Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът  Реджеп Ердоган  гласува на изборите 2 в 1 в Истанбул.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Президентът Реджеп Ердоган гласува на изборите 2 в 1 в Истанбул. СНИМКИ: РОЙТЕРС

При вота 2 в 1 избирателната активност в страната гони 90%

Реджеп Ердоган поведе убедително на своя опонент Кемал Кълъчдароглу в надпреварата за президентското място с над 52,7% на 41,39% при близо 40% обработени бюлетини по данни на “Дейли сабах”.

Неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) пък си осигури 291 от общо 600 места в парламента при 16% преброени гласове. Вотът е 2 в 1 - за президент и депутати.

На историческите избори в Турция е заложена на карта съдбата на югоизточната ни съседка, но също глобалната геополитическа обстановка и стабилността на цяла Европа и Близкия изток.

61 милиона души от общо 87 района в Турция се отправиха към урните в неделя, за да упражнят правото си на вот. Около 3,4 млн. избиратели в чужбина, от тях 1,5 млн. само в Германия, приключиха с гласуването по-рано през седмицата.

Основният опонент на Ердоган Кемал Кълъчдароглу гласува заедно със съпругата си в Анкара.
Основният опонент на Ердоган Кемал Кълъчдароглу гласува заедно със съпругата си в Анкара.

Изборите бяха предсрочни - иначе Ердоган нямаше право да се кандидатира за още един президентски мандат след двата си на поста. А кампанията за тях - ожесточена, като до последно сондажите даваха преднина на основния му опонент - лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу.

24 политически партии и 151 независими кандидати се бореха за място в 600-членния турски парламент.

Бяха разкрити 191 884 избирателни секции, разположени в държавните училища. В Югоизточна Турция, пострадала от опустошителните земетресения през февруари, хората гласуваха в контейнери в дворовете на разрушени сгради.

Интересът към изборите беше изключително засилен

Желаещи да гласуват имаше още в първите минути след отварянето на секциите в 8 ч. Избирателната активност е впечатляващите 88,3%, но около 2% от населението в пострадалия югоизточен регион не успяха да гласуват заради административни пречки. Медицински екипи помагаха на хора, които не могат да стигнат до урните сами.

Ердоган гласува заедно със своята съпруга в Истанбул. Той бе умерен в изказванията си пред медиите, като спомена единствено, че вярва, че резултатите ще бъдат в посока по-доброто бъдеще на Турция. По-късно действащият президент неочаквано пристигна в Анкара. Обикновено той винаги гласува в родния си град Истанбул и очаква резултатите в дома си.

Медицински екип помага на мъж, който не може да се придвижи самостоятелно до урните, за да гласува.
Медицински екип помага на мъж, който не може да се придвижи самостоятелно до урните, за да гласува.

“Ще видите, пролетта ще дойде”, заяви от столицата опонентът му Кемал Кълъчдароглу. Сред високопоставените представители на опозиционната НРП, дошли заедно с него, бе и кметът на Анкара Мансур Яваш.

Демокрацията липсва на Турция, но тя скоро ще дойде в тази страна, обърна се Кълъчдароглу към последователите си.

След края на изборния ден и двамата кандидати призоваха своите привърженици да не напускат избирателните секции, докато последният протокол не бъде преброен, за да не се дава възможност за изкривяване на данни.

Очаква се прокюрдските партии да балансират в парламента. Те не са част нито от блока на управляващите, нито от този на широката 6-членна опозиция. На практика обаче

кюрдите подкрепиха кандидатурата на

Кълъчдароглу, като не излъчиха собствен участник в надпреварата и впоследствие открито демонстрираха своите симпатии. Това засили шансовете на опонента на Ердоган, защото много от младите, упражняващи за правото си на вот, са кюрди.

Над 277 хил. души са гласували за първи път

Техните очаквания бяха категорични: няма да се стигне до балотаж, Кълъчдароглу ще победи още на първия тур.

Снощи стана ясно, че те надали ще се сбъднат.

Прогнозираше се Ердоган да понесе отлив на привърженици заради опустошителните земетресения, при които загинаха 50 хил. души. Проучванията показаха, че въпреки трагедията много избиратели не са променили нагласата си. Някои от пострадалите открито показаха гнева си към Ердоган. Други обаче бяха сигурни, че единствено той може да се справи с тежката ситуация. Всъщност инфлацията е големият проблем на турците, но в навечерието на вота Ердоган обяви щедро вдигане на заплатите.

Той потвърди, че ще се оттегли мирно от властта, ако загуби изборите, след като основният му опонент Кълъчдароглу го обвини в обратното. “Който не уважава резултатите от вота, не уважава нацията”, заяви настоящият президент.

Социолози предупреждават, че при изборите в Турция обикновено крайните резултати са неочаквани, а подобни изказвания на държавния глава имат манипулативен характер.