Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Явор и Ани СНИМКА: Велислав Николов
Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Явор и Ани СНИМКА: Велислав Николов

Съдът го остави в ареста

Адриан Антонов, който уби в катастрофа младата двойка Явор и Ана-Мария, на които предстояло сватба, не само не е опитал да спре, преди да ги блъсне, но и не е опитал да завие, за да избегне сблъсъка. Това стана явно в Софийския градски съд. 

По експертен път по делото е установено, че причина за катастрофата са единствено действията на Антонов, посочи прокурор Илиян Банков. Той пренебрегнал потенциални опасности на пътя като пресичащи хора, обясни обвинителят.

"Изключително дръзко и арогантно поведение", нарече той шофирането на Адриан. И посочи, че първоначалните данни сочат, че ученикът е карал с около 102 км/ч в нощта срещу 8 май, когато стана катастрофата. Изтъкна, че младежът не е натиснал спирачката, когато ударил и убил Явор и Ана-Мария. Не предприел и други действия, например да опита да завие, за да избегне удара. Напомни, че ограничението на бул. "Сливница" в София е 50 км/ч.

Антонов е млад шофьор, има книжка от 2 месеца, което сочи, че има занижени оценка за способностите си, каза Банков. И поиска Антонов да бъде оставен в ареста.

Адвокатът на Адриан Димитър Марковски призна, че клиентът му е превишил значително скоростта. Той посочи, че на място имало друга кола заради която той не видял пешеходците. Добави, че не 3 изследвано и каква е била видимостта на Явор и Ани, които пресичали булеварда. Марковски изтъкна, че клиентът му не е осъждан, имал добри характеристични данни, свирел на китара в църковен хор. Напомни, че ученикът доброволно е дал кръвни проби, които потвърдили поливите тестове на МВР, че ученикът не е бил нито пиян, нито дрогиран. Поиска от съда да пусне Адриан под домашен арест.

"Съжалявам и искам да дам своите съболезнования", каза Адриан пред съда. В обясненията си пред разследващите изтъкнал, че пред него имало джип и не е видял никой друг по платното. 

Съдия Николай Младенов обаче посочи, че от другите разпитани други свидетели станали станало ясно, че няма други коли. Магистратът цитира заключения, които посочвали различни стойности на скоростта на Адриан по време на удара. Едното показвало 101 км/ч, друго - 107. Дори при по-високите обаче Антонов можел да спре безопасно, ако бил натиснал спирачката. Той бил на 266 метра от Явор и Ана-Мария, когато те стъпили на пешеходната пътека. 

"2 месеца и половина след като някой е придобил книжка, е нормално да е по-внимателен", каза съдия Младенов. И посочи, че липсата на опит трябвало да е причина за съобразяването. Той се спря и на това, че като участник в църковния хор Адриан е трябвало да се съобразява с другите участници в движението. 

Младенов остави Антонов в ареста. Ученикът може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 16 май.