Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки оспорваната надпревара и напрежението, Стефанин и партньорката му Миси Мей спечелиха.
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
Въпреки оспорваната надпревара и напрежението, Стефанин и партньорката му Миси Мей спечелиха. СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF

Когато вижда партньорката си Миси Мей, вече знае, че ще са на първо място

През 2017 г. с пълничка радиоводеща очаква, че ще отпаднат след 2 участия, но публиката ги обожава и ги праща на трето място

Приятелката му пее в мюзикъли и често са в различни краища на Европа

28-годишният българин Димитър Стефанин спечели австрийския Dancing Stars въпреки яростните атаки, че партньорката му Миси Мей има професионално танцово образование.

„За първи път видях публика, която е разделена на две – сподели той пред „24 часа-168 истории”. – Не бях изпитвал такова нещо, 50% от хората излъчваха невероятна енергия и светлина, а другите сякаш щяха с погледите си да ни изядат. По очите им личеше какво изпитват и каква енергия отдават.”

На въпрос как е оцелял психически между тази силна омраза и любов, и то на финала, той обясни, че рецептата му винаги е една и съща: „Когато излизам, търся човек в публиката с позитивен поглед и се съсредоточавам върху него. След това поглеждам към присъстващите в залата като цяло, но правилото е да намеря един „светъл”, усмихнат човек, на когото да предам емоцията и преживяването. В случая много ми помогна силата на моето семейство.”

Макар това да е петото участие за българина на австрийския Dancing Stars и там е нещо като ветеран, защото три пъти е стигал до финала, сега сякаш всичко започва наопаки.

Първата му партньорка е известната балерина Карина Саркисова, която до този момент е била в журито на шоуто. Абсолютно необяснимо за всички, тя попада сред другите двойки, макар че е известно, че шоуто е за непрофесионалисти. В случая обаче събират двама в една двойка. Но това съвсем не е всичко. Саркисова още през първата седмица получава тежка контузия.

Стефанин и приятелката му, която сега е в Испания. 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Стефанин и приятелката му, която сега е в Испания. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

„Имаше сериозен здравословен проблем и каза, че няма да се справи без специализирана медицинска помощ“, обясни Стефанин. В шоуто нямат план Б и решават в движение да опитат да я сменят с певицата Миси Мей. Никой не знае какво ще стане, ако тя откаже. Още повече, в момента тя е звезда в един от най-успешните мюзикъли във Виена - „Титаник“, където й е поверена главната роля.

„Обадиха й се в неделя, за да й кажат, че трябва да започне в понеделник – разказа Стефанин. – Тя бързо взе решение и отказа всичките си ангажименти през следващите 3 месеца.“ Макар Мей да е професионална певица и актриса, с танците тя определено няма достатъчно опит. Това обаче не попречи на тези, които са се почувствали застрашени, да я атакуват. Срещу двойката започва яростен залп, че тя танцува отдавна в мюзикъли и не може да се състезава с останалите.

„Истината е, че Миси никога не е танцувала професионално – обясни Стефанин. – Дори на последния си кастинг за мюзикъла „Танцът на вампирите“ е била изгонена от хореографа с крясъци, че никога няма да може да танцува. Затова ние решихме да направим този танц в шоуто с апела, че човек никога не трябва да се вслушва в негативната критика. Ако е позитивна – тя дава мотивация, но ако е негативна – тя те срива. Затова обяснихме пред медиите, че не трябва да се поддаваме на такива манипулации.“

След драматичния сблъсък, след много изтощителни тренировки накрая идва и заслужената победа. Стефанин отдавна чака голямата награда, защото е в шоуто от 2017 г. и призът все му се изплъзва, макар че три пъти стига на финала. Самият той танцува от 20 години. Започва като състезател по спортни танци и на 15-годишна възраст заминава за Италия, където завършва една от най-добрите академии в света по латино и стандартни танци – Team Diablo.

Приятелката на Стефанин е певица в мюзикъли. 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Приятелката на Стефанин е певица в мюзикъли. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

„След това се прибрах в България, завърших училище и на 19 г. заминах за Австрия, за да уча съвременен танц в Консерваторията“, разказа Стефанин. Докато се обучава, той преподава латино и стандартни танци. Но един ден в школата се появява режисьор на Dancing Stars. Обяснил, че иска да се научи да танцува и случайно видял как преподава Стефанин. Очевидно му е допаднал, защото през 2017 г. го кани да се яви на кастинг за предаването.

„Така ме приеха и съм първият българин в това австрийско шоу“, разказва младежът.

За разлика от България там този тип танци са изключително популярни и са неразделна част от социалния живот – неслучайно предаването е с много висок рейтинг и се следи от над 1 млн. австрийци или от всеки осми в държавата.

Но успехът е още по-голям, тъй като Стефанин не само танцува, а създава сценария, хореографията, търси подходящи реквизити и декори. „Представянето на една цялостна идея в рамките на 2 минути е много по-отговорно, не се бях сблъсквал с това и установих, че това преживяване доста ме въодушевява – обяснява талантът. - Хореографията не може да е универсална, съобразявам я с височината, с теглото на партньора, с бързината, с моториката, спортната настройка. Има дами, които са подходящи за бързите танци, а други са по-пластични и за тях има по-бавни и лирични мелодии. Но освен това трябва да се открие дозата между хумор, танцови стъпки и представление.“

Може би и затова първото участие на Стефанин е наситено с много емоции и смях. През 2017 г. жребият му отрежда да танцува с Рием Хигази, с която стигат до финал, където се класират на невероятното трето място. Невероятно, защото Хигази е усмихната едра дама, без изявена склонност към танците, но с фантастично чувство за хумор, което личи във всеки неин жест.

„Има огромно сърце, винаги гледа да помогне, роден артист, наслаждава се на всичко, което прави – разказва за нея българинът. – Прави шоу предавания в радиото, сама създава концепции, избира водещи.“ Самият той очаквал, че ще издържат максимум 1-2 предавания и ще отпаднат, но публиката харесала веселите и пълни с настроение изпълнения на двойката и с възторг гласувала за тях до финала.

„Сякаш имаше някаква химия на сцената, работехме със смях, в хореографията вкарвахме хумористични елементи – казва Стефанин. – А и аз никога не се взимам насериозно, защото това ми пречи на креативността.“ С Хигази се сприятелили и досега поддържат контакт и си помагат.

Втората му партньорка е професионалната боксьорка Никол Веснер. „Тя нямаше отношение към танците, но бе свикнала на зверски тренировки – обяснява българинът. – Нямаше проблем с техниката, защото имаше дисциплина и много пъргави крака, но изразителността и духовната част липсваше. Опитвах се да помогна до финала, исках да й предам, че трябва да влезе в роля, че когато си на сцената, трябва да се слееш с образа, за да е автентично представлението, но не се получаваше, макар да работехме по 10-12 часа дневно.“ Вероятно затова двамата така и не успяват да се сприятелят.

Фиаското за Стефанин е, когато през 2020 г. трябва да танцува с drag queen артиста Рафаел Масаро, чийто псевдоним е Тамара Маскара. Изкуството датира от древни времена, когато на жените не е било разрешено да играят в театъра и ролите им са били поверявани на мъже. Такъв е и Рафаел Масаро или Тамара Маскара – моден дизайнер, организатор на шоу програми и изпълнител.

„Получи се много интересно, аз никога не се бях сблъсквал с drag queen изкуството – спомня си българинът. - Бе много поучително, много неща разбрах, показа ми как се създава грим, как се правят сценарии, специални ефекти. За съжаление танцувахме в едва 2 предавания и отпаднахме. Нямаше как – това е фамилно шоу – гледат го възрастни над 55 години или семейства с деца, а оставането в шоуто зависи изцяло от зрителския вот. Въпреки че Рафаел е много популярен в ЛГБТ общността, публиката на Dancing Stars е далеч от всичко това, а и все пак това е консервативен формат. Така или иначе, до ден днешен си помагаме, когато става дума за сценични изпълнения, за хореография, разменяме си контакти.“

Следващото участие на българина отново го изстрелва на върха – той танцува с популярната спортна журналистка Кристина Инхоф и през 2022 г. отново стига до трето място.

„Първоначално й харесваше, но като цяло тя подцени състезанието и това пътешествие, макар в началото да тренираше много сериозно – казва той. - Някъде в средата обясни, че не успява, защото й е напрегнато, че е уморена. Аз й казах, че това е единственият начин, по който можем да успеем, но въпреки че при нея всичко бе много красиво, изпипано, перфектно, нямаше дух.“

С тазгодишната му партньорка Миси Мей е различно. Още когато я вижда, Стефанин вече знае, че с нея може да спечели.

„Тя има лек характер, чувство за хумор, дисциплина, светлина – обяснява той. – Създадена е за танци, участвала е в мюзикъли, пее, знае какво е да си на сцената, с лекота се превъплъщава в различни роли. Най-големият ни проблем през тези 10 седмици бе, че тя не вярваше в себе си, не ми вярваше, че човек сам си слага границите. А аз й казвах, че те се местят - ние си ги поставяме, достигаме ги и след това залагаме нови. Всичко идва от психиката и тялото се напасва към това, което мислим и което си поставяме като цел.“

Когато започват атаките, че тя има професионално танцово образование, Стефанин осъзнава, че единственият начин е да не им обръщат внимание и да се фокусират върху танците. Дават най-доброто, на което са способни, и половината от публиката ги обожава, другата ги ненавижда, но дали именно това нажежаване на емоциите до краен предел не ги изстрелва на върха?

Днес той е щастлив от заслужения успех, макар и тотално изтощен. Лекува хрема и я отдава единствено на факта, че през последните три месеца е спал по 4-5 часа на денонощие.

Тъй като не всяка жена би изтърпяла такъв начин на живот, естествено възниква въпросът каква е приятелката му. „Тя е певица, на 29 години, пее в мюзикъли и сега е в Испания за 6 месеца. Заедно сме от 3 години, играе в съвременни големи продукции като „Робин Худ“ - казва Стефанин. - Тя няма време за танци, защото се е отдала на актьорството и на работата с гласа. Но си помагаме, когато създаваме постановки - винаги обсъждаме и си даваме взаимни съвети. Връзката ни е трудна, но когато има уважение и сме щастливи с професиите, всичко се получава.”

Сила му дават и родителите, брат му и сестра му, които безкрайно обича, и винаги е щастлив, когато го аплодират в публиката.

Днес талантливият 28-годишен младеж вече е известен хореограф и подготвя голям класически бал в Дубай. А след това започва турне в Германия, което се следи от 80 млн. души…

СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF

СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
Танцът на вампирите е в "чест" на хореографа, изгонил Миси Мей от кастинга за едноименния мюзикъл, защото никога няма да може да го изтанцува.
СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF
Танцът на вампирите е в "чест" на хореографа, изгонил Миси Мей от кастинга за едноименния мюзикъл, защото никога няма да може да го изтанцува. СНИМКИ: Hans Leitner/Günter Pichlkostner/ORF