Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка от коледното послание на Чарлз III.
Снимка: windsor.royal.family/ instagram
Снимка от коледното послание на Чарлз III. Снимка: windsor.royal.family/ instagram

Макар да се знае отдавна, че британският крал Чарлз III е запален природозащитник, все пак желанието му да не се купуват нови неща за неговата коронация успя да изненада доста хора. Сериозно увесили нос са аристократи, които са свикнали големите дворцови събития в Лондон да са бляскави и вдъхновяващи борещите се за оцеляване в XXI век монархии по света. Но пък така наречените защитници на необходимостта от модернизацията им доволно потриват ръце от редица решения на Чарлз за историческото събитие в събота.

Новият британски крал е пожелал да има по-кратка и не толкова пищна церемония в сравнение с тази на майка му преди 70 г. Не че Елизабет II е била разточителна в харчовете, но поради 25-годишната възраст, на която наследява трона, се е нуждаела от бързо утвърждаване пред света. Затова са поканени 8000 гости и се правят продължителни и мащабни шествия. На 74-годишна възраст и с изграден световен имидж Чарлз няма нейните проблеми, но пък е изправен пред други предизвикателства като обществени очаквания за по-отговорно и по-малко харчещо кралско семейство на фона на икономическата криза в страната.

Така че решението му да има само 2000 души на коронацията

в Уестминстърското абатство и да не му се шият нови церемониални дрехи се смята за опит да се отговори на пулса на времето. Той ще използва коронационни мантии на някои свои предшественици, включително на дядо си крал Джордж VI и на майка си Елизабет II. Най-старата сред тях е направена за крал Джордж IV през 1821 г. и носена от още трима монарси. Предаването ѝ от поколение на поколение има за цел да подчертае приемствеността, но други одежди и аксесоари се изработват специално, за да се подчертае личния стил на новия монарх. Точно от тях Чарлз е решил да се откаже.

Не са правени и нови коронационни столове, на които той и съпругата му Камила трябва да сядат в различни моменти от церемонията. Ще се използват тези от коронацията на майка му през 1953 година. От Бъкингамския дворец обясниха, че се е наложило само да бъдат претапицирани с нова кадифена дамаска и монограми.

Независимо че притежава лично богатство от 600 млн. паунда, британският крал Чарлз III е известен с това, че не обича да се купуват нови неща, докато има годни стари, тъй като по този начин могат да се намалят тоновете боклуци, които постепенно унищожават планетата ни. “Аз съм от тези хора, които мразят да изхвърлят каквото и да било. Затова предпочитам дрехите да се поддържат, дори да се кърпят, вместо да се откажа от тях”, призна той преди време пред модното списание “Вог”. След като изданието го обяви за най-добре облечения мъж в кралството, той се пошегува, че мислил своя стил за спрял часовник. Дълго време английските таблоиди го критикуваха, че носи едни и същи балтони от 40 г., но след като екологичната вълна завладя младите хора по света, изведнъж той се оказа най-високопоставеният представител на така наречената устойчива мода.

Съпругата му Камила също ще рециклира някои съществуващи неща за коронацията си като кралица. За разлика от жените на предишни крале като Александра на Едуард VII, Мери на Джордж V и Елизабет на Джордж VI, тя няма да има корона, направена специално за нея. Ще носи тази на кралица Мери, която тя поръчва през 1911 г. с идеята да служи и на следващите кралски съпруги.

Камила е пожелала единствено при оразмеряването за нейната глава да бъдат добавени няколко скъпоценни камъка от колекцията на покойната ѝ свекърва Елизабет II като почит към нея. 

“Като необичайно добре образован крал с интерес към историята и изкуството, крал Чарлз несъмнено е наясно как изборът на облекло на неговите предшественици е бил използван за тълкуване на техните личности и приоритети като крале и знае, че и неговите собствени избори са и ще бъдат подложени на същия контрол”, коментира Би Би Си.

Чарлз е

първият британски крал

завършил университет,

и то престижния Кеймбридж. Освен това в събота ще се впише в историята на Обединеното кралство и като най-възрастния коронован монарх. Така че доста от промените, които са направени във вековните правила за церемонията по коронацията, се смятат за отражение на житейския му опит и мъдрост.

Естествено основните традиции ще бъдат спазени, тъй като по същество коронацията е религиозна служба, която формализира ролята на монарха като глава на Англиканската църква.

За първи път обаче британският монарх ще се моли на глас по време на церемонията, чиято тема е “призван да служи”. Ще се произнасят молитви на други езици, ще присъстват водачи на различни вероизповедания и ще участват жени духовници.

Не само следващите по линията за наследяване на трона, които са в Уестминстърското абатство, ще бъдат призовани да се закълнат във вярност на краля, но всички негови поданици по света. Този нов елемент предизвика голяма полемика и се наложи представител на Англиканската църква да обясни, че е направен, за да се даде възможност на тези, които не присъстват, но желаят да получат глас в рамките на службата, да го направят. А и за първи път благодарение на съвременните технологии за онлайн достъп това може да се реализира. Говорителят добави, че промяната е по-скоро покана, отколкото очакване или искане и че хората ще решат сами дали и как да участват в този момент, защото “живеем в прекрасно и разнообразно общество с много различни гледни точки и вярвания”.

Според кралския биограф Джонатан Димбълби, който е приятел на краля и ще присъства на коронацията, призивът за общо изричане на клетва в негова подкрепа едва ли е по желание на Чарлз. “Той никога не е искал някой да му отдава почит, освен на шега. Ако въобще е предлагано такова нещо от двореца, то най-вероятно е направено, за да могат повече хора да се почувстват съпричастни към събитието”, обясни той. 

Друг голям тест за новия британски монарх ще е така нареченото излизане на балкона на Бъкингамския дворец, за да приветства събралите се хора за коронацията му. На майка му се налага да го направи шест появи, като при някои от тях е придружавана от около 30 роднини и приятели. Очакванията са Чарлз да излезе само с така наречените

работещи членове на кралското семейство

като кралицата, семействата на престолонаследника Уилям, на сестра му принцеса Ан и на брат му принц Едуард. Така поне визуално той ще се разграничи от роднини като брат си принц Андрю и сина си принц Хари, които се отказаха да служат на короната. Защото снимката от балкона се смята също за историческа, тъй като освен спомен от коронацията, тя подсказва и с кого смята да управлява новият монарх.