Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов е притиснат да изпълни ангажимента си да прокара съдебна реформа.
Бойко Борисов е притиснат да изпълни ангажимента си да прокара съдебна реформа.

Поредният скандал със записи от снощи ускорява и още повече ожесточава яростната схватка между двата лагера.

Те са оформени не според морални качества и възвишени идеали за България, а съобразно целта им да бъдат възприемани за приятели на Запада или на…Русия. Този театър и до момента се играеше като двама от актьорите ловко се преобличаха ту с рубашки, ту с джинси. Но играта им получи освиркане от западната публика и те бяха накарани да играят само по джинси.

Да, ако напуснем метафорите - както писах многократно - ББ е притиснат да изпълни ангажимента си да прокара съдебна реформа. В неговия стил - с минимални сътресения за него лично. Така се получи все още странната за гербаджиите подкрепа на ББ (ГЕРБ просто изпълняват) за - де факто - правителство на ПП-ДБ. Така и се появи конституционното мнозинство за съдебна реформа. Само че във вид удобен за ББ и ДПС.

Как стана?

ББ явно първо се е договорил с ДПС-Доган, които най-после са осъзнали щетите, които Магнитски е донесъл на техния облик и са предприели курс да ограничат влиянието на Пеевски. Как? Като махнат най-важния му инструмент - Гешев.

Това стана окончателно ясно след странното писмо на Доган до Карадайъ и неговата последвала изолация - за разлика от Данчо М - особено видна на балкона на Народния театър. Явно хората близки до Пеевски ще бъдат отстранени, като много е вероятно Доган да сложи скоро начело евролицето Кючук.

А както се видя вчера - идеята за съдебна реформа на ГЕРБ и ДПС е да преместят своя контрол върху съдебната система от главния прокурор към избора и … свалянето на шефа на ВКС. Идеята е чрез него да контролират избора на съдията, който ще може да разследва главния прокурор. Затова и в гласувания проектозакон с техните гласове беше намалено както мнозинството, нужно за сваляне И на главния прокурор, И на шефовете на ВКС и ВАС, така и махнато второто нужно мнозинство за избора им - на професионалната квота във ВСС.

Другият лагер е съюз между играчи с различни цели, под палката на Кремъл. В него са Пеевски, Възраждане, БСП, президентът и… ИТН - рожба на кръгове, близки до Пеевски.

Те всички губят от правителство на ПП, подкрепено от ГЕРБ и са впрегнали всички свои инструменти - главен прокурор, служби и президенството - да блокират загубата на властови позиции за тях и … Русия. И не се поколебаха чрез шантаж да атакуват най-слабите звена в ПП (Руди) и ГЕРБ (Делян Добрев), за да работят за тях.

Това не оправдава лекомислието - политици на ПП и ДБ са накарани толкова лесно да си мислят, че НЕ са записвани, вместо да си мерят думите все едно, че са записвани - и това само няколко месеца след същия скандал с ДБ.

Да, няма само бяло и черно, както разсъждава нашего брата - демократа. Както когато пуснете водата от дълго пресъхнала чешма, така и сега ще се сменят няколко цвята вода, докато тя стане чиста за пиене от българите.

Демокрацията не ще светци, иска …Караджата.

От Фейсбук.