Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Починалата Елисавета Станева
Починалата Елисавета Станева

Майка й твърди, че Елисавета Станева не е страдала от кардиологическо заболяване, а лекарите в пловдивската УМБАЛ “Св. Георги” са се забавили, оттам отричат

27-годишна жена почина в пловдивска болница, а близките ѝ смятат, че причината за смъртта ѝ е лекарско безхаберие.

От УМБАЛ “Свети Георги” твърдят, че дъщеря ми е починала от болно сърце, но тя никога не е имала заболяване на сърцето. Когато на 9 май потърсихме помощ в спешното отделение, защото беше много обезводнена след прекаран вирус, оттам я пратиха в Инфекциозната клиника. В спешното са ѝ направили кардиограма. Ако е имала сърдечен проблем, защо не са я настанили в кардиологично отделение? Системи за хидратиране може да се включат навсякъде.

Това казва пред “24 часа” Цеца Станева, чиято дъщеря Елисавета умира в най-голямата пловдивска болница на 14 май. Станева твърди, че във фаталния ден дъщеря ѝ е

паднала, ударила лошо главата си, но не е имало медик, който да ѝ помогне

Санитарка опитала да ѝ направи сърдечен масаж, но без резултат.

Елисавета е настанена в Инфекциозната клиника на 9 май, била загубила много течности след прекаран вирус, а в трите почивни дни по Гергьовден не успели да открият личния лекар. Семейството живее в пловдивското село Житница. Родителите я посещавали всяка вечер в болницата и виждали, че състоянието ѝ се подобрява.

В събота беше много добре, весела и усмихната, беше си нашата Елисавета, даже се чудехме какво прави още в болницата, описва случилото се преди фаталния ден майката. Отишли на свиждане и в неделя, Елисавета се показала на прозореца, много се зарадвала, че и брат ѝ е дошъл да я види. Близките дали нещата, които ѝ носели, на санитарката, защото влизането в инфекциозни отделения е забранено. В момента, в който се затвори вратата, чухме страшен шум, като от падане. Попитах я: “Падна ли, какво направи?”, отговор нямаше. Тогава дойде санитарката, започна да я вика по име, но Ели не отговаряше. После започна да звъни и

чувахме как казва: “Този не мога да го намеря!”

След това затвориха и прозореца и разбрахме, че се случва нещо лошо. Никой не ни даваше информация. Отидохме до вратата, която като никога беше отворена, и влязохме. Ели лежеше на пода в безпомощно състояние, беше си ударила главата лошо, имаше много кръв около нея. Санитарката ѝ правеше сърдечен масаж. В този момент влезе друга жена и ни изгони, разказва Цеца Станева.

Линейката с екип от интензивното отделение пристигнала след 10-15 минути (разстоянието между основната сграда на УМБАЛ “Свети Георги” и Инфекциозната клиника е под 500 м - б. р.) Според майката лекарите не бързали никак и подозира, че дъщеря ѝ вече е била мъртва.

От УМБАЛ “Св. Георги” описват ситуацията по друг начин. “На 14 май към 17,55 ч пациентката внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Незабавно е започнала кардиопулмоналната ресусцитация (КПР) съвместно с екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Според началника на Клиниката по инфекциозни болести доц. д-р Олиана Бойкинова дежурната санитарка е пряк свидетел на случилото се. В момента на падането на Елисавета тя е оставяла храната ѝ и веднага е уведомила дежурния лекар и дежурната сестра, които са се отзовали незабавно и са започнали КПР. Очаква се началникът на отделението по обща и клинична патология доц. д-р Мария Колева-Иванова и нейният екип

да издадат протокола от извършената на 16 май аутопсия

По предварителна информация е установено, че Елисавета Станева е починала от усложненията на основното си заболяване – кардиомиопатия”, пише в официалната позиция.

Цеца Станева обаче е категорична, че сърцето на дъщеря ѝ е било здраво. От болницата изтъкват, че Елисавета е имала проблем и с щитовидната жлеза. “Назначена ѝ е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала в лечебното заведение, и за придружаващото ѝ заболяване тиреоидит на Хашимото. В една от консултациите се установява, че стойностите на TSH са завишени и че пациентката е преустановила сама приема на едно от лекарствата си, което води до влошаване на здравословното ѝ състояние”, твърдят оттам.

Майката потвърждава диагнозата и че приемът на лекарства е бил спрян, докато момичето е повръщало заради вируса, но след това Елисавета отново започнала да ги пие и изследванията ѝ били добри.

Цеца Станева споделя, че след първоначалния шок не е искала да вдига шум, но сега определя поведението на болницата като арогантно. Ще си търсим правата, иначе ще станем съучастници, зарича се жената.

В болницата е назначена вътрешна проверка.

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по случая и започна разследване, в което ще бъде изискана медицинската документация, ще бъдат разпитани свидетели, назначени експертизи и др.