Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Предлага се реформа "Сменяме Гешев, слагаме Пешев" без задълбочена и истинска промяна, водеща към справедливо и бързо правосъдие

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че решението на партията да не подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ не е обвързано по никакъв начин с пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев, свикана непосредствено преди обявяването на опита за формиране на кабинет с премиер Мария Габриел. Тя коментира и съвместните действия на ГЕРБ и ПП-ДБ - най-вече по темата със съдебната система. И ги разкритикува сериозно по въпроса с Иван Гешев, макар БСП от години да била на твърда позиция за оставката на главния прокурор.

Попитана защо не взеха решение за подкрепа или не към ГЕРБ чрез вътрешно допитване, както от БСП обещаха, Нинова заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV: "Защото нямаше какво да питаме членовете на партията. Нямаше изобщо нужда да полагаме това усилие. В резултат на тези преговори не се разбра нито какво правителство се предлага, нито каква програма - тези разговори не бяха сериозни. Те бяха използвани, за да се притискат ПП и ДБ, че има друг вариант за правителство. Разбрахме го навреме. Освен това, по ключови за нас въпроси нямаше съгласие. Самата Мария Габриел заяви на няколко пъти "още от първата среща се видяха различията с БСП".

Националния съвет го свикахме и взехме решение: 98 "против", двама "въздържали се", добави тя.

На въпроса "Има ли връзка между изказването на Иван Гешев и оттеглянето на БСП от разговорите", лидерката на партията отвърна: "Няма нищо общо. Много преди Иван Гешев да излезе с тази пресконференция ние предложихме съвсем друга конструкция на бъдещо правителство. И смятаме, че тя щеше да е много по-устойчива и стабилна. Изваждане на пет-шест задачи пред всички ни, разговор за срок за изпълнение, излъчване на надпартиен премиер и кабинет от експерти. ГЕРБ и "Продължаваме промяната" започнаха по обратния ред. Първо си сложиха партийния кандидат за премиер, след това партийната програма, няма как по този начин да търсиш национално съгласие за България. От самото начало беше сбъркана конструкцията". 

На въпрос защо смята, че думите на Мария Габриел, че бъдещият правосъден министър ще стартира процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев са грешка, Нинова отговори: "Защото е политическа намеса в независимата съдебна система и прокуратурата. При това Мария Габриел заявява тази претенция без да е премиер и без да има собствено правителство и собствен министър на правосъдието, което времето го доказва".

"Винаги сме били - от години, не от сега, за оставката на Гешев", каза тя за принципната им позиция.

"Но това, което се предлага в момента, не е решение на съдебна реформа. Това ще налее още повече хаос и несигурност в съдебната система. Тази нова ротационна коалиция на едноръките джентълмени - помните, че щяха да си режат ръце, ако се съберат... ПП-ДБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от следовател. ГЕРБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от съдия. И законите на Крум Зарков са такива. И ГЕРБ ги подкрепя. Едните искат от следовател, другите - от съдия. Онзи ден имаше шокиращо изказване от трибуната на Народното събрание от ГЕРБ. Шокиращо! "Подкрепете законите. Те са противоконституционни. Но Конституционният съд ще ги отмени!" Каква съдебна реформа искате да правите? Вие разбирате, че гласувате нещо противоконституционно, призовавате всички да нарушим Конституцията, надявайки се Конституционният съд да я отмени след шест месеца. Дотогава какво ще стане в съдебната система? Хаос върху хаос", коментира Корнелия Нинова.

"При това хора, които само преди месец и половина сме се заклели и подписали. Клехме се в Конституцията. "Ще спазвам законите и Конституцията на България в интерес на народа"... И се подписахме под клетвен лист. И същите тези ГЕРБ излизат и призовават: "Нарушете Конституцията, гласувайте против конституцията, пък някой ден Конституционният съд... Това ли е смисълът? Това е реформа "сменяме Гешев и слагаме Пешев, без задълбочена и истинска промяна, която да доведе до справедливост и бързо правосъдие", добави тя. 

Попитана дали БСП може да обмисли подкрепа на втория мандат, въпреки че Мария Габриел е част от него - първо като вицепремиер, а след 9 месеца като премиер, Нинова каза: "ПП-ДБ изобщо не са проявили желание за разговор, те вече се договираха с ГЕРБ, както виждате. Това е безпринципна, ротационна коалиция. Това е най-голямото политическо предателство в България в последните години. Нека видим как започна всичко. Ще си послужа с думите на президента Радев. Преди две години и половина той вдигна юмрука и каза: "Мутри, вън!". Създаде "Продължаваме промяната" като изкуствена партия - те нямаха структури, идеологогия, бяха нещо като ГМО, и ги хвърли срещу мутрите. Тогава мутрите - управлението на ГЕРБ. Какво става днес? Абсолютно безпринципно. Това е коалиция, сглобена от омерта и желание за власт. От нищо друго. Това е коалиция, която да спаси Бойко Борисов от търсене на отговорност. И няколко души от ПП. И вижте защо разсъждаваме така. Вижде им първите заявки. Първо -няма да дадем нито един имунитет на депутат. Тоест те ще си пазят взаимно гърба. От раследване, независимо кой ще е главният прокурор. Или от каквото и да е било. Второ - ще сменим регулаторните органи и ще вземем службите от президента. Тоест - ще овладеят държавата."

"Ако стане такова правителство с ГЕРБ и ПП-ДБ, БСП ще бъде опозиция", заяви Нинова.

"Може да имаш председател на парламента на ротация. Може да имаш министър-председател на ротация. Но не може да имаш морал на ротационен принцип", каза още лидерът на БСП.