Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралицата на рокендрола Тина Търнър
Кралицата на рокендрола Тина Търнър

Учението ѝ дава силата да напусне насилника си Айк Търнър, да преодолее семейна травма, фалит, расизъм

Надежда. Устойчивост. Победа.

С тези три думи легендарната певица Тина Търнър описваше живота си през последните години. Кралицата на рокендрола почина в дома си на 24 май след дълго боледуване. 83-годишната звезда беше най-продаваният солов изпълнител и носител на 8 награди “Грами”.

Но нейният път невинаги е бил лесен

Като млада е подложена на нечовешко психическо и физическо домашно насилие, дискриминация, професионални неуспехи, животозастрашаваща болест и опустошителна лична загуба.

Това, което малцина знаят за нея, е, че още като прохождаща певица се запознава с будизма. Изповядването на тази религия, медитацията и пеенето на църковни песни дават надежда и вяра на Тина Търнър. Чрез тях тя успявала да се справи с трудностите.

“Будизмът спаси живота ми – разкрива рок иконата в интервю преди няколко години. - През най-трудния период от живота ми, включително домашното насилие, започнах да пея и да уча за будистките принципи. Кой знае дали е предопределено, но със сигурност мога да кажа, че будизмът дойде при мен в точното време. Преминала съм през всички разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Не удавих трудностите в алкохол,

нито ги замъглих с наркотици. Никога не съм пушила дори. Успях да изплувам от морето на миналото си без последици. Реших да погледна вътре в себе си, да се докосна до източника на по-голямото си аз. Моят скъп приятел Дейвид Бауи, който през целия си живот се интересува от будизма, ме нарече феникс - митичната птица, издигаща се от пепелта.”

Още през 1973 г. започва да изповядва будизма и дори прави храм в дома си.
Още през 1973 г. започва да изповядва будизма и дори прави храм в дома си.

За своето спасение, което намира в религиозното учение, Тина Търнър разкрива подробно в последната си книга “Щастието става за теб”. В нея тя разказва как е открила будизма и защо е повярвала в него.

“Вярвам, че всеки от нас е роден с уникална мисия, цел в живота, която само ние можем да осъществим – пише певицата. - Свързва ни споделена отговорност - да помогнем на нашето човешко семейство да стане по-добро и по-щастливо. Където и да отида, винаги се трогвам, когато хората ми кажат колко са вдъхновени от моята житейска история, от предизвикателствата, с които съм се справяла през осемте ми десетилетия на тази планета. По природа съм човек, който оцелява, но получавах и помощ, при това нямам предвид успех или пари, макар че съм благословена и с двете. Помощта, която се оказа най-важна за благополучието ми, за радостта и издръжливостта ми, е моят духовен живот.”

Една от първите травми на Тина Търнър се появява още като дете, когато разбира, че не е била желана. Родителите й

били в постоянни скандали и се биели

помежду си. Майка й разбрала, че е бременна с нея, когато вече имала намерение да напусне мъжа си. Имала и още две дъщери. Малко след като се ражда, семейството й отива да работи в отбранително съоръжение по време на Втората световна война. Ана Мей Бълок, както е рожденото й име, е отделена от тях и изпратена при баба си и дядо си по бащина линия, които били строго религиозни баптисти. След като те умират, тя се връща да живее при родителите си. Когато е на 11 г., майка й Зелма напуска дома им без предупреждение и се установява в Сейнт Луис. Две години по-късно баща й оставя дъщерите си на магистрала в Детройт, защото си намерил друга жена и искал да се ожени за нея.

В автобиографията си “Аз, Тина” рок легендата споделя, че

в тези моменти майка ѝ не я е обичала,

не я е искала и изобщо нямала намерение да я ражда. Ана Мей заключва тази травма дълбоко в себе си и години наред се тормози. Когато става на 16 г., започва да посещава нощните заведения със сестра си. В клуб “Манхатън” в Сейнт Луис тя за пръв път вижда Айк Търнър да пее с групата си “Кралете на ритъма”. Момичето било впечатлено от таланта му и брояло дните до следващото му участие.

Някак успяла да убеди групата да се добере до микрофона и изпяла песен на Би Би Кинг. Айк Търнър не бил толкова поразен от гласа й, колкото от сценичното й поведение и начина, по който привличала публиката. Затова я взел в групата и тя станала тяхната певица. Тина първо имала връзка със саксофониста им Реймънд Хил, от когото родила момче. Той я изоставил веднага след появата на бебето, а по-късно Айк го осиновил.

Известно е, че животът й с Айк Търнър е приказен на сцената, но зад завесите побоят бил непрестанен. В един от най-отчаяните си моменти Търнър погълнала 50 хапчета валиум в опит да сложи край на живота си. За щастие не успяла. Трудно обаче успявала да скрие синините от останалите музиканти в групата.

Кралицата на рокендрола си отиде на 83-годишна възраст след боледуване.
Кралицата на рокендрола си отиде на 83-годишна възраст след боледуване.

В книгата си “Аз Тина” разказва, че когато била насаме в студиото с останалите от екипа им, те я поглеждали, сякаш искали да й кажат

“Кога ще се измъкнеш от тази каша?”

Рок легендата решила да избяга от насилника си няколко години след като започнала изучаването на будизма. За учението й казва Валери Бишъп - жена, която Айк довежда в дома им, представяйки я на Тина като част от мениджърския им екип. Тя разказва на певицата през 1973 г. за мантруването и за шанса да победи страховете си.

Първоначално Търнър чула религиозните песни, но те й звучели по-скоро за студенти, отколкото за майка на 30 години. Няколко месеца след това най-малкият й син Рони се прибрал вкъщи, носейки нещо, което приличало на броеница.
Оказало се, че било будистки мъниста за пеене. Той й обяснил, че е мантрувал в къщата на приятел и я помолил следващия път да отидат заедно.

“Исках, но в онези дни всъщност бях затворник в собствения си дом

– споделя Търнър в книгата си. - Така че казах на Рони, че не мога, и това беше. След това няколко седмици по-късно Айк доведе у дома тази хубава дама, за да ме види. Той винаги правеше това, водеше хора наоколо, за да “видят Тина”. Тя започна да ми говори отново за това будистко пеене. Очевидно Вселената се опитваше да ми изпрати съобщение и аз най-накрая бях готова да го получа.” След поредния побой легендата се престрашила да подаде молба за развод и да напусне Айк. През 1976 г. се разделила с общата им група Ike & Tina Turner Revue, а две години по-късно двамата били разведени официално.

Кралицата на рокендрола е практикувала т.нар. Ничирен будизъм като източник на надеждата си за по-добър свят и решимостта си да преодолее всяко препятствие в живота си. Организацията, към която е членувала, се казва Soka Gakkai и е основана в Япония през 1930 г. Ничирен е будистки монах, живял в Страната на изгряващото слънце през XIII век. Основното в неговото учение е убеждението, че Лотосовата сутра, будистки текст от Махаяна, е най-висшето от всички учения на Буда. Членовете на Soka Gakkai обичайно пеели молитвата два пъти на ден - сутрин и вечер. Рок легендата също изпълнявала тези песнопения всеки ден до смъртта си. Дори призна в интервю пред Лари Кинг, че в дома си има импровизиран будистки храм, където мантрува.

След развода си Тина Търнър започва да се бори и да се наложи като солов изпълнител и това се случва с албума й „Private Dancer“ от 1984 г. Следват платинени албуми и разпродадени глобални турнета. Певицата приписва всеки успех на своята будистка практика.

“Когато започнах да изучавам будистките учения и да пея техните песни, това ме накара да поема отговорност за живота си и да основа избора си на мъдрост, смелост и състрадание – казва преди 2 години Търнър. - Малко след това започнах да виждам, че силата, от която се нуждаех, за да променя живота си, вече е в мен. Някои приятели от групата ми за пеене в квартала практикуваха години преди да започна. Обещаха ми, че ще стана по-щастлива, отколкото някога съм мечтала, ако се придържам към това и никога не се отказвам. Бяха прави. Наистина вярвам, че всеки може да направи същото.”

Следването на тази религия

я кара да се включи в проект на организация с нестопанска цел, която преплита музика и вдъхновение от тибетския будизъм, християнството, индуизма, будизма на Ничирен и други учения. Като човек, който е преживял расизъм, семейна травма, побой, финансов крах и преждевременна смърт на близки, Тина Търнър дава съвети в последната си книга как хората могат да се справят с подобни трудности в живота.

“Най-важното е никога да не се отказвате – посочва рок легендата. - Без значение какво ви предстои. Когато изберем надеждата пред отчаянието, ние вече сме спечелили. “Зимата винаги се превръща в пролет” е една от любимите ми поговорки на Ничирен. Будизмът ме научи, че скрити вътре в нашите предизвикателства са уроците, които трябва да научим, за да пробием към по-добър живот. Колкото и трудно да е това за разбиране в тези тежки времена, когато можем да видим проблемите си от тази гледна точка, нещата естествено се променят. Тогава дори невъзможното става възможно. Изборът на надежда е от решаващо значение, както и намирането на начини да използваме трудностите си, за да продължим напред. В живота ми имаше много така наречени невъзможни обстоятелства, които не можех да контролирам или променя, но прозрението ми беше, че чрез моята духовна практика можех да променя начина си на реагиране на предизвикателствата. Разбрах, че най-ценната помощ идва отвътре. Психическата нагласа винаги е половината от битката и психическото ми състояние беше ясно и силно благодарение на пеенето на молитвите.”

Тина Търнър бе близка приятелка с Мик Джагър, с който е заснета на концерт през 1989 г.
Тина Търнър бе близка приятелка с Мик Джагър, с който е заснета на концерт през 1989 г.

Тина Търнър разпространява наученото и

се опитва да помага на жени,

които са били в същото положение като нейното.

“Тя беше моята сила, когато напуснах насилника си - написа бившата журналистка Лаура Кийн, под снимката за смъртта на Търнър. - Тя ме запозна с будизма и смятам, че той е балсам за душата ми.”

Близките й, които знаят за нейното увлечение към тази религия, смятат, че Тина Търнър е блестяла като пример за пораждане на надежда от безизходицата, преодоляване на ограниченията и постигане на успех в живота. Черпейки поука от уроците в собствения си живот, кралицата на рокендрола е показала как духовните уроци на будизма са й помогнали да превърне скръбта, проблемите и бедността в радост, стабилност и благополучие.

83-годишната певица наскоро бе описала и какво е раят за нея - думите да се превръщат в ноти, а разговорите – в симфонии.
Тя вече се радва на този небесен рай.