Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намереният мъртъв в гората над с. Дагоново факир играел в различни испански трупи

Борел се с алкохолна зависимост, но искал да започне живота си на чисто

Цирковият артист Давид Бузгьов, който беше намерен мъртъв в гората над с. Дагоново след 9-дневно издирване, бил в тежка депресия. В последните седмици не спирал да повтаря, че не се чувства добре физически и психически.

"От мен нищо не става, ще сложа край на живота си", казвал той пред близките си, които го увещавали да не го прави.

Пред "24 часа" Анна Дамянова, която го познава от години, разказва за таланта му като артист, битката му с алкохолната зависимост и последните му думи преди изчезването му.

- Анна, откъде познаваш Давид?

- Видях го за първи път в кв. “Надежда” в София с цирк “Олимпия”. Бях запленена от номерата, които той правеше на сцената. Беше един от най-добрите артисти. Коронният му номер беше целенето с ножове. Правеше и номера със змии. Превърташе се около коня в движение, изправяше се прав отгоре му. Атракция. Беше много добър и във факирството. Тогава беше едва на 26 г., но всички оценяваха таланта му. По време на почивките дори продаваше захарен памук. Имаше много фенове.

- Кога е станал цирков артист?

- Той е от с. Черна Места, област Благоевград. До 15-16 г. е живял и учил там. След това баща му го взема и го води в цирка. През 1996-1997 г., когато се запознах с него, той покани мен и моя приятелка в караваната си, тъй като ние искахме да си говорим лично и насаме. Изключителен човек. Никога няма да забравя тази среща, но след нея дълго време не поддържахме контакт. Минаха няколко години и разбрах две неща - че има дете и че е заминал със семейството си в Испания.

- Какво е правил в Испания?

- Знаех, че има две дъщерички и живеят в гр. Сан Антонио на остров Ибиса. Свързах се с него отново във фейсбук. В един момент ми писа, че е в България, и се видяхме. През 2012-2013 г. жена му го беше изоставила и страдаше. Беше тъжен, много умислен. Изпадна в тежка депресия. От него знам, че е пиел алкохол още от малък. Казвал ми е: “Тя си отиде, когато аз спрях да пия”, визирайки жена си. Признаваше, че има проблем с чашката, особено в тежките моменти. Беше спрял за период от цели пет години. Замина си за Испания през декември и се чувахме много по скайп. Виждах, че има нужда от подкрепа. За съжаление, след петгодишна пауза започна отново да пие. По думите му, защото не можел да вижда детето си.

- Разбрах, че той е лежал в испански затвор. Защо?

- Това е истина. Имаше сигнали за домашно насилие и тормоз от половинката му. Дори му издадоха и ограничителна заповед. Питала съм го - какво толкова си й причинил, че да си тръгне? Казваше, че имат неразбирателства. От него знам, че и голямата му дъщеря е свидетелствала. Лежа в затвора 8 месеца през 2014 г. Мисля, че тогава вече беше разделен с жена си. Покани ме на гости и точно в деня, в който кацнах, 5 август, го задържаха. Изживя тежко времето зад решетките. Броеше всеки ден там.

- Кога се върна у нас?

- Преди близо 2 месеца. Аз го взех от летището. Беше в тежка депресия и му минаваха суицидни мисли. Успях да се преборя с него да спре да пие. Вече на трезва глава, той видя, че в България животът е доста по-труден. Преди да посегне на живота си, беше зле здравословно. Куцаше и го болеше много кракът заради артроза. Имаше и четири дискови хернии. Всички травми бяха от цирка - от джигитата с конете. В последните месеци му се насъбра повече.

- Споделяше ли, че мисли да сложи край на живота си?

- Да, неведнъж ми казваше: “От мен нищо не става”. Осъзна, че с този крак трудно може да си намери работа. В последната седмица повтаряше: “Няма да стане, няма да стане”. Ходихме на цирк, дори мислеше да започне и там, но се разубеди. Колкото повече време минаваше, толкова повече потъваше. Накрая стигна до директните думи: “Най-добре да се самоубия! Ще си отида на Черна Места, за да не те уплаша”.