Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настимир Ананиев и Живко Тодоров Кадър: БНТ
Настимир Ананиев и Живко Тодоров Кадър: БНТ

 "Изменение на закона за пътната безопасност може да се засили феодализмът в общините", това коментира депутатът от ПП Настимир Ананиев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

"Навсякъде в страната стават неприятни пътни инциденти. В Стара Загора променихме част от пътната инфраструктура и въведохме мерки за безопасност в града. Камерите, които имаме, са само наблюдателни. Кметовете от няколко години предлагаме с общинските камери да може да се глобява и за превишена скорост. Изпращаме записите на МВР и до април месец вече имаме 300 санкционирани за пътни нарушения", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

"Идеята е камерите, които монтират общините, да могат с подходящия софтуер да бъдат използвани за санкциониране с превишена скорост. Патрулите в градовете са много малко. Няма достатъчно контрол. По сегашното законодателство не може да се глобява с тези камери", каза още Тодоров. 

"Има неясноти в самото предложение. Притеснява ме конфликтът на интереси и корупционният риск. Повечето хора в малките общини се познават помежду си. Може ли да видиш пътно нарушение и да си кажеш "оо, това е свекърва ми"?. Кметът на Пазарджик беше спрян и отказа проверка за алкохол и наркотици", напомни Ананиев. 

Кметът на Стара Загора контрира, че корупцията съществува като риск и в МВР. 

"Моето притеснение е създаване на частни армии около кметовете", каза депутатът от ПП. 

"Трябва да има едно ниво на сигурност в градовете. Никой не е застрахован. Камерите предотвратяват именно това", допълни Тодоров.