Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайла Бакалова
Кадър: Евронюз
Ивайла Бакалова Кадър: Евронюз

След показанията ми в прокуратурата, в ресторанта на мъжа ми полицаи направиха проверка по сигнал от 2010 г. за притежание на незаконни птици, заяви тя

Да, познавам Бойко Борисов. Не сме в близки отношения със сигурност, през годините съм участвала в някакви кампании за деца на загинали служители на МВР и по-скоро сме се виждали по работа.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ивайла Бакалова, „Мис България 2001“ и водещ свидетел по делото „Барселонагейт“.

Борисов на моменти не познава и много близка част от неговото семейство, така че не се учудвам и по никакъв повод това не ме обижда. Да не ме познава Бойко Борисов може би не е никак лошо. Казала съм достатъчно по „Барселонагейт“ в качеството си на свидетел, обясни Бакалова.

Преди дни Бойко Борисов заяви, че не познава миската. "Как може да знае нещо за мен, като не ме познава? Поне футбол да сме играли", бе коментарът на бившия премиер, като преди това бе посочил, че не е виждал Ивайла Бакалова от десетилетия и не е говорил с нея.

Познавам Борислава Йовчева, но това ще е всичко, което ще кажа за нея, защото не искам да попреча на разследването. Не мога да кажа заради разследването дали тя ми е показвала тест за бащинство на детето й, както и как се е сдобила с къщата в Барселона, добави тя.

Най-накрая прокуратурата се е събудила от дългия си зимен сън. Нямам предвид само този главен прокурор, а доста главни прокурори назад. Прокуратурата се е събудила по политически причини. Също по политически причини беше и заспала. Но по каквито и причини да се е събудила, аз наистина искам да видя какво ще направи тази прокуратура. По-добре късно, отколкото никога, казва Бакалова.

Аз и целият български народ искаме да разберем какво точно се е случило. Надявам се целият български народ да получи чувство за справедливост, посочва тя.

Според мен разследването не цели да установи дали Борисов е баща на това дете. За мен това е ясно и спирам до тук. По-скоро какви пари са се вземали от държавни средства, за да се грижи за това дете, коментира още миската.

Държавата се управляваше като лична фирма. Това, на което бях свидетел, беше 2-3 години опити за изнудване. Към мен имаше и има натиск от свързани с политици. Изнудването започна преди протестите, 2-3 години преди това. Веселин Денков никога не е финансирал протестите, отбеляза Бакалова.

Припомняме, че преди две години бизнесменът Веселин Денков, с когото Бакалова живее, беше задържан по обвинение за организирана престъпна група и лихварство. Той беше обвинен по няколко дела след участието му в антиправителствените протести през 2020 г. Едно от тях е за подбудителство на убийството на Станка Марангозова, което е върнато от Военния съд на прокуратурата заради пропуски в обвинението и разследването. Другото е за изнудването на същата жена, което е връщано няколко пъти от съда на прокуратурата.

Не се страхувам, защото нямам никаква зависимост. В момента търсят видеа, да видят какво могат да изкарат за мен. Търсят мъже, клипчета, няма как да ги намерят, моите мъже са публично известни, от двама от тях имам деца, посочи "Мис България 2001 г.".

След показанията ми в прокуратурата, в ресторанта на мъжа ми полицаи направиха проверка по сигнал от 2010 г. за притежание на незаконни птици. Моят мъж се занимава с отглеждане на птици от години и всичко е законно. Нямаме никакви притеснения, но това е пак "чук, чук, внимавайте какво правите, имате бизнес". Аз не искам да мълча, заяви още Бакалова.

Аз бих оставила Иван Гешев. Очевидно се е събудил. Очевидно иска да свърши нещо, по разпитите ми в прокуратурата видях, че се работи сериозно. Бих му дала време да си свърши работата и да видим дали е толкова лош, колкото всички го изкарват, каза още миската.

Ако Борисов е невинен, защо не си даде имунитета? Аз отивам на разпит без адвокат, заключи тя.

Припомняме, че във вторник Софийска градска прокуратура поиска главният прокурор Иван Гешев да иска от Народното събрание снемането на имунитета на бившия премиер и депутат в 49-ия парламент Бойко Борисов.

Причината беше разследването, по-популярно като "Барселонагейт", по което имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. От тях можело да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват още от прокуратурата.

"Категорично не, защото трябва да си сляп да не виждаш какво се случва в момента" - това заяви тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос дали ще си даде имунитета и припомни, че две години е бил без имунитет.

Миналата седмица по случая "Барселонагейт" бе разпитван и самият Борисов. Той отговаря 2 часа на въпросите на прокурор. Тогава лидерът на ГЕРБ не обясни как е минал разпитът му, но неговият адвокат Менко Менков даде подробности пред журналисти. “Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Ако имаше, много отдавна властите в Испания щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление”, каза Менков. И посочи, че за 4 години разследване клиентът му е ходил още 2 пъти на разпити. Въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого. Според Менков вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Лидерът на ГЕРБ бил ходил в Барселона само в ролята си на главен секретар на МВР, кмет на София и на премиер.

Сред разпитаните по делото нашумяло като "Барселонагейт" бе и Валентин Златев.

„Бях поканен да дам отговори като свидетел по едно отново нашумяло дело. Отговорих в рамките на своята информираност и компетентност. Надявам се да съм бил полезен”, коментира Златев, след като беше разпитан в Софийската градска прокуратура”.

В същия ден показния даде и Ивайла Бакалова.

Знам достатъчно за къщата в Барселона и затова ще дам показания като свидетел. Получавала съм заплахи заради този случай, каза Ивайла Бакалова, преди да влезе в прокуратурата, където ще даде показания по досъдебното производство "Барселонагейт", заради което искат имунитета на Бойко Борисов.

Не са тайна близките й отношения с Борислава Йовчева, която според информации на чужди медии е живяла във въпросната къща в Барселона и е в близки отношения с бившия премиер.

"Радвам се, че прокуратурата се събуди и започна да разследва", каза още Бакалова. Тя припомни, че мъжът до нея също има стари обвинения, които съдът не приема и затова връща разследванията.

Според адв. Менко Менков прокуратурата има пълна информация, че Борисов няма отношение към пране на пари и имотни сделки.