Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция флаг Снимка: Pixabay
Турция флаг Снимка: Pixabay

"В Близкия изток пенсиониран диктатор няма. Не е ясно какво ще се случи с Ердоган",  коментира експертът

"Вероятността да няма втори тур на президентските избори в Турция вече е много голяма. Кемал Калъчдароглу печели от оттеглянето на Мухарем Индже от надпреварата за президент. Ако това не се беше случило, тази вероятност беше по-малка".

Това каза пред БНР арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

Според него трудно може да бъде посочена конкретната причина за излизането на Индже от кампанията: "Всеки обвинява всеки. Трудно е да се каже какво и как е станало. Вероятно един ден това ще излезе като становище от прокуратурата. Самият Ердоган казва, че ще се разбере или днес, или утре".

Проф. Чуков уточни, че в края на предизборната кампания са изплували много компромати и взаимни обвинения: "Вече отпаднаха каквито и да е аргументи от социално и икономическо естество".

"Има една поговорка, че в Близкия изток пенсиониран диктатор няма. Не ми е много ясно какво ще се случи с Ердоган, ако загуби изборите. Но трябва да кажем, че сред амбициите на Калъчдароглу е да направи много сериозна съдебна реформа", коментира още той.

По думите на анализатора, ако Калъчдароглу стане президент на Турция, ще стои по-близо до ЕС и НАТО: "В един свой митинг той се зарече, че ще наложи западните санкции срещу Русия. В същото време той смята да реализира много по-активна близкоизточна външна политика, като създаде една организация за мир и стабилност в Близкия изток - Иран, Ирак, Сирия и Турция. Което говори, че гледа не в унисон с начина, по който Русия гледа към Близкия изток".

Кълъчдароглу обвини Русия, че разпространява фалшификации преди изборите в Турция
Владимир Чуков изказа увереност, че при управление на Калъчдароглу ще има промяна във вътрешната политика на Турция по отношение на кюрдите.

Той подчерта, че за България е важно да останат добрите взаимоотношения с Турция: "Трябва да се развива икономиката, търговията. Тук има огромни икономически възможности, които са част от осъзнатия потенциал в двустранните отношения. Ако Калъчдароглу стане президент, този акцент ще се засили".