Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова представляваше България на IV Среща на върха на Съвета на Европа СНИМКА: Пресцентър президентство
Илияна Йотова представляваше България на IV Среща на върха на Съвета на Европа СНИМКА: Пресцентър президентство

Случката между България и Северна Македония на срещата на Съвета на Европа мина само мимоходом в нашите медии, с акцент върху скандала.

Какво се случи?

Първо, Съветът на Европа не е структура на Европейския съюз и често се бърка с Европейския Съвет на държавните глави на държавите в ЕС. Това е една от най-старите европейски организации на всички страни в Европа, не само на ЕС. Целта й е да защитава ценностите - които наричаме европейски, но продължават да са тайна за повечето българи - Демокрацията, Правата на човека и …Върховенството на закона са трите най-важни ценности. Единствено Беларус не е член, а Русия бе изключена след началото на войната.

На едва 4тата среща на СЕ в Рейкявик, Исландия този месец, присъстваха всички държави, най-често представени от своите държавни глави (президенти или премиери, където държавният глава е с формална власт). Целта бе осъждането на руската агресия срещу Украйна във фрапиращо нарушение на ценностите на СЕ и създаване на международен регистър на щетите, нанесени от Русия на база заявки на пострадали украински граждани и организации.

България бе представена от вицепрезидента Йотова - не от президента или премиера - което ясно показва отношението на настоящата държавна власт към СЕ и неговите ценности. (На коронацията на новия британски крал Радев пак го нямаше, а отиде премиерът - също ясна демонстрация на отношението му към Запада).

На среща на СЕ, посветена на агресията на Русия, Йотова решава да занимае всички страни с нарушаване на правата на човека в… Северна Македония. Цитирайки известните случаи на бития македонец (който доказано е бил член на ВМРО-ДПМНЕ месеци преди побоя), подпалването на българските клубове (наречени с омразни за много македонци български исторически личности) и забраната на наш евродепутат за влизане в С. Македония (известен с критичното си отношение към нейната политика, което засяга много македонци със своята (не)дипломатичност.)

Независимо какво си мислим за отношението на македонската държава, горните събития и тяхната оценка - проявата на Йотова е дълбоко неадекватна.

Първо, защото казусите са вече известни и интернационализирани достатъчно във вреда на С.Македония пред ЕС.

Второ, именно защото ЕС, а не България или СЕ вече следи за спазване на правата на българите в СМ като част от процеса на оценка за готовност за членство.

Трето, защото самата процедура на ЕС вече ясно предвижда първо вписване на българите в Конституцията на С.Македония и след това началото на преговорите. А в този процес винаги България може да доказва неспазване на правата.

Четвърто, в сложната обстановка в С.Македония - атака към правителството, което все пак прие френското предложение за първо вписване на българите в Конституцията е пряка услуга за техните войнстващи опоненти от ВМРО-ДПМНЕ, които яростно водят антибългарска кампания.

Пето, самата България има много лошо досие с правата на човека, включително на други етноси или друго самоопределяне (най-вече на граждани с македонско самосъзнание) и е осъждана многократно от ЕСПЧ (Европейски Съд за правата на човека). Годишно постъпват над 500 искове от България, близо 100 от тях се отнасят до действия на държавата, а около 10 от тях водят до осъдителни присъди.

Така на тази откровена провокация, премиерът Ковачевски нямаше друг избор, освен да отговори също толкова остро - като сравни отношението на България като това на Русия към Украйна. И напомни на всички страни в Европа, че България има печален образ на страна, неизпълняваща решенията на ЕСПЧ, вкл тези засягащи български граждани с македонско самосъзнание.

И ако сме обективни - има много аргументи за това. Най-вече - че както Русия се стреми да отдалечи Украйна от членство в западните съюзи - същото изглежда прави и България с С. Македония.

Дали това е така - повечето българи едва ли ще се съгласят.

Но каквото и да си говорим, неоспорим факт е, че отношенията ни се влошават именно след 2017 г под диктовката на нашите и македонските патрЕоатари от двете ВМРО с доказани с Кремъл връзки. И от двамата президенти.

Кому ето вьiгодно?

В този контекст - не е изненада, че България отсъства сред страните, заявили участие в регистъра за Украйна на СЕ - за разлика от Северна Македония. Едва впоследствие, явно след нечия намеса - Йотова все пак заявява, че И България ще се включи, без да е ясно дали това е още факт.