Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клипът с мъжа, който прилича на обвинения за опита за преврат през 2016 г. Фетула Гюлен, се разпространява в туитър, тъй като в Турция рекламата на алкохол е забранена.
Клипът с мъжа, който прилича на обвинения за опита за преврат през 2016 г. Фетула Гюлен, се разпространява в туитър, тъй като в Турция рекламата на алкохол е забранена.

Внушава на консервативните избиратели какво ще се случи, ако не спечели Ердоган

Рекламата на алкохол в югоизточната ни съседка е забранена

Неизвестен пиар пусна в социалните мрежи скандален клип с вдигащи наздравици и видимо нетрезви празнуващи хора в Турция. В момента югоизточната ни съседка се намира на последната права от президентската и парламентарната кампания. Изборите са насрочени на 14 май, а видеото провокира консервативно настроените избиратели, които са особено чувствителни при вида на пиянски изпълнения.

В продължение на 78 секунди мъже, жени, младежи, дори птици пият йени ракъ и се веселят. “Въображаемите автори са от някаква фирма, наречена “Алкохол” (а рекламите на алкохол са забранени в Турция). Те предлагат ново питие, наречено “Нова ракия”, обясни арабистът проф. Владимир Чуков.

Клипът се разпространява в туитър, тъй като в Турция рекламата на алкохол е забранена. В кадрите се говори и за отбелязването на 100-годишнината от създаването на Турската република.

“Тази година ще поставим навсякъде маси с пиене за Републиката. За 100 и повече години”, пише в субтитрите на английски, докато участниците вдигат чаши за наздравици. Ракията се лее на воля.

“Всъщност идеята е да се види как ще протекат празненствата на 15 май (деня след първия тур на изборите), когато (ако) Ердоган загуби. Пиарите му внушават как ще се празнува евентуалната победа на опонента му Кемал Кълъчдароглу на президентските избори”, добави експертът.

Кадрите започват с компания, чийто акцент е възрастен мъж с удивителна прилика на Фетула Гюлен - противника на Реджеп Ердоган, живеещ в САЩ. Властите го обявиха за вдъхновител и организатор на опита за военен преврат през 2016 г. Около 300 хиляди негови привърженици бяха задържани. Издадени са над 2500 доживотни присъди. През 2017 г. стартира процес срещу него с обвинения за подготвяно убийство на президента и превземане на ключови държавни институции.

Двойникът на Гюлен от видеоклипа и неговите приятели леят в изобилие алкохол, а на чашите е написано “Нова ракия”. “Насочен към консервативно настроените турски граждани, за да ги откажат да гласуват за опонента на Ердоган Кемал Кълъчдароглу - каза още проф. Чуков. - За първи път виждам как чрез пиар се играе на толкова тънка струна. У нас щабовете не умеят да го правят. Само Корнелия Нинова се опита да включи джендърите в кампанията, но не можа, не се получи.”

В клипа различни компании се питат “Кога ще дойде този ден?”. Други отговарят: “Ще празнуваме така” и в този момент алкохолът се лее щедро в чашите, хората изглеждат видимо неадекватни. Действието се развива на публични места - по улиците и площадите, както и в градския транспорт. Внушението е, че когато на власт дойде Кълъчдароглу, из цялата страна ще се разхождат пияници и наздравиците ще се вдигат и на оживени зони.

Никак не е случайно, че в една от сцените турци празнуват победата и пред вратите на най-авторитетния местен университет - Босфорския “Богазичи”, наследник на “Робърт колидж”. Това според замисъла на авторите би трябвало да напомни на традиционалистите за сблъсъка преди повече от години между студенти, които защитиха уволнения си ректор, и полицията. В пропагандния клип историята не е разказана.

Камерата се премества към заведение, в което влизат хомосексуалисти и казват: ‘Така ще празнуваме и ние”. После операторът ни пренася на брега на Темза, където млади британци се включват в празненствата. “Презумпцията е, че Западът, олицетворяван от Великобритания, който е срещу Ердоган, трябва да изглежда като плашило”, коментира проф. Чуков.

Тук пак се напомня и за турски младежи, които преди около 2 години окачиха флага на ЛГБТ общността върху древен ислямски храм. А президентът се изправи на сбирка на младежкото крило на управляващата Партия на справедливостта и развитието с думите:

“С божията помощ младежта ни ще пребъде, но не ЛГБТ, а младежта, която се вписва в славната история на тази нация.”

Освен към различната сексуалност, която ще разцъфти, ако опонентът на Ердоган спечели, в клипа се намеква и за ислямските верски различия в Турция. От грамофон като ретросимвол звучи химнът на Измир. Градът не е избран случайно. Той е известен с това, че там е съсредоточена алевитската общност.

Ако на предстоящите избори се съберат гласовете на алевитите, демократите и кюрдите, може да са повече от консерваторите. Вярванията на алевитите са хуманистични, а не консервативно-религиозни. Те са шиитски клон на исляма, нещо като нашите казълбаши. Основните принципи, които проповядват, са мир и полово равенство, любов и уважение към всички хора, толерантност към другите религиозни и етнически групи, уважение към труда. В обичаите им не влизат молитви в джамиите и им е позволено да пият алкохол. Вероятно от тази свобода е тръгнал и клипът с ракията.

Привържениците на Ердоган наричат алевитите неверници. В социалните мрежи ги заклеймяват, макар че важни фигури от партията и правителството не си позволяват такова нещо. Президентът казва: “Всички ние сме мюсюлмани, всички ние сме турци”.

Препратката към Измир и алевитите не е случайна. Тя е свързана с друг клип, който има над 106 милиона гледания. Преди седмица основният опонент на действащия държавен глава - Кемал Кълъчдароглу, се обърна към сънародниците си с видео, в което признава: “Аз съм алевия и съм вярващ мюсюлманин”.

Това звучи скандално в Турция, чиито граждани в по-голямата си част са сунити - вторият голям клон на исляма.

Съюзникът на Кълъчдароглу и бивш премиер Ахмед Давутоглу също не остана назад. Той се включи в кампанията с друг клип, в който казва: “Аз съм сунит”. Събира 9 милиона гледания.

В същото време “алкохолното” видео все още е гледано от по-малко от 40 хиляди души. Българските турци го вземат на подбив. Преди две седмици в Кърджали на посещение дойде кандидатът на опозицията Кълъчдароглу, а в Шумен - външният министър на Ердоган Мевлют Чавушоглу.

В момента социолозите не дават категорична преднина на някой от двамата претенденти за първия пост в Турция. Агенциите се разделят на две в данните за лек превес и на единия, и на другия претендент. Не е ясно кой ще спечели, вероятно ще има втори тур на 28 май, предположи проф. Чуков. Той оприличи ситуацията на тази, която наблюдавахме в България през март в очакване на парламентарния вот на 2 април. Точно както не се знаеше дали с едни гърди напред ще излезе ГЕРБ, или ПП-ДБ, така се наблюдава същото и в югоизточната ни съседка.

“По-вероятно е, ако има втори тур, да спечели Кълъчдароглу, освен ако не направят някакви врътки с броенето на бюлетините”, смята експертът.

Кампанията тече с пълна сила. Появиха се и спекулации за здравето на Ердоган, включително и слухове за прекаран инфаркт, след като му прилоша по време на телевизионно интервю. Той го отдаде на стомашен вирус, но после отмени ангажиментите си и трябваше да участва онлайн чрез видеовръзка на церемонията по откриването на първи блок на първата турска атомна електроцентрала “Аккую”.

Обещанията също са повече от щедри. Преди 10 дни президентът участва в церемонията по свързване на газовата инсталация в находището “Сакария” в Черно море. Той лично “пусна” първите доставки на газ оттам. В същото време обяви, че сънародниците му първия месец ще го получават безплатно за всичко, включително и за отопление. Домакинствата на абонатите пък ще ползват допълнително до 25 кубични метра месечно без пари в продължение на цяла година, стана ясно още от изявлението на Ердоган.

Опонентите му изчисляват, че за да се случи всичко това, в находището “Сакария” трябва да има 6 милиарда кубични метра газ, докато то разполага само с 1 милиард куб. м. Твърдят, че това обещание не може да се спази, освен ако количествата не се допълнят с руски газ, ако изобщо се стигне до такава стъпка.

Другото, което предложи на избирателите си президентът, е да намали инфлацията до едноцифрено число, припомняйки как преди 20 години дойде на власт и подсили икономиката на страната. А милиони негови сънародници се превърнаха в средна класа благодарение на управлението му. Днес цените на храните, тока и лекарствата хвърчат нагоре.

За да се отклони вниманието от всичко това, пиарите, автори на скандалния клип, наблягат върху алкохола. Но това не е единствената тънка струна, по която могат да играят. Все още не е включена националистическата карта и случващото се в съседна Сирия. Или доколко властите са се справили с последствията от катастрофалните земетресения през януари в източната част на страната, в района на Кахраманмараш. Не е невъзможно и България да бъде вкарана в кампанията, след като и едната, и другата страна дойдоха да говорят пред нашите сънародници с турски паспорти.