Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пометените на бул. “Сливница” младежи пресичали със “спокоен пешеходен ход”, проверяват дали са имали видимост към летящия форд

“Татко, минах! Листовките - с минимален брой грешки, курмуването - отлично.”

Така 18-годишният Андриан Антонов, който помете с колата си Явор и Ана-Мария на бул. “Сливница”, съобщава на баща си на 25 февруари, че е взел шофьорска книжка.

Месеци преди това Антонов-старши обещава, че ще му вземе кола. Няма да е нов модел, защото ще бъде млад шофьор и тепърва трябва да свиква. Ще му е нужна само за да се движи из София. По-нататък, когато има сериозни доходи, ще си купи сам хубав автомобил.

“Нямам търпение, тате! Каквато решиш ти, такава ще вземем”, казва Адриан на Марио Антонов.

Бащата има условие. Първите два месеца, в които синът му сяда зад волана, той да бъде до него и да го наблюдава. Двамата са шофирали пробно както в града, така и извън него, научи “24 часа-168 истории”. Карали са около София и по-често в квартал “Гоце Делчев”, където семейството живее.

“Аз също научих от Марио, че за краткия период от 3 месеца, в които Антонов е шофирал, поне в половината от времето не е бил сам в колата си - обяснява пред медията ни адвокатът на задържания - Димитър Марковски. - Баща му е имал поглед върху шофирането му. Искал е да го наблюдава известно време, за да е спокоен, че ще бъде внимателен. Каза ми, че като са шофирали заедно, синът му нямал склонност към натискане на педала на газта. Двамата са навъртели доста километри заедно. Факт е превишената скорост и не я оспорваме, но просто не е обичайно за него.”

Нелогично и за роднините на Адриан в момента е това, че той е карал с над 100 км/ч във фаталната вечер. Твърдят, че никога досега не го е правил. В началото, когато карал с баща си, фордът му дори “пресецвал” при смяната на скоростите, защото не подавал достатъчно газ.

“Откакто взе книжка, никога пред мен не е шофирал бързо или безразсъдно, беше изключително внимателен - разказва пред медията ни братовчед му Марио Методиев. - За нас е шок, че той изобщо е превишил скоростта, и не знаем какви са били причините за това. Познавам го от малък - добър, кротък, тих. Не пие и не пуши, даже никога не е пробвал такива неща, защото не е такъв човек и не са представлявали интерес за него. Беше изключително щастлив, когато баща му му подари колата. В началото винаги бяхме до него, защото е млад шофьор. Давали сме му напътствия. Направихме всичко, което зависеше от нас, но за съжаление, никой не може да предвиди тежките събития като това, което се случи.”

Пред “24 часа - 168 истории” пътни специалисти обясняват, че задържаният младеж не попада в профила “пътни джигити” и за тези три месеца не е показвал подобно поведение. Случаят е нетипичен от гледна точка на това, че той не е бил фен на алкохола и наркотиците. Негови познати, които са независими един от друг, тъй като са в различни компании, твърдят, че никога досега не е карал бързо, когато те са били в колата му.

“Веднага спираше, като светне жълто - спомня си един от приятелите му. - Беше много щастлив, като му подариха колата за завършването. Не си намираше място от радост, че вече има личен автомобил. Съвсем разумно шофираше. Не мога да кажа обратното.”

Със “спокоен пешеходен ход” са пресичали Явор и Ана-Мария, когато фордът на Адриан ги връхлита. Това е записано в материалите по делото. Може би секунди преди смъртта си те, както и други хора в района, са чули как старият автомобил “свисти” заради високата скорост, която е набрал по булеварда. Въпросът защо не са спрели или защо не са притичали напред все още остава без отговор.

“Ще настоявам автотехническата експертиза да допълни дали момчето и момичето са имали видимост, тоест дали техните действия са им давали възможност да видят колата на Адриан”, планира адвокат Марковски.

Той е провел срещи с клиента си насаме, но комуникацията помежду им е “почти невъзможна”.

“Опитвам се да разбера какво се е случило, искам да ми сподели какво си спомня, но в момента Адриан е неконтактен - обяснява юристът. - От семейството му разбрах, че и с тях се държи по същия начин. Опитват да говорят с него, но не се получава. Състоянието му в съда не беше симулация, нито роля или театър. Така се държи и с мен, когато останем насаме. Вадя му думите с ченгел от устата. Още е в шок.”

Марковски иска да изпрати молба до прокурора момчето да бъде посетено от психиатър и психолог.

“В неговия случай е полезно да има психиатрична експертиза, тъй като в момента е затворен в себе си и не допуска никого. Дори най-близките до сърцето му хора. Не става въпрос, че е невменяем, не желая да внушавам подобно нещо. Адриан е напълно вменяем, но със сигурност психиатричното му състояние не е добро. Не мога да кажа дали е депресия. Прилича на такава и ако не му се обърне внимание навреме, нещата могат да се влошат. Никой не желае това. Всички искаме да разберем истината за трагичното събитие. Искрени съболезнования на близките.”