Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каменов - Къро
Снимка: Интерпол
Красимир Каменов - Къро Снимка: Интерпол

Вързан с кабел е бил убитият в Южноафриканската република Красимир Каменов - Къро, съобщават тамошни медии. Той бе застрелян в дома си в Кейптаун вчера сутринта.

Съпругата му, детегледачката му и техният бодигард са били с белезници, става ясно от медийни публикации. По-рано се появи информация, че входната врата на жилището е била съборена, сякаш през нея е минал тежък автомобил. Смята се, че убийствата са били извършени с оръжие със заглушител, тъй като съседите не чули нищо.

“Полицията бе извикана на местопрестъплението, след като телата бяха открити вчера около 8,20 часа. Мотивът за множеството убийства все още не е ясен, разследващите работят и търсят улики", каза пред "24 часа" говорителят на полицията Андре Траут.

Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на българските власти. Каменов се издирва по подозрения за убийство, изнудване и заплаха за убийство.

Той бе обвиняем в подбудителството на убийството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше застрелян в столичния квартал „Лозенец“ миналата година.

Любомир Иванов беше разстрелян пред дома си в София на 25 март миналата година. Иванов е бивш шеф на "Криминална полиция" в едно от столичните районни управления, напуска системата през 2014 г. През 2018 г. го издирваха с Интерпол като участник в престъпна група за производство и продажба на нелегални цигари.

Успоредно с това прокуратурата уличи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев, в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи.

"Обединили сме усилията на всички сили, работим активно", заяви междувременно на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев по повод убийството на Красимир Каменов-Къро в Кейптаун.

"МВР е предприело действия да придобие цялата информация по повод убийството на Красимир Каменов - Къро и още две лица в Република Южна Африка. В момента сме в комуникация с властите в ЮАР и има уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да отиде на място и да се запознае с хода на разследването", посочи Демерджиев.

През 2018 г. има сходно убийство на български гражданин в Република Южна Африка и неговата съпруга. МВР ще направи всичко възможност да установи връзките между тези събития и предходни събития, каза Демерджиев. В тази връзка са обединени усилията на всички служби и се работи активно. Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна протича операция, насочена към представители на криминалния свят, способни да извършат тежки престъпления. Целта е да се установят връзките и причините, довели до това престъпление, да се открият извършителите и т.нар. поръчители, заяви вътрешният министър.

"Политиците и магистратите, които днес воюват отскоро, когато бяха приятели, имаха един общ враг. Този враг се казваше точно Красимир Каменов-Къро. Той беше обявен за междудържавно издирване, но за съжаление не беше задържан, въпреки че МВР е уведомил властите на Република Южна Африка къде се намира.", добави още той.

"Но тези хора дължат обяснение, вече не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг. Това обяснение е некоректно да се търси на друго място", каза Демерджиев.

"Ясно е за кого говоря и няма нужда да го споменавам. Понеже се направиха спекулации за незаконни действия на службите силно се надявам да не се визира МВР в тази насока, защото МВР не си е позволявало нито да подслушва, нито да записва. Единствено разследва", каза още вътрешният министър.

"МВР няма да участва нито във войни между представители на отделни институции и да взема страна, нито във войни между политици и представители на други институции. МВР единствено разследва престъпници, когато има достатъчно данни за престъпление. За съжаление понякога тези хора се оказва, че имат други длъжности и обществени качества", каза Демерджиев.