Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: Архив
Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: Архив

Смеят ли да се разведат? Тогава са свършени

Залагам 10 лева, че ако ГЕРБ и ПП минат под венчилото, ще си изкарат пълния 4-годишен мандат. А дотогава положението в България ще утихне и не бих се учудил, ако през 2027 г. двете партии се явят на изборите заедно в предизборна коалиция. Сами срещу никой. Или срещу партии, които днес още не са родени.

Колкото и да се мразят, инстинктът за оцеляване е по-силен

Ако ГЕРБ и ПП сега се вземат, а наесен разтурят съюза си със скандал, то на следващите избори ще се сринат до бариерата и под нея. И двата електората няма да им простят изневерите. Но лидерите на двете партии са сериозни играчи и добре разбират какъв е залогът. Веднъж минали под венчилото, те ще се държат здраво един за друг докрай и отвъд края.

До вчера главната пречка пред този брак беше спорът кой да е отгоре. Не знам дали главният прокурор е имал това предвид, но май той реши спора в полза на ПП. Паникьосан от загубата на лице и от неизбежната катастрофа на следващите извънредни избори, ГЕРБ се просна в нозете на ПП и обеща вярна служба, както навремето синовете на Иван Шишман се заклели във вярност пред султана. А може и от друго да е паникьосан, казва ли ти някой?

Вярно, избирателят е силно изненадан от тази поза в партер

Нали ПП до вчера наричаше ГЕРБ “мафия” и щеше да я вкара в затвора, а ГЕРБ разобличи лидерите на ПП като крадци? И каква стана тя? Мафията и крадците се взеха, за да управляват заедно с благословията на ЕС.

Аз се разграничавам от тези обидни определения, просто така говорят партийните елити. За мен всичко е културно и в реда на нещата. Някои феминистки питат защо Мария Габриел е втора в ротацията и дали това не е пак мъжки шовинизъм. Но реалистите са наясно, че американското посолство има предимство пред френското.

Избирателят може да е силно изненадан, но неизбирателят изобщо не е изненадан, тъй като той не е наивен. Тъй де, пет пъти правихме избори, крайно време беше да ни дойде акълът и да престанем с тези странни движения. На шестия или на седмия път може да възникне я някой Васил Левски, я някой човек на Путин и тогава… “да излезе на брега Катюша” (съветска войнишка песен).

Макар че според мен не е вярно, че за 2 г. сме правили 5 пъти избори

Какви избори бяха това? Избирателят може да е сигурен само в едно - за каквото и да е гласувал, ще стане тъкмо обратното. Така че никакви избори не е имало. Просто групите на олигархията играят покер, а всеки пореден вот за нагласените от нея партийни листи е само ново раздаване на картите.

Вижте например какво стана онзи ден в Гърция - друга държава, затънала в блатото на партийнолистовата избирателна система. Дясната партия “Нова демокрация” победи с цели 41%, което май е най-високият резултат в нейната история. Обаче лидерът Мицотакис не е доволен – ще прави нови избори. Защо? Ами защото сега НД ще има едва 145 от общо 300 депутати и няма да може да управлява еднолично. А за следващите избори ще се върне старата система, пак партийнолистова, но първата партия получава 50 мандата допълнителен бонус и после си управлява бей гиби.

Пука му на Мицотакис, че пак ще подлага на изпитание народното търпение.

Гърците са свикнали да става обратното на това, което им обещават партиите

За да се намести по-удобно на отоманката, никоя гръцка партия не се колебае да стъпи на гърба на населението.

На колегата Иван Гарелов това много му харесва и го препоръча на нашите политици по телевизията. Много уважавам Иван, но откъде накъде трябва да вземаме уроци от двойкаджиите на демокрацията? По-голямо свлачище от гръцката политика и избирателната система в частност едва ли може да има! Не само че олигархията си подрежда листите и народът никого не избира, но и победилият отряд на олигархията получава бонус от 2 милиона мъртви души по Гогол.

Тази избирателна система създаде този безконтролен елит, който докара Гърция до национална катастрофа. Жизненият стандарт на гърците се срина наполовина, но това е друга тема. Само да повторя, че гръцката демокрация е отрицателен пример.

Следващия път, като видя Гарелов, ще го питам – защо не препоръчаш да се учим от отличниците? Защо не от Англия, Франция, Канада, Швейцария? Или поне от Германия? Защо баш от Гърция, която е същото свлачище като нашето?

Нооо, тук явно имат пръст други сили

Както казваше един, не е възможно да убедиш някого в очевидната истина, ако му се плаща да не бъде убеден. Има един известен професор по политология, с когото често споря във фейса. Естествено – за избирателната система. Онзи ден той реши да ми помогне по пътя към просвещението:

Valery Naidenov Догодина ще ви поканя за слушател на моя курс по политическо представителство. Там имам лекция и за това кога и защо се появяват политическите партии, защо съществуват навсякъде, където има демокрация, и защо в характеристиките на една демократична система не може да отсъства партийният плурализъм, докато избирателните системи могат да се променят и адаптират, защото са технология, а не съдържание на политическия процес.

Аха, казвам си аз, значи изборите нямат значение за демокрацията? Те са само технологии! Ако студентите по политология учат това, по-добре да станат овчари, поне ще пият екологично мляко и ще живеят дълго.

Е затова ни е такава държавата. Според съветниците на властта най-важното е най-маловажно. Вярно, в дисциплината политология има и антидемократични школи, които виреят предимно в Италия и Германия. У нас те са любими, точно както все някой ни препоръчва гръцката избирателна система.

Но аз като англо-американски възпитаник вярвам във фактите. А фактите сочат, че държавите с партийнолистова избирателна система са в постоянна политическа криза, която минава през дълбоки драми и завършва с диктатура. Това показва емпиричният опит.

Днешният хаос и този противоестествен брак не са ли достатъчно доказателство?

Както се казваше в един стар филм, положението е безнадеждно, но не е сериозно. Нищо в тази държава не е на мястото си. Конституционният съд си стои непопълнен. Съдебният съвет - с изтекъл отдавна мандат. Същото важи и за държавната телевизия. Две години служебни правителства. Пет парламента умират скоропостижно, партиите мразят да има парламент. Зам.- главният прокурор дал главния прокурор на прокурор, а главният прави революции. Да не забравяме, че вече нямаме и български еврокомисар (не че досега имахме). Бюджет няма и ако ГЕРБ и ПП не се вземат – няма и да има.

Е, не е ли ясно, че без истинска избирателна система, без истински избори България няма да се оправи?