Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шпионите на Москва вербували над 800 служители на украинските служби.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Шпионите на Москва вербували над 800 служители на украинските служби. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Шпионите се подготвили за инвазията още от лятото на 2021 г. Оперативният отдел набъбнал над 10 пъти

В окупираните територии наричали служителите на ФСБ “якудза”

Британски тинк-танк: Разузнаването се справи по-добре от армията във войната в Украйна

Руските служби за сигурност и разузнаване са постигнали по-голям успех в Украйна, отколкото нейната армия, твърди водещ мозъчен тръст в сферата на отбраната във Великобритания. Те са планирали, че ако постигнат контрол над 8% от населението на дадена област, ще я подчинят. И, съвсем естествено, първо са се насочили към колеги от службите.

В доклада на Кралския институт на обединените служби пише, че шпионските агенции на Кремъл са се подготвяли за нахлуването в Украйна още от юни 2021 г. За целта служителите в оперативния 9-и отдел на 5-а служба на ФСБ (Федералната служба по безопасност, наследница на КГБ) са набъбнали 10 пъти и са били лично подчинени на ген.-майор Игор Чумаков. Той е в списъка на Европейския съюз и САЩ на санкционирани руснаци заради войната в Украйна.

Ролята на всички хора под негово ръководство е

да планират, насочват и управляват шпионските мисии.

Трябвало е да нарисуват картина на мрежата, която имат руските спецслужби на територията на нападнатата страна и да планират как съществуващи вече агенти да се използват по време на инвазията и последващата окупация.

Според института руското разузнаване е поискало от президента Владимир Путин военните действия да се отложат за лятото на миналата година, за да имат време за подготовка, но

Кремъл не се

е съгласил.

Затова още през есента на 2021 г. вербуваните от ФСБ агенти украинци са ходили на почивка в курорти в Турция, Кипър и Египет, където уж случайно се срещат със своите резиденти. Според доклада на британския тинк-танк над 800 души от украинските служби са станали руски шпиони. Данните на Киев са още по-сериозни - само в Крим “ушите” на Москва в спецструктурите са били над 1200.