Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По нареждане на Ангел Солаков е прехванат телефонът на Симулията, за да се помага на “Левски”. След промените Стоичков се оплакваше от “големи уши”, които чуват какво си говори по мобилния

Самоубийството е смъртен грях и не чак толкова отдавна църквата отказваше християнско погребение на човек, отнел живота си. В политиката са доста по-либерални към кандидат-самоубийците. Никой не анатемосва и не забранява погребалните ритуали за отделни личности или цели партии, които сами нахлузват примката на врата си и ритват стола под себе си.

Тези дни лидерите на една от партиите с претенции да управлява опитаха и май успяха да осъществят зрелищно политическо харакири. На онлайн среща те наговориха неща, които техните по-опитни опоненти рядко си позволяват да промълвят и на четири очи. И по стара българска традиция в четата се намери предател, който натисна бутона REC и после се възползва по най-добрия начин от направения запис.

Този случай, разбира се, съвсем не е първият подобен скандал в българската история. Авторът на записа, разклатил държавата, дори не може да бъде похвален, че е проявил особена изобретателност, което красноречиво подсказва и за капацитета на неговите доскорошни съпартийци. През годините спецслужбите или частни фирми с по-различен предмет на действие са използвали къде-къде по-хитроумни начини за подслушване, опирайки се на най-модерните технологии. Може би и заради това почти всяка година на бял свят изниква по някоя и друга флашка, претъпкана със записи на чужди разговори. Говори се за бизнес, за политика, но и за спорт. Да, спортът и по-точно футболът интересуват дългоушестите служби и агенти от десетилетия насам.

Подслушването на футболисти, треньори и ръководители отпреди демокрацията води до арести, до присъди и до дискредитирането на знакова фигура в редиците на БКП и в ръководството на държавата. Смятаният за дясна ръка на Тодор Живков и вътрешен министър Ангел Солаков е разкрит от съпартийци, че е наредил да бъде подслушван треньорът на ЦСКА Манол Манолов-Симулията. Солаков е болен левскар и най-вероятно е наредил да бъде подслушван телефонът на Симулията, за да бъде спечелено някакво предимство за любимия му отбор преди Вечното дерби.

Скандалът избухва на

заседание на Политбюро

на ЦК на БКП от 13 юли 1971 г. Тогавашният зам.-министър на вътрешните работи Мирчо Спасов обвинява началника си, че е подслушвал телефона на треньора на “червените”, а след това е наредил материалите да бъдат унищожени.

“По спортна линия какви машинации и комбинации са правени лично под ръководството, направлението и давлението на др. Солаков, включително и използването на апаратурни средства! Нека каже другарят Терзиев (Васил Терзиев, началник на Военното контраразузнаване) какви неприятности е имал да обезпечи апаратура срещу ЦСКА”, казва Мирчо Спасов на заседанието. Вътрешният министър Солаков се оправдава, че е наредил началото на секретната операция, след като е получил информация, според която “се провеждат разни комбинации за спечелване на срещата”. Твърди още, че подслушването е продължило около седмица, но другият му заместник Григор Шопов го репликира, че разговорите на Симулията са били записвани поне един месец. Всички на тази среща са наясно, че

съдбата на Солаков е

предварително решена

Дни по-рано той е обвинен от Живков, че не се е опитал да попречи на над 500 000 души да се стекат на погребението на Гунди и Котков. Скандалът с подслушваните разговори на “червената” легенда е последният пирон в ковчега му.

Доста по-късно, през 1983 г., държавата отново подслушва участници във футболното първенство, но този път в акцията са включени различни служби на МВР, а целта е да бъде разобличена корупция в особено големи размери. Агенти на Държавна сигурност събират сведения за уреждане на мачове не само в елита, но дори в аматьорските групи. Предлагат се пари, луканки и дефицитните по онова време фаянсови плочки. На мушката е председателят на Българската федерация по футбол Димитър Николов. Агентите на тайните служби пишат в своите доноси, че той е снабдяван с мрамор от Сандански, красиви мокети от Сливен, здрави мебели от Ловеч и дори с над 200 килограма риба от Козлодуй. Разследването се разраства и е наредено домашните телефони на някои от главните действащи лица да бъдат подслушвани. В резултат са

записани десетки

пикантни разговори

с наддаване кой по-голям рушвет ще предложи, за да върви отборът му нагоре. Висшите футболни чиновници получават пари, стоки и услуги, а в резултат пращат “правилните” съдии на завързаните мачове. И до днес се спори колко от направените разкрития отговарят на истината и колко са плод на фантазията на пратените да събират уличаваща информация. В крайна сметка босът на българския футбол Димитър Николов получава 18-годишна присъда. Излежава 6 от тях и до края на живота си живее с мисълта, че е бил използван за изкупителна жертва.

Неволите му обаче явно не стряскат футболните дейци и те продължават да решават мачовете на маса вместо на терена, а службите вървят по петите им. И след промените играчи и техните шефове са подслушвани със специални разузнавателни средства. През 2009 г. избухва

скандал с уговорени

футболни срещи

От прокуратурата тогава съобщават, че са подслушвали играчи, президенти на клубове и съдии, които между разговорите за времето навън обсъждат и кой мач с какъв резултат да завърши. Случаят се оказва буря в чаша вода и заподозрените се отървават само с уплаха, че някой е следил изкъсо личните им разговори.

По-късно и носителят на Златната топка Христо Стоичков се оплака, че са го подслушвали.

“Не са спирали да подслушват моя телефон. Явно на някого ухото му е много голямо и иска да чуе какво говоря”, казва Камата, който през онази 2013 г. се изявява като треньор на “Литекс” и също е викан в ГДБОП, за да разказва за мачове, за които има съмнение, че са били уредени.

“Когато бях там за първи път, те стояха и

не знаеха какво

да ме питат

Изобщо си нямаха представа за какво става дума”, казва Стоичков.

Спецполицаите не се отчайват от пренебрежението на Камата и година по-късно пак опитват да докажат корупция в българския футбол, поставяйки бръмбари в съблекалните на няколко отбора. По-късно става ясно, че на записите се чува най-вече течаща вода от душовете и че няма да свършат никаква работа.

Футболът ни и въобще спортът продължава смело напред, отърсвайки се енергично от подозренията за корупция, а слабите резултати се приписват на липса на таланти, лошия късмет, а защо не и на промените в климата.