Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган благодари на всички спасители, участвали в акциите по издирване и спасяване след разрушителните земетресения на 6 февруари.

Той говори на церемония в президентския дворец в Анкара, организирана за награждаване на чуждестранни спасители, участвали в акциите след унищожителните земетресения в Турция.

Ердоган посочи, че има няколко категории медали в Турция, включително е било взето решение за издаване на специални медали за хора, участвали в спасителни акции в зони на бедствие.

"Не искаме никой по света да изпитва това, което ние преживяхме. В най-трудните минути вие се намирахте заедно с нас, ние не можем да игнорираме този факт. Днес искаме да благодарим за работата на всички спасители. Ще връчим медали на нашите местни и чуждестранни работници", заяви той.

Целият ни народ оказа помощ, каза Ердоган, като добави, че от над 90 страни са пристигнали спасители и доброволци.

Познаваме всички приятелски страни. Никога няма да забравим протегнатата ръка на помощ. Несъмнено такива церемонии ще организираме и занапред, заяви турският президент.

Медалите, които ще връчим, представляват духовна памет, израз на истинска благодарност от нашия народ. И най-вече вие ще живеете в сърцата на целия ни народ – на 85 милионна Турция, подчерта Ердоган.

"Станахме свидетели на безброй чудеса, извършени от спасителите, рискували живота си. Нашият народ никога няма да забрави вашите свръхчовешки усилия. Признателни сме на всички спасители.
6 февруари – трагедията на века, обхвана много голяма територия – 11 окръга, и бяха засегнати 14 милиона граждани. Загинаха над 50 хиляди души – наши момичета, момчета, нашите майки, нашите лекари, инженери", напомни той.

След земетресенията се разразиха и наводнения, при които отново загинаха наши съграждани. Над 29 хиляди вторични труса. При тях бяха разрушени стотици хиляди къщи, блокове здания. В момента стотици хиляди граждани живеят във временни убежища. Продължаваме да възстановяваме инфраструктурата. Неведнъж съм посещавал зоната на бедствията. Положихме и основите по изграждането на много нови здания, заяви Ердоган, цитиран от БТА.

Той добави, че в момента продължават строителните работи и се планира да бъдат построени 650 000 нови жилища.

"Продължаваме да възстановяваме историческото и културно наследство. Помолихме нашия народ за една година време за възстановяване на засегнатите зони. Никога не губим вяра, че след тези дни на изпитания ще настъпят и добри дни. Няма да позволим нашата страна да рухне под отломките. Никога не губим и няма да губим надежда", изтъкна още турският президент.