Националната служба за сигурност (НСС) е поставен Атанас Атанасов, който по собствените му думи е освободил доста хора от бившите комунистически структури. От 80% кадри на бившата ДС в края на мандата му са останали едва 30%. Днешният лидер на ДСБ тогава дава примери как на ръководни постове след оставката му по времето на царя са върнати точно такива служители. Назначеният ген. Иван Чобанов от 1997 до 2001 г. е бил щатен експерт по национална сигурност в БСП. Заместник пък е Николай Методиев, свързан с генералското движение в столетницата.

Някогашен служител на ДС е назначен начело на външното разузнаване от първия демократично избран президент - д-р Желю Желев, през 1991 г. По времето на кабинета на Филип Димитров Бриго Аспарухов не е сменен. Това става чак след падането на Жан Виденов от власт през 1997 г. Още в кампанията за тридесет и осмото Народно събрание в началото на същата година бъдещият премиер Иван Костов и новоизбраният президент Петър Стоянов определят, че шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ще бъде кандидат-депутатът от Варна Димо Гяуров.

Само за две години начело на структурата той получава генералско звание. Послед беше заменен от ген. Кирчо Киров. Доверието от последния е свалено от Бойко Борисов в първия му мандат като министър-председател през 2009 г. заради съмнения, че Киров е злоупотребил със служебни средства в НРС. По-късно той получи три присъди - 10 г. затвор, 15 г. и условна. Първата бе отменена от Върховния касационен съд. В този период разузнаването минава на подчинение на премиера, вместо да е под шапката на президента, както е било преди това.