Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сватбата им с Чарлз е кулминацията на една от най-успешните и дълги тайни PR кампании “Операция ПБ”

От 90-те години на миналия век настоящата кралица се справя стоически и дискретно с всички кризи

Тя беше дяволът, разрушителката, манипулаторът, отговорен за смъртта на “принцесата на народа”, която никога няма да бъде приета. Мишена на безпощадни обиди и критики, демонизирана до крайност. Някога най-мразената жена си извоюва короната и стана кралица консорт на Великобритания. Пътят към трона на Камила Рoзмари Шaнд е дълъг и труден. И все пак тя излезе победител. Мнозина се питат дали не е любимка на съдбата, или умел политик?!

Но всъщност тази 75-годишна жена е и двете.

От 90-те години на миналия век тя се справя с всички кризи стоически и дискретно. Влиза в боя от любов, но води битките с много разум.

Някои мислят, че трагичният край на Даяна е разчистил пътя пред Камила, но всъщност ако любимката на британците не беше умряла в онзи парижки тунел, приемането на настоящата кралица можеше да е далеч по-лесно и безпроблемно.

Когато на 9 април 2005 г. Чарлз и Камила излизат от Уиндзор Гилдхол като съпруг и съпруга, това не е просто хепиенд за дългата им и сякаш обречена връзка. Сватбата им е кулминацията на една от най-успешните PR кампании по време на дългото управление на Елизабет II, която осъществи немислимото.

През 1996 г. принц Чарлз и лейди Даяна се развеждат, а година по-рано Камила се е разделила с Андрю Паркър Боулс след 22 години брак, докато тя поддържа връзката си с принца на Уелс в продължение на 23 години.

Фактът, че свалят халките, изобщо не ги освобождава от оковите на дълга им към монархията. Любовта им е все така невъзможна, но те не искат да се откажат. В края на май 1997 г. Камила се обръща към заместник личния секретар на Чарлз и главен медиен съветник Марк Боланд с молба за помощ. По-конкретно, тя го информира, че иска да обсъди с Питър Манделсън, медийния ръководител на Тони Блеър, начини да спечели сърцата и умовете на хората.

По време на обяд в Хайгроув Чарлз, Камила, Боланд и Манделсън изработват строго секретна схема, за да направят презряната любовница на принца на Уелс приемлива като наследник на Даяна. Планът се нарича “Операция ПБ” - стенограма за операция “Паркър Боулс”.

Даяна и Камила
Даяна и Камила

Но смъртта на принцесата на народа през септември 1997 г. почти осуетява добре изпипания план. След трагедията цялата всенародна омраза пада върху Камила. Приоритет на Чарлз е да защити любимата си. Като некралска особа тя няма право на извънредни мерки за сигурност, финансирани от данъкоплатците, въпреки факта, че връзката й с кралското семейство я излага на голям риск. Принцът тайно плаща тя да има собствена охрана.

“Операция ПБ” продължава с още по-сериозни стъпки. Трябва да бъдат използвани големите оръжия - принцовете Уилям и Хари. Преди смъртта на Даяна е очевидно, че децата нямат интерес да се срещнат с любовницата на баща си. Но през юни 1998 г. Уилям най-накрая е готов да бъде запознат с Камила, само дни преди 16-ия му рожден ден. Тя е толкова нетърпелива да направи добро впечатление, че “трепери като лист”. 30-минутната среща минава добре, но мигове след като излиза от стаята, Камила възкликва: “Наистина имам нужда от джин с тоник!”.

Двамата с Уилям се срещат още два пъти, преди Хари да се присъедини към събиранията им.

Лично Чарлз става все по-нетърпелив за решителната фаза на “Операция ПБ”. И не след дълго се преминава към сервирането на най-зле пазената кралска тайна.

Камила, херцогиня на Корнуол, със съпруга си принц Чарлз.
Камила, херцогиня на Корнуол, със съпруга си принц Чарлз.

Малко преди полунощ на 28 януари 1999 г. принцът на Уелс и дългогодишната му любов излизат на публично място за първи път като двойка. Те са снимани пред лондонския хотел “Риц”, докато напускат партито за 50-ия рожден ден на сестрата на Камила, Анабел Елиът. Стена от фотографи чакат отвън за това, което се превръща в една от най-запомнящите се фотосесии в съвременната кралска история. Репортажът предизвиква критики, като някои коментатори го описват като обида към покойната принцеса.

През януари 2005 г. Чарлз и Камила трябва да присъстват на погребението на сър Ангъс Огилви, съпруг на принцеса Александра от Кент. Кралица Елизабет II все така силно се притеснява, че снимки на престолонаследника до жената, която принцеса Даяна някога нарича “Ротвайлерът”, ще бъдат неприемливи за обществеността. Така че, вместо да седнат заедно, както планират, на Чарлз и Камила им е казано да присъстват на церемонията разделени. Те послушно се подчиняват, но един придворен издава, че принцът на Уелс е бил “нажежен от ярост”.

Това събитие подтиква един човек, често несправедливо смятан за слаб в сравнение с властния си баща, да се противопостави с категоричност на родителите си. Чарлз е бесен, че жената, която обича от 1970 г. и която е открито с него от години, все още трябва да бъде третирана лошо. Заявява на майка си, че възнамерява да се ожени за нея и въпреки че в този момент Елизабет II не реагира добре и нарича Камила “зла жена”, дори тя в крайна сметка отстъпва пред желязната твърдост на двойката.

Така през април те се венчават в отсъствието на родителите и на двамата. Кралицата и херцогът на Единбург присъстват на службата по благославянето. След това има прием от Елизабет II за младоженците в замъка Уиндзор. И в този ден тежестта на пиар стратегията около събитието лежи върху Уилям и Хари. Ако момчетата приемат Камила въпреки всичко, обществеността със сигурност ще последва примера им. Снимки на принцовете, сияещи от наслада, докато следват щастливата двойка от Гилдхол, изпращат сигнал до феновете на Даяна.

От този ден Камила става член на семейството и доказателство, че мнението на обществото за хората може да се промени. Това не означава, че тя е демон, продаван за ангел, а по-скоро жена, попаднала в бурята на неблагоприятни обстоятелства, която трябва да положи страхотни усилия, за да изпере и пази чиста ризата си.

И по тази линия настоящата кралица е обвинена от доведения си син Хари, че е пожертвала него и брат му на своя “PR олтар”.

Принцът твърди, че Камила и баща му, понякога са разменяли информация с медиите за него и Уилям в замяна на по-благоприятно отразяване за тях. По този начин Хари за пореден път хвърля светлина върху разбитата и изостанала система на кралското семейство, което е заключено в дяволско ръкостискане с таблоидни медии. Все пак коментарите на принц Хари не нападат крайно Камила, а са обяснение на това какво е необходимо, за да бъдеш играч в кралската екосистема като цяло.

“Изпитвам огромно състрадание към нея, знаете ли, че е третият човек в брака на родителите ми - казва Хари пред GMA, добавяйки, че всъщност не я възприема като зла мащеха. - Виждам някого, който се е омъжил за тази институция и е направил всичко възможно, за да подобри собствената си репутация и собствения си имидж заради себе си. И мога да разбера защо.”

С течение на времето Камила успешно се представя като една от най-трудолюбивите кралски особи.

Огромно значение за нея бе и че малко преди да почине, Елизабет II разреши тя да се издигне до титлата “кралица консорт”, което е ясна благословия от нейна страна. За разлика от принц Хари и Меган, Камила често е възхвалявана за това, че цял живот е била изпълнена със стоическо мълчание - добродетел в кралските кръгове.

Кейт Мидълтън, Камила и Елизабет II на празнично шествие по река Темза по случай диамантения юбилей на кралицата през 2012 г.
Кейт Мидълтън, Камила и Елизабет II на празнично шествие по река Темза по случай диамантения юбилей на кралицата през 2012 г.

“Тя е топла и интелигентна жена, изпълнена с чувство за хумор и здрав разум, която не иска да се изтъква - коментира Изабел Ривиер, специалист по британската монархия. - Тези, които не харесват това, са тези, които не го знаят”.

Но въпреки нейната преданост към короната, стотици ангажименти годишно и благотворително покровителство, оценките за Камила остават смесени - 46% са благоприятни.

Само 14% от британците искат тя да бъде известна като “кралица Камила”. 36% приемат в най-добрия случай “кралица консорт”, както е пожелала Елизабет II, а 23% смятат, че тя изобщо не трябва да има титла, според анкета на Daily Mail.

“Тя се омъжи по любов, знаейки много добре, че това ще включва короната - казва кралският коментатор Ричард Фицуилям, който описва жена със “силно чувство за дълг” и “отдадена на съпруга си”. - Те са “сродни души: една и съща възраст, същите приятели, същото чувство за хумор (...) Всичко, което той и Даяна не са имали”.

“Тя има твърдо мнение за много неща, но го пази за себе си - изтъква 48-годишният кулинарен критик Том Паркър Боулс, разказвайки за майка си, която винаги е обичала градинарството и е “добра готвачка”.

Чарлз III отделя специално място на своята спътница в първата си реч като крал: “Разчитам на любящата помощ на моята скъпа съпруга Камила. Като признание за нейната собствена лоялна обществена служба след брака ни преди 17 години, тя става моя кралица консорт.

Знам, че ще внесе в изискванията на новата си роля непоколебимата преданост към дълга, на която толкова много разчитам.”