Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОМА БИКОВ
ТОМА БИКОВ

"Постигаме сериозно ниво на съгласие и по отношение на законодателната програма, и по отношение на програмата за управление. Когато се водят разговори, това се прави искрено. Но когато някои хора излязат по телевизията и започнат да говорят как хора, свързани с ГЕРБ, нямат право да са част от изпълнителната власт, това не прави добро впечатление и спира целия процес... Мисля, че начинът, по който вървят комуникациите помежду ни, води към осъществяване на първия мандат. Ние сме готови да управляваме с ПП - ДБ на паритетен принцип, нямаме намерение да ги обгрижваме и обслужваме по никакъв начин".

Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

И посочи, че Асен Василев е виновен за ситуацията, в която се намираме в момента, както и за невлизането на България в еврозоната.

"Мое лично мнение е, че Асен Василев не трябва да участва в правителството. Това не означава, че трябва да се изключи варианта - коалиционно правителство, паритетно между двете формации. Център на разговорите обаче е как Кирил Петков и Асен Василев искат да бъдат министри, а това не трябва да е така. В състава на кабинет би могло да има и партийни, и експертни кандидатури. Нашето намерение е не да играем напук, а да създадем стабилна конструкция, която да издържи четири години. Това е начин да се преодолее политическата криза... Ако не могат да живеят без Асен Василев като министър, ще трябва да измислим хора, които да са в състояние да наложат контрол върху него. Той не може да бъде контролиран от един човек, трябват хора, които да му попречат да фалира държавата. Финансовият министър трябва да бъде или от ГЕРБ, или да бъда безспорен специалист по финанси... Не виждам кой ще подкрепи самостоятелно правителство на втората политическа сила. Предложенията им са абсурдни".

В предаването "Политически НЕкоректно" Биков подчерта, че ако ПП - ДБ представят структура и състав на правителството, за да преценят от ГЕРБ дали да положат усилие с първия мандат:

"Ако предложат това, което се намеква в момента, не сме готови да го подкрепим. Ако имат други виждания, нека ги представят. Вече сме обявили, че можем да се откажем от първия мандат. Само при адекватно предложение. За нас мандатът не е фетиш, въпросът е те какво предлагат".

По думите на Тома Биков мълчанието на ДБ е силен знак и аргумент, че не може да има самостоятелно правителство на ПП.

"Конструкцията от 64 депутати не е монолитна и не е на едно мнение. Не виждам тогава с какво самочувствие Промяната искат да участват в управление, и то самостоятелно, и то с правителство на малцинството. За да имаш такова правителство, трябва да имаш сравнително здрави канали на комуникация с другите парламентарни сили. Трябва да имаш монолитна парламентарна група, която да е склонна понякога да взема и непопулярни решения. Трябва да имаш и хора, които да осъществяват политиките".

Според него ПП е основният опонент на ГЕРБ.

"Не сме там, защото ги харесваме. Не преговаряме с тях, защото им се възхищаваме какви експерти са. Ние сме там, защото оценяваме, че са втора политическа сила и в изострена конфронтационна ситуация това би успокоило общественото напрежение. Щети от това ще понесем и ние, и те... Те се самовъзприемат като номенклатура, която още когато се е родила, властта ѝ се полага по право. Те живеят в демократична държава и властта не им се полага по право".

Той поясни, че ГЕРБ имат поне четири варианта с персонален състав на Министерски съвет.

"Имаме и за партийно, и за непартийно правителство. При правителство на малцинството по-добър вариант е то да има партийна тежест".

Министър-председателят трябва да бъде равноотдалечена политическа фигура, заключи той.