Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЯНАКИ СТОИЛОВ
ЯНАКИ СТОИЛОВ

Първият мандат може да се връчи след Гергьовден Основният въпрос е как да се състави правителство. Докато не се пусне часовникът на първия мандат ние няма да разберем действителните намерения на партиите, които водят преговорите. Това заяви конституционният съдия Янаки Стоилов пред bTV.

Ясно е, че партиите не желаят нови избори, но не е сигурно дали желаят да подкрепят правителство, каза още той.

Обясни, че е минал месец от изборите, а напредъкът е незначителен. Не виждам, защо след Гергьовден да не се пристъпи към започване на процедурата, каза още Стоилов.

Партиите пък продължавали да се движат в един стереотипен модел без да осъзнават, че хората искат нещо друго и различно. 

Вероятно повече шансове би имало едно правителство, което включва авторитети, а не просто да събере представители от различни партии, каза още Стоилов. Според него е важно всяка партия да спазва основните ангажименти, които е поела пред избирателите си.

 Той обясни, че не е съгласен с подхода за съдебната реформа. Причината е, че трябва да се тръгне от основата, защото сега се говорило за решаване на конкретна задача, а не за цялостна промяна в правосъдната система.

Спорен него трябва да се установят истинските извършители на покушението срещу главния прокурор Иван Гешев, защото ако това не бъде направено щяло да се отрази много тежко върху авторитета на правозащитната система.