Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Манол Пейков
Манол Пейков

С декларация от парламента Манол Пейков от ПП-ДБ изтъкна успеха и поздрави писателя Георги Господинов за международното признание, което получи с наградата "Букър". Издателят дори сравни отличието с Нобеловата награда, която обаче се връчвала за цялостно творчество. 

"В следващите няколко месеца "Времеубежище" на г-н Господинов ще заема специално отделено за целта място в десетки хиляди книжарници на петте континента и ако историческият прецедент е някакъв лакмус, тиражите на книгата в световен мащаб ще се покачат между 20 и 100 пъти", прогнозира Пейков.

Според него години наред Господинов ще бъде най-блестящият посланик на страната ни - по-популярен и влиятелен от всички български политици, взети заедно. "Вместо с обичайните клишета, тирижирани на Запад по отношение на източноевропейците - наркотрафик, проституция, каналджийство, евтина работна ръка, те ще свързват страната с героите, идеите, думите и образите, прочетени в книгите на Господинов", отбеляза депутатът.

"Изкуството и културата са меката сила на един народ, те прокарват пътища, там където оръжията и парите не могат", настоя Пейков, изтъквайки, че познава пътя на Господинов от последните 20 г. Той изтъкна, че успехите му са се случили въпреки бездействието и неадекватността на и липсата на отношение на държавните ни институции. Пейков се обърна към депутатите. "Имаме огромен дълг към българската култура. Оркестрантите от БНР имат заплати колкото чистачките в радиото. А повечето служители от Министерството на културата - по-малко от касиерка в средно голям селски супермаркет. България продължава да няма свой независим център за книгата, който да подкрепя издаването на българска литература зад граница", започна да изброява той.

Сърбия например издавала на чужди езици над 100 свои автори, докато преводите на български творци рядко минават 10 на година. Той отправи сериозни критики и към програма "Превод", която макар и с увеличен бюджет все още създава затруднения за кандидатстване, а събитията й не винаги са презентирани и обявени добре. Оплака се и от безнадеждно остарелият библиотечен фонд в страната, а обновяването  е без план и концепция.

"Патриотизмът не означава да си татуираш Ботев и Левски на прасеца, нито да псуваш съседна нам държава по време на приятелски мач. Патриотизмът е любов, а не агресия. Да си патриот означава да обичаш езика си, да създаваш около себе си острови на нормалност и спокойствие", заяви Пейков. И призова да се спре с ксенофобията и фиксациите за миналото си величие. Ако искаме успехът на Господинов да не е единично случайно събитие, трябва да издигнем българската култура на полагащото й се място и да я превърнем в национален приоритет, настоя депутатът.