Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Галя Танева в Пловдивския районен съд.
Галя Танева в Пловдивския районен съд.

За Галя Танева липсата на момчето била "ежесекундно страдание"

Роденото вкъщи в пловдивското село Иван Вазово момче, което майката нарече Буда и отказа да го регистрира 3 години, остава в приемното семейство в Калофер, в което е изпратено. Решението за това е на Административния съд в Пловдив, пред който майката Галя Танева оспори заповедта на социалните в Хисаря. Произнасянето подлежи на обжалване пред ВАС.

Пред съдия Светомир Бабаков Танева обяснила, че е способна да се грижи добре за детето и че липсата му е "ежесекундно страдание". Към момента обаче тя е настанена за лечение в Психодиспансера, а в социалните служби в Хисаря няма заявление от роднини на момчето, че искат да се грижат за него. На едно от делата за принудителното лечение на Танева се е появил съпругът на една от сестрите на майката, който заявил желание да гледа момчето. "Съпругът не е родственик, такава се явява доведената сестра, която обаче се намира в чужбина и не е изявила желание да се грижи за детето", е записано по този въпрос в съдебното решение. А и към момента на издаването на заповедта този факт не е бил известен на социалните сужители в Хисаря. Затова и съдът отхвърля жалбата на Танева, макар да приема, че в дома й са създадени условия за отглеждане на момчето.

"Бащата на детето е неизвестен. За майката  - Галя Танева е установено, че при сходни обстоятелства е допуснала роденото от нея дете да почине. Има данни за хоспитализирането й през 2017 г. в психиатрично заведение и проведено лечение, но при изписването й същата отказала последваща терапия. Желае да води природосъобразен начин на живот, отглежда множество кучета и котки, разхождащи се в двора и първия етаж на къщата.  Детето няма общопрактикуващ лекар, като трима лекари с адрес на практиките на териториите на общината са отказали да го включат в пациентските си листи. Социално-битовите условия, в които се отглежда детето, са добри - същото се отглежда в съсобствена къща на Танева със сестрите й. Детето има достатъчно дрехи и плюшени играчки, както и детски кът. Майката приготвя домашна храна, с която детето се храни. През зимата има отопление, има електоуреди от първа необходимост, жалбоподателката разполага с лаптоп и интернет. Къщата макар и стара е чиста и добре подредена, на втория етаж, където се отглежда детето, няма кучета и котки, битовите условия са добри", е изяснена фактологията в решението на съда.

Момчето вече има ЕГН и се казва Атанас Галев Танев, като документите му са издадени от община Калояново по указания на Районния съд в Пловдив.