Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каменов - Къро
Снимка: Интерпол
Красимир Каменов - Къро Снимка: Интерпол

"Трите деца на семейството учат в българското училище дълги години. Отличници са, показват много добри резултати в учебния процес", заяви пред NOVA Антон Николов, директор на българското училище в Кейптаун.

„Криминалистите все още претърсват местопроизшествието в „Константия”, където бяха открити телата на четирима души в четвъртък сутринта. Около 08:20 часа бяха намерени телата на две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години, с огнестрелни рани. Смята се, че жертвите са от български произход”, обясни полковник Андре Траут от полицията в Кейптаун Траут.

Освен Каменов, нападателите са застреляли жената, с която е живеел Къро, икономката и охранител. Децата по това време са били на училище, потвърди пред директора на българското училище там.

„Да, трите деца на семейството учат в българското училище дълги години. Отличници са, показват много добри резултати в учебния процес. Те са на възраст 13, 11 и 8 години. Чакаме информация от полицията, защото са обградили целия район. Познавам семейството”, каза Антон Николов.

„Мотивите за множеството убийства все още не са установени. Детективите работят усилено в търсене на улики. Отделът за тежки престъпления е започнал разследване на убийствата”, коментира още полк. Траут.

Каменов е част от бившата групировка ВИС. От години живее в Република Южна Африка. Преди месеци задочно беше обвинен като поръчител на убийството на бившия полицаи Любомир Иванов в столицата, в началото на миналата година. В средата на март беше уличен от прокуратурата като част от заговор за дискредитиране на висши полицаи и магистрати, сред които и главният прокурор. Интерпол го издирваше с червена бюлетина за убийство, закана за убийство и изнудване.

„Мисля, че бях категоричен още от две години. Казах, че това, което се случва и се прави с българската прокуратура и българската съдебна власт, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години”, посочи обвинител номер 1.

55-годишният Каменов е собственик на зеленчукова борса в София, която беше обект на проверка преди няколко месеца.

От Външното ни министерство също са оскъдни в информацията. Потвърдиха единствено за убийството на четирима души, предполагаемо български граждани. Очаква се информация по официален ред в Южна Африка.

Република Южна Африка е една от държавите, с които България няма договор за двустранна взаимопомощ по наказателни производства. Това означава, че въпреки ясното местонахождение на Каменов, не е имало никакво правно основание той да бъде екстрадиран у нас.