Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравко и Снежана използват имота от 40 години и не са предполагали, че в горния му край има гробове.
Здравко и Снежана използват имота от 40 години и не са предполагали, че в горния му край има гробове.
  • Собственикът разкопавал с багер за водоем и се натъкнал на 4 християнски гроба от XI-XII век
  • Полицията охранявала мястото, за да го опази от иманяри - открити са скелети и два пръстена
  • Семейството на Здравко Годумов ще пусне в имота си археолози до нивата със зеленчуци
  • Преди време местен едва не падна в дупка на пещера, скрита под огромен пън на стар дъб

“Когато видях черепи и кости, много се изплаших! Загасих двигателя на багера и потърсих помощ от общината. В първия момент не ми мина през ума, че това може да са стари гробове, помислих, че са някакви по-нови”, казва Здравко Годумов от Неделино.

Мъжът бил със съпругата си Снежана, която онемяла, като видяла човешките останки. Семейството наело багер, за да направи изкоп - искало да си построи водоем в горната част на имота и през лятото да си полива градината с картофи и други зеленчуци.

“Изненадах се от твърденията на Годумови. Уведомих полицията и музеите в Смолян и Кърджали. През нощта нивата, която е на около километър от града, бе охранявана от полиция, за да не се появят иманяри”, казва кметът на Неделино Боян Кехайов.

По думите му гробницата е открита между пътя за Годумската пещера и местността Поповица.

Багерът на Здравко е надигнал плоча, която покривала гробове

Три от тях са на възрастни хора и един - на дете. Черепите и костите били на близо метър дълбочина.

“В четвъртък тази седмица общинският съвет има сесия и ще приеме решение да се отпуснат 2000 лв. за разкопки. Толкова поискаха засега археолозите. На оглед бе комисия от Министерството на културата.

Заключението на експертите е, че обектът трябва да бъде проучен. Разкопките ще се провеждат от регионалния исторически музей в Смолян”, добави кметът на Неделино.

Общината ще осигури работници от програмата за временна заетост, геодезическо заснемане, охрана и инструменти. В момента обектът е временно консервиран.

“Това е средновековен некропол от XI-XII век на християнски погребения. Ориентацията на гробовете е изток-запад.

Годумови са изорали нивата си и ще я засеят с картофи и други зеленчуци без да пречат на разкопките.
Годумови са изорали нивата си и ще я засеят с картофи и други зеленчуци без да пречат на разкопките.
  Обредът е християнски, начинът на изграждане на гробовете е типично средновековен

- гробната камера е изградена от местни плочести камъни, които ограждат гробовете от всички страни и горе са похлупени с големи плоски камъни.

Ориентацията на скелетите е изток-запад, главата - на запад, краката - на изток, като ръцете на покойниците са скръстени или на корема, или на гърдите.

Открити са и два бронзови пръстена. На единия пръстен е изобразена птица. Единият от пръстените бе изследван в лабораторията на музея и стана ясно, че е от XI-XII век”, казва д-р Николай Бояджиев, археолог към смолянския музей.

Единият от гробовете е леко разбит от багера на Здравко, а другите са напълно запазени.

“Освен че ще се проучват откритите гробове, ще се провери и околното пространство. През столетията се е свличала пръст и на повърхността не личи нищо.
Теренът е ливада, по-рано вероятно е била обработваема нива.

Очаквам в западна посока да бъдат открити още, но това ще стане ясно при разкопките, които ще започнат през май. Досега в района на Неделино не са проучвани гробове от този период”, добави д-р Бояджиев. 

Костите на възрастни и дете изскочили, докато Здравко Годумов копае с багера.
Костите на възрастни и дете изскочили, докато Здравко Годумов копае с багера.

Подобни гробове от шистов тип са били открити през 70-те години

при строежа на сегашната поща в центъра на Неделино.

“Не ми пречат археолозите - нека те си копаят на техния обект, а аз ще си копая нивата. Заедно ще си вършим работата - те тяхната, а аз моята. Ако дойдат след време туристи, ще има на кого да си продавам картофите”, шегува се Годумов.

Той все още не може да повярва, че в нивата му има вековен некропол. Обяснява, че точно където е смятал да прави водоем, на метри от вадите с картофи, е малко по-стръмно и затова не го е обработвал.

Оставил го да стане ливада. Там семейството сядало да обядва, правили са си и барбекю, понеже имало сянка от съседните дървета. Обработва имота от 40 години. Получили го от семейството на съпругата Снежана, когато се сгодили.

“Странна, много странна работа”, клати глава Годумов

Преди десетина години пак край Неделино Митко Младенов отвори огромна дупка в горския си имот в местността Манолови колиби на 3-4 километра от града, докато откъртва дънера на отсечен преди това дъб.

Пред него се отворила дупка колкото футболна топка, след това зейнала още по-голяма и Манолов със сетни усилия спасил дънера да не пропадне вътре и да го повлече в тъмното.

След като нищо не изскочило, през главата му минала мисълта, че това е може би е маскиран стар масов гроб. Чувал, че навремето турците са търсили такива дупки и хвърляли в тях жертвите си при масови кланета.

Съвсем наблизо е старият римски мост, който местните наричат “Турчин мост”. Според легендата жителите на някогашното село и махалите му са били докарани на моста.

Еничарите с извадени ятагани застанали като жива стена на моста, а неделинци били заставени да минат един след друг от левия на десния бряг на реката. Там ги чакала голяма купчина фесове и чалми.

Поверието разказва как множество глави били отсечени и хвърлени във водите на реката.

Сащисаният Манолов още тогава бръкнал с дръжка на гребло в отвора. После намерил някакво въже, вързал в края му камък и го пуснал в зейналия отвор, широк 1,5 метра. Дъно обаче не намерил.

Общината повикала алпинисти и единият от тях се спуснал в дупката на 24 метра дълбочина. Алпинистът също не стигнал до дъното , но обяснил, че вътре чува шум на вода, а стените били от много гладък камък.

Затова се предполага, че отдолу тече подземна река. Сега отворът на непроучената пещера, който дънерът е покривал десетки години, е ограден и обезопасен. Обектът обаче все още не е проучен.

“Община Неделино има потенциал и воля да стане туристическа  дестинация

Само в горната част на града, където е местността Турчин мост, има и пещера. Намира се в местността Годумови колиби, където са имотите на рода на Здравко Годумов.

Пещерата е дълга 130 метра, със зали и няколко стеснения и подземна река с интересна флора и фауна. Пещерата е известна на местните хора много отдавна, но все още не е добре проучена.

В съчетание с новия некропол в рамките само на няколко километра разстояние тези обекти се надявам да привличат туристи”, коментира кметът на Неделино.